Toinen levy Topi Sahalta ilmestyy virallisesti tänään. Kolme veljee on tyyliltään kansanmusiikkia, iskelmää, folkia tai countrya.
Vivahteet vaihtelevat eri kappaleissa. Länsimaista rytmimusiikkia luonnehtii Saha itse musiikkiaan.
Sanoitukset ovat tärkeitä. Niissä korostuu ympäröivän elämän havainnointi, mutta myös kansantarut tai arkkiveisut ovat mukana aiheissa.
Hyvä musiikki ei ole taustamusaa vaan laittaa kuuntelemaan, toteaa Topi Saha. Kuppilakeikat ja pienissä puitteissa esiintyminen on mieluisaa. Silloin saa kontaktin yleisöön ja voi nähdä aina on jonkun, joka jää kuuntelemaan.
Topi Saha. Kuva: Amusa.fi - CC-BY-SA.
Nuoresta iästään huolimatta levyltä huokuu yllättävää kypsyyttä 25-vuotiaaksi tekijäksi sekä äänen että laulujen sisällön suhteen. Tarinat pysäyttävät kuuntelemaan. Ehkä Topi Sahan musiikissa kokonaisuudessaan ja sen edustamissa ikiaikaisissa juurissa, on jotakin herkästi sieluun menevää.
Ensimmäinen levy Verta ja lihaa julkaistiin vuonna 2010. Julkaisijana oli Topi Sahan veljen ja hänen kaverinsa uudelleen käynnistämä Eino Records. Levy sai kriitikot puolelleen ja suuren levy-yhtiön kiinnostumaan yhteistyöstä.
Topi Saha. Kuva: Warner Music Finland.
Kolme veljee syntyi yhteistyönä useiden muusikoiden kanssa. Ensimmäisessä levyssä olivat esillä yksinkertaisesti vain mies ja kitara. Nyt ilmestynyttä uutta levyä tehtiin taiteilijan vapaudella ja nauhoitukset sekä sovitukset tapahtuivat studiossa viime keväänä. Tunnelma tutun porukan kanssa oli hyvä ja oli helppoa tehdä kappaleet.
Sahan mukaan helppous välittyy levyn tunnelmassa. Kaikki, jotka olivat tekemässä levyä, ovat tunteneet toisensa ainakin kymmenen vuotta. Musiikki kuulostaa itsellekin hyvältä vielä pitkän ajan jälkeenkin kuunneltuna.
Biisilista levyllä tuntuu oikealta. Tehdessä vaihdettiin monia kappaleita ja tehtiin uusia. Syntyi kokonaisuus, jossa laulut nivoutuvat yhteen olematta kuitenkaan samanlaisia. Niitä on tehty rakkaudella, pieteetillä ja sydämellä. Kaikkia pieniä rosoja ei ole viilattu pois, vaikka se olisi mahdollista hioa nykytekniikalla.
- Sielu voisi hävitä, Topi Saha pohdiskelee.
Kolme eri basistia on mukana soittamassa. Näin on saatu mukaan erilaisia tyylilajeja. Tuottaja on Tony Fredlund. Toteutuksen onnistumiseen vaikuttaneista henkilöistä Saha mainitsee vielä mikserin, Arttu Peljun osuuden. Ensin oudoksutti iskelmiin erikoistunut ammattilainen, mutta lopputuloksena olikin leveämpi soundi.
Katso video. Amusa tapasi Topi Sahan. Video: Amusa.fi - CC-BY-SA.
Topi Saha on pienestä pitäen ollut musiikin kanssa tekemisissään kotipaikkakunnallaan Kaustisilla. Perheessä on musisoitu ja sävellyksiä syntyi jo noin 10-vuotiaanakin. Kaustisen musiikkilukio sysäsi lopullisesti musiikin pariin ja kitara löytyi instrumentiksi myös sieltä.
Musiikillisina innoittajina ovat olleet Jackson Brown, Bruce Bringsteen ja Bob Dylan. Aivan erityisesti Saha mainitsee amerikansuomalaisen Eric Peltoniemen, joka on esiintynyt Kaustisilla ja esittänyt suomalaista kansanmusiikkia aksentilla. Peltoniemeltä levylle on lainattu suomalainen kansanlaulu Veljen surmaaja.
Tulevaisuudesta Topi Saha ei vielä ota paineita. Kiva olisi olla musiikin ammattilainen, mutta sen varaan ei voi jättäytyä. Elämään kuuluu nyt musiikin lisäksi muita töitä silloin tällöin toimeentulon varmistamiseksi. Taustalla on opintoja Helsingin yliopistolla folkloristiikassa, jotka eivät ole tällä hetkellä aktiivisessa vaiheessa.
Vakiintunutta yleisöä ei vielä ole muodostunut ja on hurmattava uusia ihmisiä puolelleen. Oman onnistumisensa voi mitata levymyynnillä keikan jälkeen.
- Jos puolet yleisöstä ostaa levyn, on onnistunut, myhäilee Saha.
Lupasin tehdä kaiken oikein
susta onnellisen, ostaa hopeat
mut mussa asuu kolme veljee
Rujo, Rampa ja Sokea
(ote laulusta Kolme veljee)
Warner Music Finland, YouTube.
Kolme veljee -levyn julkistuskeikka on perjantaina 22.3.2013 alkaen klo 23.00 ravintola Siltasessa Helsingissä.