Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.02.2024

Tuoreesti rakkaudesta Emilia Karjulan ja Sanna Hirvosen esikoisromaaneissa

Voiko rakkaudesta vielä kirjoittaa tuoreesti? Emilia Karjulan Kuningatar Mab ja Sanna Hirvosen Margit todistavat, että kyllä voi. Romaanit ovat kerronnaltaa erilaisia, mutta temaattisesti lähellä toisiaan. Rakkaus ja mustasukkaisuus, avoimet suhteet, polyamoria,  queer ja rakkauden mytologiat lyövät kättä, kun keskiössä ei ole vain tyypillinen miehen ja naisen avioliittoon ja lapsiin johtava parisuhde.

 

Kuvassa on osa kirjan kannesta. Molemmissa reunoissa on vihertävän punertavaa ja keskellä on turkikseen kiedotut naisen kasvot. Niistä näkyy nenä ja huulet.

Osa kirjan Kuningatar Mab kannesta. Kuva: S & S

 

Kuningatar Mab tapaa keijujen kuningattaren

Julia tapasi Paulin ensi kertaa Pyyhenaisen syntymäpäivillä, ja oli alusta asti selvää, että Paulilla on muitakin naisia. Julia toivoo silti, että Paul jättäisi Pyyhenaisen hänen vuokseen, muttei uskalla kertoa toiveestaan. He sopivat, että Juliakin tapailee muita, vaikka oikeasti hän haluaisi vain, että Paul olisi yksin hänen.

Myös mahtava keijujen kuningatar on kuitenkin iskenyt silmänsä Juliaan. Konferenssimatkalla Julia tapaa pienikokoisen ja ruskeasilmäisen naisen, joka kutsuu luokseen ja juottaa Julialle makeaa simaa. Se saa hänen päänsä pyörälle, ja siksi hänestä tuntuu vain luonnolliselta, kun hän kotiin palattuaan kohtaa naisen uudelleen omassa kaupungissaan. Syntyy erikoinen kolmiodraama, joka saa Julian epäilemään itseään yhä pahemmin.

Emilia Karjulan Kuningatar Mab ilmestyi 16.1.2024

 

Kuvassa on osa kirjan kannesta ja siinä on keskellä valkoinen kuva Artemiksesta patsaana. Selän takana on turkoosi jousipyssy. Tausta on viininpunainen ja alhaalla on roosan väristä aaltoa.  Molemmissa reunoissa on tummansiniset reunat.

Osa kirjan Margit kannesta. Kuva: S & S

 

Täydellinen onni Margitin kanssa

Eletään kuuminta nousukautta, ja Ulla Romu on matkalla huipulle. Hän on ponnistanut pikkupaikkakunnalta Helsinkiin mainostoimiston harjoittelijaksi, cocktailien ja katkarapujen ääreen. Kun hän kohtaa Valintatalossa Margitin, jolla on leveä selkä ja isot kädet, häneltä ei puutu enää mitään. Täydellinen onni on tässä.

Sitten Suomen talous sukeltaa, ja asiat joutuvat vapaaseen pudotukseen. Ullan ja Margitin kodissakin jokin on toisin. On kuin asunnon ilmanpaine olisi muuttunut.

Samaan aikaan Ninni rakastuu Louvressa metsästyksen jumalatar Artemikseen. Hän haluaisi jumalattaren omakseen. Niinpä hänen maailmansa järisee, kun hän kohtaa yliopistolla lihaksi tulleen Artemiksen. Se on meant to be.

Sanna Hirvosen Margit ilmestyi 14.2.

Emilia Karjula (s. 1980) asuu Turussa ja on kotoisin Kiikasta. Hän on opiskellut Turun yliopistossa folkloristiikkaa, kulttuurihistoriaa, naistutkimusta ja luovaa kirjoittamista ja väitellyt Jyväskylän yliopiston kirjoittamisen oppiaineessa. Tieteellisten tekstien lisäksi Karjula on julkaissut novelleja antologioissa ja kirjallisuuslehdissä ja toimittanut kaksi kirjoittamisen oppikirjaa. Hän on opettanut luovaa ja tieteellistä kirjoittamista useissa oppilaitoksissa ja toimii tällä hetkellä kirjoittamisen yliopistonopettajana Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa.

Sanna Hirvonen (s. 1976) on helsinkiläinen museoammattilainen, joka kirjoittaa työssään nykytaiteesta suurelle yleisölle. Hän on koulutukseltaan taidehistorioitsija ja muotoilija. Proosan aiheina häntä kiehtovat 1900-luvun lopun arki, tavarat ja tilat sekä ihmisten pinnanalaiset halut ja haaveet.

https://www.sets.fi/