Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.07.2014

Valtakunnan Viralliseksi Unikeoksi ™ Naantalin seurakunnan kirkkomuusikko, urkuri Kari Vuola

Vanhan ja pitkien perinteiden mukaisesti Kari Vuolan valinta julkistettiin heittämällä hänet mereen Unikeonpäivänä sunnuntaina 27.7.2013 klo 7.00 Naantalin vanhan kaupungin vierassatamassa.

Kari Vuola syntyi Porissa vuonna 1963 seitsemän lapsen perheeseen. Hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1982 Länsi-Porin lukiosta. Lukion toisena vuotena hänen uravalintansa oli selvä; hakeminen kirjoitusten jälkeen Sibelius-Akatemiaan. Päätöksen myötä hän alkoi tosissaan harjoitella pääsykokeisiin, jolloin koulunkäynti jäi toiselle sijalle. Porin musiikkiopiston kasvatille ensimmäiseksi soittimeksi lapsena valikoitui viulu, mutta 14-vuotiaani hän hurahti täysin urkuihin. Mukana kulkivat myös pianonsoitto ja yleisurheilu.

Vuoden Unikeko 2014 Kari Vuola
Vuoden Unikeko 2014 Kari Vuola. Kuva: Naantalin Matkailu

Sibelius-Akatemian ovet avautuivat lahjakkaalle nuorelle ja valinta musiikkikorkeakoulun koulutusohjelmasta oli selvä alusta lähtien, kirkkomusiikki, joka takaisi työpaikan kirkon virassa. Kari Vuola valmistui Musiikin maisteriksi nopeahkolla aikataululla hyvin arvosanoin. Opiskelun aikana tuleva vaimokin, Ulla, löytyi samasta opinahjosta.

Elämä kuljetti nuoren parin Espooseen ja sieltä osittain Turkuun, jossa Vuola toimi Turun Tuomiokirkkoseurakunnan urkurin, Erkki Alikosken, tuuraajana. Naantalissa avautui samoihin aikoihin kanttorin virka auki ja hänelle ehdotettiin viran hakemista. Punnittuaan Naantalin tarjoamia puitteita; varakas seurakunta, Naantalin Musiikkijuhlat ja seurakunnassa vireillä ollut uusien urkujen hankita teki kuitenkin valinnan helpoksi, eikä vaihtoehtona ollut Helsinki enää houkutellut. Myös vaimo sai kanttorin viran naapuriseurakunnasta Raisiosta.

Kari Vuola pääsi vaikuttamaan ja suunnittelemaan Naantalin seurakunnan tulevia urkuja, jotka hankittiin Kangasalan Urkurakentamo Oy:ltä vuonna 1990. Asiantuntija-apua Vuola hankki ulkomaita myöten, vaikka itsekin urkudiplomin suoritettuaan oli todellinen urkuasiantuntija. Naantalin urut olivat jo tuolloin Pohjois-Euroopan huipputasoa.

Armeijaan Vuola meni 29-vuotiaana, kahden lapsen isänä ja valmiina kanttorina hän poikkesi muista alokkaista. Ruotsalainen huippu-urkuri, Hans Fagius, oli kuitenkin huomannut Vuolan taidot ja otti lahjakkaan Vuolan yksityisoppilaakseen. Fagius ehdotti jatko-opintoja oppilaanaan Tanskan Kuninkaallisessa Musiikkikonservatoriossa. Vuola keräsi kaikki armeijan lomapäivät yhteen ja sai näin 26 päivän loman, jonka aikana hän harjoitteli tulevia pääsykokeita varten. Harjoittelu kannatti, sillä hän sai opiskelupaikan konservatorion solistiluokalta.

Armeijan jälkeen alkoi kahden viikon välein tapahtuva 2 päivän reissaaminen Ruotsiin tai Tanskaan, jolloin lauttamatka Turusta Tukholmaan ja junamatka Lundiin tai Kööpenhaminaan tuli hyvinkin tutuksi. Matkoihin Vuola käytti työnsä vapaapäivät. Vuola sai apurahoja jatko-opiskeluja varten. Hän anoi ja myös sai puolen vuoden opintovapaan ja niin pariskunta pakkasi kolme tytärtä mukaansa ja muutti Kööpenhaminan lähelle puoleksi vuodeksi. Opiskelu päättyi solistidiplomin suorittamiseen eli Kööpenhaminan Vor Frelsers -kirkossa pidettyyn konserttiin, joka sai hienot arvostelut Tanskan päälehdissä. Kyseisen puolen vuoden aikana Vuola ja koko perhe menetti sydämensä Tanskalle ja he muistelevat tuota aikaa lämmöllä.

