Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 28.09.2019

Turun Kaupunginteatterin kevään pääteos puhuu rahasta

Turun Kaupunginteatterin kevään 2020 pääteos on modernisointi Hella Wuolijoen vuonna 1940 kirjoittamasta näytelmästä Niskavuoren nuori emäntä. Susanna Airaksisen ohjaaman draaman keskiössä on raha ja sen kuristava vaikutus ihmisiin. Päänäyttämöllä tullaan näkemään melodramaattinen tahtojen taistelu.

 

Kuvassa on vaalealla pohjalla valkoisessa jakkupuvussa Susanna Airaksinen. Jakkupuvussa on myös valkoinen liivi.  Airaksisella on lyhyet vaaleat hiukset. Airaksinen istuu vinottain tuolilla.

Kuva: Turun kaupunginteatteri

 

”Miksi tässä talossa puhutaan aina rahasta?” – Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä

Metsä on suomalaiselle terapeuttinen paikka, joka vastaa niin kuin sinne huudetaan. Metsä on läsnä myös näyttämöllä, sillä se on Niskavuoren tilan kasvavan vaurauden perusta. Puita kaadetaan hellanpesään kahvinkeittoa varten, puita kaadetaan entistä isomman talon rakennustarpeiksi ja puita kaadetaan teollisuuden loputtomaan nieluun. Niskavuoren muuttuessa rahantekokoneeksi tukahdutetaan ihmisten mielissä roihuava palo tilan edun nimissä.

”Niskavuoren nuori emäntä -näytelmä kysyi aikoinaan – ja kysyy yhä edelleen – millaista Suomea me rakennamme” – ohjaaja Susanna Airaksinen

Elokuvana ja lukuisia kertoja näyttämöllä nähdystä klassikkoteoksesta on helmikuussa luvassa oopperamaisen näyttävä ja kohtuuttomuudella leikittelevä modernisointi. Sisällölliseksi vertailukohdaksi ohjaaja Airaksinen heittää hymyillen Dallasin ja Tuulen viemää -saagan. Airaksinen on ohjannut aiemmin Turun Kaupunginteatteriin kiitetyn näyttämöversion Tommi Kinnusen romaanista Neljäntienristeys (2016). Nyt hän tarttuu teokseen yhdessä kokeneen suunnittelijatiimin kanssa. Mukana näyttämöllä ovat lähes kaikki Turun Kaupunginteatterin näyttelijät. Ensemblen keskiössä Loviisana loistaa Minna Hämäläinen.

"Niskavuori-näytelmät pärjäävät vertailussa maailmankirjallisuuden klassikoiden kanssa. Niissä kulkevat rinnakkain henkilökohtainen ja tunteisiin käyvä draama sekä isot yhteiskunnalliset murrokset. Näytelmien ajattomuuden vuoksi voimme niiden kautta tarkastella itseämme, arvojamme ja yhteisöämme nykypäivänä", kuvailee Airaksinen Wuolijoen Niskavuori-sarjaa.
Niskavuoren nuori emäntä

Ensi-ilta 14.2.2020 Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä.

Tekijät

Teksti Hella Wuolijoki
Ohjaus Susanna Airaksinen
Lavastus Jani Uljas
Puvustus Sari Salmela
Valosuunnittelu Kalle Ropponen
Äänisuunnittelu Iiro Laakso

Rooleissa

Minna Hämäläinen, Stefan Karlsson, Ulla Reinikainen, Ulla Koivuranta, Aaro Wichmann, Kirsi Tarvainen, Pihla Maalismaa, Riitta Salminen, Mika Kujala, Pauliina Saarinen, Kimmo Rasila, Markus Ilkka Uolevi