Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.10.2020

Uutuuskirja Tekstianalyysi osoittaa, kuinka kieli on ladattu tietoisilla ja tiedostamattomilla merkityksillä

Valehtelu, vihapuhe, propaganda, hölynpöly, informaatiovaikuttaminen, tahallinen väärinymmärtäminen, sananvapauden rajoittaminen - kieli, tekstit, puheet ja merkitykset nousevat usein esiin kielteisessä mielessä. Niin sanotut keskustelut päätyvät kakofoniaan.

 

Useimmiten toisen sanomiset halutaan ymmärtää oikein, mutta välillä tämä jää vajaaksi. Tuntuu kuin samoilla sanoilla puhuttaisiin aivan eri asioista. Kieli ei olekaan ”vain kieltä”, kuten usein sanotaan, vaan sillä luodaan käsityksiä maailmasta, ylläpidetään arvoja ja asenteita sekä rakennetaan ihmisten välistä vuorovaikutusta ja valtasuhteita. Kielenkäytön kehittäminen ja merkitysten tunnistaminen auttaa kohti parempaa keskustelua.

 

Kuvassa on osa kirjan kannesta, jossa piirroskuvana seisova mies ja istumassa läppäriä käyttävä nainen.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Gaudeamus

 

Suomen kielen dosentti Vesa Heikkisen uutuuskirja Tekstianalyysi opastaa tunnistamaan, nimeämään ja erittelemään merkityksiä tuottavia kielellisiä valintoja. Teos tarjoaa helposti omaksuttavia työkaluja kenelle tahansa kielestä kiinnostuneelle ja runsaasti käytännön esimerkkejä. Siinä esitellään merkitysten tuottamisen keinoja laajasti ja havainnollisesti: johtimista ja sananvalinnoista lauseiden ja tekstien rakenteisiin sekä tekstien välisiin suhteisiin. Esimerkkianalyyseissa käsitellään muun muassa uutisia, tiedotteita, mielipidekirjoituksia ja sosiaalisen median tekstejä.

Tekstianalyysiin perehtyminen auttaa ymmärtämään, miksi omasta mielestään neutraalisti kirjoittanut joutuukin somekohun keskelle ja millaisia merkityksiä saattaa piileksiä viattomaan asuun puetussa poliittisessa tekstissä. Tekstianalyysi näyttää, millaisia valintoja arkisessa kielenkäytössämme teemme ja millaisia merkityksiä tuotamme – ja miten.

”Kielen erittely ei ole kielitieteilijöiden yksinoikeus. Kenen tahansa on mahdollista eritellä omaa ja muiden kielenkäyttöä sekä oppia ymmärtämään valintojen merkityksiä. Tekstianalyysi on valintojen erittelyn menetelmä, joka perustuu tutkimukseen ja on kaikkien sovellettavissa. Tekstianalyysitaidon tulisi mielestäni olla yksi perustavista kansalaistaidoista.”

”Politiikka on täynnä tarkoitushakuista nimeämistä. Kun hallitus puhuu aktiivimallista, oppositio haluaakin nimetä mallin passiivimalliksi. Metsätaloutta puolustava viittaa metsänhakkuisiin metsänhoitona, jonka ansiosta metsä pysyy kunnossa, kun taas luonnonsuojelija puhuu hoidetuiksi väitetyistä metsistä puupeltoina ja metsänhakkuista raiskauksena.”

”Tekstianalyysia tehdessäni olen monta kertaa kuullut sanottavan, että 'eihän tekstissä niin sanottu'. Kun tekstiä katsotaan tarkemmin, huomataan, että saatettiinpa sittenkin sanoa. Iso osa kielenkäyttöämme on luonnollistunutta, mikä tarkoittaa merkitysten näkökulmasta sitä, että emme tietoisesti havaitse merkityksiä, joita meille teksteissä alinomaa tarjoillaan.”

Kirjoittaja
Vesa Heikkinen, FT, on Oulun yliopiston suomen kielen dosentti, tekstintutkija, kolumnisti ja tietokirjailija sekä politiikan kielen asiantuntija Politiikkaradion ”Puheet päreiksi” -ohjelmassa. Twitterissä Heikkinen tunnetaan tosenttina.

Vesa Heikkinen
Tekstianalyysi
Miksi kielellisillä valinnoilla on merkitystä?