Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 23.10.2023

Tamperelaisten taidelaitosten suurponnistus Taru Sormusten herrasta nähdään Tampere-talossa maailman kantaesityksenä syksyllä 2024

Tampereen Teatterin ja Tampere-talon tuottama Taru Sormusten herrasta™ saa maailman kantaesityksensä Tampere-talossa 23. elokuuta 2024. J. R. R. Tolkienin fantasiaklassikkoon perustuvassa suurtuotannossa yhdistyvät teatteritaide, Tuomas Kantelisen uusi teosta varten säveltämä ja Tampere Filharmonian tulkitsema musiikki sekä Sorin Sirkuksen sirkustaide. 

Kuvassa ovat Antti Reini, Ville Majamaa ja Lasse Viitamäki kultaisen ympyrän keskellä. Kuva on yökuva ja taustalla näkyy vuoristoa.

Kuva: Tampereen Teatteri

 

Tamperelaiset taidelaitokset Tampereen Teatteri, Tampere-talo, Tampere Filharmonia ja Sorin Sirkus tekevät historiallista yhteistyötä, kun englantilaisen fantasiakirjallisuuden isän J. R. R. Tolkienin rakastettuun klassikkoon perustuva Taru Sormusten herrasta™ saa maailman kantaesityksensä Tampere-talon Ison salin näyttämöllä 23. elokuuta 2024.

Suurteoksen ohjaa Tampereen Teatterin teatterinjohtaja Mikko Kanninen ja näyttämölle sovittaa Kersti Juvan suomennoksen pohjalta dramaturgi ja käsikirjoittaja Sami Keski-Vähälä. Suomen kansainvälisesti menestynein elokuvasäveltäjä Tuomas Kantelinen säveltää teoksen alkuperäismusiikin, jonka esittää Tampereen kaupunginorkesteri Tampere Filharmonia.

Ainutlaatuisen taideyhteistyön kipinä sai alkunsa Tampereen Teatterin ensi vuonna alkavasta peruskorjauksesta. ”Näytelmäidea oli muhinut päässäni jo pitkään”, Mikko Kanninen kertoo. “Kun teatterin peruskorjauksen tarve ja laajuus realisoitui, otin yhteyttä Paulina Ahokkaaseen, joka ilokseni heti innostui ideasta. Huikeaa oli saada myös Tuomas Kantelinen ja Tampere Filharmonia tähän mukaan. Tässä laajuudessa, näin isolla porukalla emme olisi voineet näytelmää teatterilla edes esittää.”

”Tämä on kaikille osallisille ennenkuulumattoman iso yhteistyöprojekti, eikä vastaavaa tämän mittaluokan taidelaitosten yhteistyöhanketta ole taidettu aiemmin Suomessa koskaan toteuttaa. Meillä on historialliset 32 näytöstä Isossa salissa kahdessa periodissa elo-syyskuussa ja joulu-tammikuussa. Kun teos on tällainen järkälemäinen klassikko, taiteellisessa työryhmässä ovat mukana Suomen parhaat tekijät ja tahot ja suureksi iloksemme fantastinen Tampere Filharmonia livenä, voin luvata, että tällaista ei Suomessa tai maailmalla ole ennen koettu”, Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas kertoo.

Ohjaaja Mikko Kanniselle Taru Sormusten herrasta™ on unelmatyö, jollaisia osuu kohdalle harvoin. Kanninen tunnustautuu täydeksi Tolkien-faniksi, joka on lukenut kirjailijan teokset ja elämäkerrat useaan kertaan. Kannisen mukaan Taru Sormusten herrasta™ on kaikenikäisten fantasiaklassikko, josta nauttiakseen ei tarvitse olla fantasian kuluttaja. Teoksen ytimessä on universaali sinne ja takaisin -tarina, joka muuntuu monenlaisiin tulkintoihin.

”Suomesta ei taatusti löydy ketään, joka ei olisi jossain muodossa törmännyt teokseen. Olitpa sitten kirjojen, elokuvien tai musiikin ystävä, Tampereen esityksessä tuomme kaikkien taidemuotojen parhaat puolet yhteen. Meidän versiomme ottaa huomioon koko Keski-Maa-kaanonin, mikä on jo itsessään täysin uutta Suomen teatterilavoilla. Teos palvelee suuren yleisön lisäksi myös meitä ’tolkienisteja’, sillä en usko, että esityksestä löytyy ainuttakaan virhettä suhteessa alkuperäisteokseen”, Kanninen vinkkaa.

Orkesterimusiikkia ja örkkejä

Tuomas Kantelinen on säveltänyt Tampereen suurtuotantoa varten uutta alkuperäismusiikkia. Musiikki siivittää lavan tapahtumia, hahmoja ja näiden tunnetiloja elokuvallisen soundtrackin tavoin. Säveltäjä itse kuvailee, että fantasiaseikkailun musiikki on ”taattua Kantelista”. Musiikin tulkitsee paikan päällä akustisesti Tampere Filharmonian 40-henkinen vuorotteleva kokoonpano. Orkesteria johtaa Jonas Rannila, yksi maamme tämän hetken kysytyimmistä kuoro- ja oopperakapellimestareista.

