Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 30.07.2020

Zodiakin syyskaudella tarkastellaan identiteettejä ja ihmiskehon suhdetta nykytodellisuuteen

Zodiak – Uuden tanssin keskuksen syyskausi käynnistyy tavallista aikaisemmin ja normaalia pienemmillä katsomoilla. Kauden aluksi nähdään kaksi keväältä siirtynyttä esitystä. Ensimmäinen esitys on Mikko Makkosen ja työryhmän Actions x Figures -teoksen ensi-ilta la 15.8. Zodiak Stagella Kaapelitehtaalla.

Koreografi Mikko Makkonen ehti työryhmineen tehdä teoksensa Actions x Figures valmiiksi keväällä, mutta ensi-ilta ja esitykset jouduttiin silloin perumaan kokoontumisrajoitusten astuttua voimaan. Viiden tanssijan teos saa nyt vihdoin ensi-iltansa lauantaina 15.8.

Actions x Figures lähtee liikkeelle hypermaskuliinisuuden ilmiön kriittisestä tarkastelusta ja sen purkamisesta. Teos pyrkii riisumaan hypermaskuliinisen kuvaston kärjistyneisyydestään ja kapinoimaan kehollisesti. Se oireilee, reflektoi, etsii kehollisen olemisen tasapainoa sekä ravistelee määreitä moniäänisesti. Esitys nähdään yhteensä viisi kertaa kolmen päivän sisällä 15.–17.8.

Zodiakin esityksissä on käytössä ainakin elo- ja syyskuun ajan normaalia pidempi katsomo turvavälien mahdollistamiseksi sekä katsomossa että yleisölämpiössä. Liput kannattaakin hankkia ennakkoon sekä jonotuksen välttämiseksi että sisäänpääsyn varmistamiseksi.

Zodiakin 2020 ensi-ilta käynnistyy 15.8. Mikko Makkosen teoksella Actions x Figures.
Mikko Makkonen, Actions x Figures. Kuva: Eetu Laine

Kyberkeho kolmiulotteisella näyttämöllä

Identiteettiä ja kehonkuvia pohtii myös 24. syyskuuta ensi-iltansa saava Tiia Kasurisen sooloteos I’m not entirely here (cybersad).

Zodiakissa 24.9-2020 saa ensi-iltansa Tiia Kasurisen sooloteos I’m not entirely here
Tiia Kasurinen, I’m not entirely here (cybersad). Kuva: Saara Taussi

Esitys inspiroituu identiteetin, sukupuolen, Internetin ja surullisuuden teemoista. Se purkaa esitystaiteen keinoin internet-ilmiöitä, trendejä ja kyberilmaisua. Mistä Internet-identiteetit ja niiden tulkitseminen koostuu? Miten ne näyttäytyvät Internetin ulkopuolisessa maailmassa? Miten sukupuolta ja seksuaalisuutta ilmaistaan sosiaalisessa mediassa? Miten kyberkeho liikkuu?

Projektia varten on koottu teoksen estetiikkaa, liikemateriaalia ja teoksessa esiintyvän hahmon tunteiden käsittelyä tarkentavaa online-koreografiaa, jota on mahdollista seurata sosiaalisessa mediassa (Instagram: @notentirelyhere). Lauantaina 26.9. esityksen jälkeen järjestetään ilmainen keskustelutilaisuus teemalla Nainen Internetissä. Mukana keskustelemassa muun muassa taiteilija Taika Mannila.

Medeian myytti feministisellä näyttämöllä

Zodiakin syyskauden päättää teos and then they left (4.–17.12.). Teoksen koollekutsujat Kemppainen, Nieminen & Peura ovat kiinnostuneita työskentelystä, joka ankkuroituu intersektionaaliseen feminismiin.

Zodiakin 2020 syyskauden päättää Kemppainen, Nieminen & Peura teos and then they left.
Kemppainen, Nieminen & Peura: and then they left. Kuva:Venla Helenius

Työryhmän lähtökohtana on Medeian myytti pohjaten Euripideen tragediaan (431 eKr.) sekä taidemaalari Artemisia Gentileschin tulkintaan myytistä (1620). Esitys ei ole uusi versio Medeiasta, vaan se ottaa ja jättää historiallisen taideobjektin, ja kyseenalaistaa tarinankerronnan kaanonissa vallitsevat narratiivit.

Euripideen tragedia on narratiivi protagonistin suunnitelmallisesta kostosta. Gentileschille kosto oli taiteellinen keino muuttaa valta-asetelmia maalauksissaan. and then they left asettuu tähän sukupolvien väliseen jatkumoon, pohtii koston ja solidaarisuuden eleiden uudelleen reititystä ja potentiaalia historian ja patriarkaatin taianomaisen katkaisun keinona.

Syksyn muissa ensi-illoissa ilon mellakka ja tekstiilien ruumiillisuutta

Elokuussa nähdään myös Vera Nevanlinnan uusi tulkinta Deborah Hayn soolokoreografiasta News. Teos palaa 13 vuoden tauon jälkeen Zodiak Stagelle 21. ja 22.8.. Samassa illassa nähdään Peter Humblen ja David Youngin uusi, Deborah Hayn ajatuksia esittelevä runollinen lyhytelokuva Deborah Hay alignement is everywhere.

Lauantaina 29.8. saa ensi-iltansa koreografi Jenni Koistisen kävelyteos Kotimatkalla/Edöntie. Isnäsin kylässä Loviisan lähellä nähtävä paikkasidonnainen esitys johdattaa vanhaan teollisuusmaisemaan 29.–30.8. sekä 5.–6.9.

Syyskuun ensimmäinen ensi-ilta on koreografi- ja esitystaiteilija Mikko Niemistön Odd Meters. Itsestään ja ympäristöstään vieraantunutta ihmiskehoa tarkasteleva esitys nähdään Zodiakin näyttämöllä 2.–13.9.

Lokakuussa nähdään kaksi ensi-iltaa: Zodiakin house-koreografi Sari Palmgrenin ryhmäteos Joy Riot Stoassa 7.–18.10., sekä monikansallisen työryhmän Maikki Palm, Gesa Piper, Georgie Goater esitys Memory Matter (21.–28.10.). Jälkimmäinen on Zodiakin ja Globe Art Pointin ensimmäinen GAP LAB -yhteistyö.

Marraskuussa Zodiakin näyttämöllä nähdään koreografi Sonja Jokiniemen ryhmäteos ÖH. Se sijoittuu Jokiniemen edellisten teosten tavoin esitysten ja installatiivisten muotojen maastoon, joissa piirrosten ja tekstiilien ruumiillisuus keskustelee inhimillisen kanssa. 10.11. ensi-iltansa saava ÖH on Zodiakin, Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ja Leuvenissa Belgiassa toimivan STUKin yhteistuotanto.