Tanskan ajan jälkeen Sibelius-Akatemiasta otettiin yhteyttä ja ehdotettiin jatkotutkintoa, ja niin Vuola - harkinnan jälkeen- aloitti jatko-opinnot akatemian taiteilijakoulutuksessa. Vuolan tutkinnon pääaiheena oli saksalaisen säveltäjän Max Regerin (1873-1916) koraalipohjainen urkumusiikki. Tähän liittyen Vuola opiskeli yksityisesti professori Ludger Lohmannin johdolla Stuttgartissa. Viiden konsertin, laajan tutkielman ja julkisen tarkastustilaisuuden jälkeen hän valmistui Musiikin tohtoriksi 11.11.2001.

Vuosi 2001 on ollut Kari Vuolan elämässä tärkeä vuosi; hän valmistui Musiikin tohtoriksi, hänet valittiin Naantalin seurakunnan uuteen ylimmän asteen A-kanttorin virkaan ja hän aloitti myös Paraisten Urkupäivien taiteellisena johtajana.

Kari Vuola on ollut hyvin tärkeä ideoija ja alkuunpanija Naantalin musiikillisen elämän kehittäjänä. Naantalin Musiikkijuhlat on erittäin tärkeä osa sekä seurakunnan että kaupungin yhteistyötä, joka houkuttee korkealuokkaisia kansainvälisiä taiteilijoita vuosi vuodelta. Myös Musiikkijuhlien Talvikonserteissa seurakunta on ollut ilolla mukana. Naantalin kirkon remontin jälkeen Musiikkijuhlien avajaiskonsertissa kuultu kantaatin tilaustyö Olli Kortekankaalta oli Vuolan idea. Erityisen iloinen Vuola on kaupungin myötämielisestä suhtautumisesta musiikillisiin tapahtumiin, joihin kaupunki on aina lähtenyt innolla mukaan.

Viime joulukuussa koettu Vuolan 50-vuotisjuhlakonsertti kasvoi aiottua suuremmaksi; alun perin syntymäpäiviä ei pitänyt juhlia ollenkaan, sitten piti järjestää pienimuotoinen syntymäpäiväkonsertti, mutta loppujen lopuksi joulukuussa kirkko täyttyi sankarin ystävistä ja yhteistyökumppaneista vuosien varrelta sekä Ylen henkilökunnasta, joka taltioi joulukonsertin ja lähetti sen kokonaisuudessaan 12.12.2013 koko valtakuntaan. Konsertissa kuultiin mm. Jean Sibeliusta ja Jukka Linkolaa ja esiintyjinä loistivat Vuolan lisäksi bassobaritoni Nicholas Söderlund, kansainvälisesti palkittu sopraano Tiina-Maija Koskela sekä lyömäsoittaja Tuomas Tainio. Konsertin ohjelmistoa on taltioitu syksyllä julkaistavalle joululevylle, jolla kuullaan mm. kaksi uutta Jukka Linkolan kappaletta.

Kari Vuolan suuri lähiajan ponnistus tulee olemaan Projekti 2017. Vaikka projekti ei olekaan yksin hänen harteillaan, on hänellä tärkeä rooli idean isänä projektin toteutumisessa. Vuonna 2017 Martin Lutherin teeseistä tulee kuluneeksi tasan 500 vuotta. Lisäksi Suomen valtio täyttää 100 vuotta. Kyseessä on ensimmäinen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Kirkkohallituksen tilaama laajamuotoinen kirkkomusiikkiteos, joka kantaesitetään Naantalin Musiikkijuhlien avajaiskonsertissa kesäkuussa 2017 Naantalin luostarikirkossa. Teoksen säveltää Olli Kortekangas. ?

Kari Vuola on esiintynyt kotimaan lisäksi Itävallassa, Latviassa, Puolassa, Ruotsissa, Saksassa, Tanskassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Hän on tehnyt useita nauhoituksia Suomen Yleisradiolle sekä julkaissut kuusi solistista cd-levyjä (Alba Records). Vuola on kantaesittänyt mm. Juhani Haapasalon, Eero Hämeenniemen, Jouni Kaipaisen, Harri Kerkon, Olli Kortekankaan, Jyrki Linjaman, Jukka Linkolan ja Hannu Pohjannoron (urku-musiikkia. Vuodesta 2007 lähtien Kari Vuola on opettanut urkujensoittoa ja urkuimprovisaatiota Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa.

Vapaa-aikana Kari Vuola lataa akkuja Kustavin mökillään, urheilee ja nauttii hyvien ystävien kanssa vietetystä ajasta. Lahjakas muusikko ja urkuri nauttii tekemisistään musiikin maailmassa. Jos jotain tehdään, tehdään se kunnolla loppuun asti, sanoo vuoden 2014 Unikeko iloisena saamastaan huomionosoituksesta.