”Teemoja löytyy eri hahmoille, tapahtumille ja tietyille avainpaikoille. Iki-inspiroituneen Mikko Kannisen kanssa on ollut hienoa pallotella erilaisten teemojen ja hahmojen merkityksiä rakentamallemme maailmalle. Mikko on todellinen kävelevä Tolkien-ensyklopedia, ja on jännittävää tarttua legendaariseen teokseen, joka merkitsee monille paljon. Taiteilijoina toivomme tekevämme oikeutta faneille. Odotan innolla, että pääsen työskentelemään huippuunsa viritetyn Tampere Filharmonian ja superkapellimestari Jonas Rannilan kanssa”, Kantelinen kertoo.

Teoksen päärooleissa esiintyvät Ella Mettänen (Frodo), Antti Reini (Aragorn), Ville Majamaa (Gandalf) ja Risto Korhonen (Klonkku). Suomen eturivin teatterinäyttelijöistä mukana ovat myös Tommi Raitolehto, Antti Tiensuu, Annuska Hannula, Elisa Piispanen, Lasse Viitamäki, Eeva Hakulinen, Ville Mikkonen, Henna Tanskanen, Arttu Ratinen, Arttu Soilumo, Elina Rintala ja Esko Roine. Näyttävistä taistelukohtauksista ja sirkusstunteista pitävät huolen Sorin Sirkuksen taiteilijat, jotka seikkailevat lavalla örkkeinä, entteinä, haltioina ja muina Keski-Maan olentoina. Sirkuskoreografiat suunnittelee Taina Kopra ja stunttemput Jouni Kivimäki.

Esityksen tarunhohtoista lavastusta, puvustusta, maskeerausta sekä ääni- ja kuvamaailmaa on valmisteltu pitkään. Lavastuksen suunnittelusta vastaa Marjatta Kuivasto, pukusuunnittelusta Pirjo Liiri-Majava, kampausten ja maskien suunnittelusta Jonna Lindström, valo- ja videosuunnittelusta Joonas Tikkanen ja äänisuunnittelusta Hannu Hauta-aho.

Esityksiä on aikavälillä 23.8.2024–11.1.2025 yhteensä 32 Tampere-talon Isossa salissa. Teoksen liput ovat nyt myynnissä Tampereen Teatterin, Tampere-talon ja Lippu.fi:n lipunmyyntikanavissa. Teos kestää noin 4 tuntia sisältäen kaksi väliaikaa. Teosta suositellaan kouluikäisestä ylöspäin. Esityskieli on suomi.

Perustuu J. R. R. Tolkienin teokseen The Lord of the Rings™, jonka oikeudet on lisensoinut Middle-earth Enterprises. Teoksen esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner.

Taiteellinen työryhmä

Alkuperäisteos J. R. R. Tolkien  
Suomennos ja näytelmän hahmojen nimet Kersti Juva  
Sovitus Sami Keski-Vähälä  
Ohjaus Mikko Kanninen  

Sävellys Tuomas Kantelinen
Musiikin toteutus Tampere Filharmonia
Kapellimestari Jonas Rannila

Lavastus Marjatta Kuivasto  
Pukusuunnittelu Pirjo Liiri-Majava  
Kampausten ja maskien suunnittelu Jonna Lindström  
Valo- ja videosuunnittelu Joonas Tikkanen  
Äänisuunnittelu Hannu Hauta-aho  

Sirkuskoreografi Taina Kopra  
Stuntkoordinaattori Jouni Kivimäki  
Apulaisohjaaja Jaakko Lenni-Taattola  
Tuottajat Mari Posti, Aili Viitanen, Suvi Leinonen

Rooleissa

Frodo Ella Mettänen
Aragorn Antti Reini
Gandalf Ville Majamaa
Klonkku, portinvartija Risto Korhonen
Saruman, Boromir Tommi Raitolehto
Legolas Lasse Viitamäki
Sam Antti Tiensuu
Pippin Annuska Hannula
Merri Elisa Piispanen
Bilbo Reppuli, Shagrat Eeva Hakulinen
Faramir, Voivalvatti, Haldir Ville Mikkonen
Arwen, Gorbag Henna Tanskanen
Elrond, Denethor, Kärmekieli Arttu Ratinen
Galadriel, Sauronin suu Arttu Soilumo
Gimli Elina Rintala
Puuparta (ääni) Esko Roine
Örkkejä, enttejä, haltioita, nazgûleita, juhlavieraita (Sorin Sirkus) Iitu Kivimäki, Sampo Suihkonen, Saana Leppänen, Heikki Järvinen, Aleksi Niittyvuopio

The Lord of the Rings™ and the characters, items, events, and places therein are trademarks of Middle-earth Enterprises, LLC used under license by Tampere Theatre and Tampere Hall. All rights reserved. Represented by Nordic Drama Corner.