Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnon 2025 saa Jukka Koskelainen. Jukka Koskelainen on vakiinnuttanut asemansa suomalaisessa runoudessa ja esseistiikassa neljällä vuosikymmenellä jatkuneella urallaan, alkaen esikoisrunokokoelmastaan Kierros (Tammi, 1995). Koskelainen on syntynyt ja kasvanut Helsingissä, ja asunut sen lisäksi Turussa ja Caracasissa muutamien vuosien ajan.
Jukka Koskelainen. Kuva: Kirjailijaliitto
”Koskelainen edustaa perinteistä keskieurooppalaista intellektuellikuvaa, jossa filosofian, maailmanpolitiikan ja historian kulmakivet ja kuriositeetit värittävät taipumusta kerätä kokonaiskuvaa ajasta ja tapahtumista. Hänen erityisosaamisensa muun muassa saksalaisen filosofian ja eteläamerikkalaisen politiikan ja kirjallisuuden parissa ovat rikastuttaneet suomalaisen keskustelun sävyjä”, kertoo Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Ville Hytönen.
Koskelainen on tuotannossaan kuvannut myös Itä-Helsingin lähiöitä, pohtinut Saksan olemusta ja julkaissut romaanin runoilijasta. Yhteensä runoteoksia, esseekokoelmia ja romaaneja on viitisentoista.
”Joka puolelta tulvii videoita ja puhetulvaa, joka puolelta murennetaan kieltä, ymmärryksen välineistä tärkeintä. Ainoa tapa jäsentää ja tarpeen vaatiessa vastustaa kuvia ja mielikuvia on osata käyttää kieltä. Tämä on kirjallisuuden päätehtävä, vielä tärkeämpi kuin ajankohtaisten teemojen esiin nostaminen. Siksi on tärkeää saada tunnustus muilta kirjailijoilta, jotka ovat samalla asialla”, Jukka Koskelainen kertoo.
Kirjailijatyönsä ohessa Koskelainen on toiminut aktiivisena kriitikkona ja suomentajana, ja hänen erinomaiset käännöksensä muun muassa Octavio Pazin, Dürs Grünbeinin ja Georg Traklin runoudesta ovat olleet tärkeitä rakennusaineita kotimaisen runouden kehityksessä. Koskelainen on toiminut myös Nuori Voima -lehden päätoimittajana.
”Siinä missä toimittajakunta saattaa sortua yksinkertaistuksiin ja nopeisiin päätelmiin ulkopoliittisista asiantiloista, Koskelainen nostaa rinnalle sivistyneen ja rauhallisen kirjailijan äänen, joka huomioi historiallisten muutosten taustat ja syvemmät juonteet”, Hytönen sanoo.
Maailmassa, jossa uutisoinnin hektisyys käy yhä kiivaammaksi, Koskelaisen kaltaiset esseistit ovat sivistyneelle puntaroinnille kultaakin kalliimpia.
”Olemme tilanteessa, jossa kielen hallinta ja lukutaito ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Tahdon laajentaa kieltä ja tietämystä arjen uutistulvan ja kaikenlaisten kuplien ylitse. Historia alkaa joka hetki uudestaan, jokainen ongelma puhuu omaa kieltään, ja siksi tahdon mennä yhä syvemmälle kulttuuriin ja käyttää hyväkseni kielen loputonta ilmaisuvoimaa”, Koskelainen sanoo.
Kirjailijaliitto jakaa vuosittain tunnustuspalkinnon tunnustuksena kirjailijan koko tuotannosta sekä työstä suomalaisen kirjallisuuden hyväksi. Tunnustuspalkintoa on myönnetty vuodesta 1949 lähtien. Palkinto on suuruudeltaan 10.000 euroa.