Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.02.2024

Taiteilijaryhmä IC-98:n uusi lyhytelokuva Impivaara - Uusi maailma esillä Ateneumissa

Ateneumin taidemuseon Fokus-salissa nähdään 27.2.–28.4.2024 taiteilijaryhmä IC-98:n lyhytelokuva Impivaara – Uusi maailma (2024). Patrik Söderlundin (s. 1974) ja Visa Suonpään (s. 1968) muodostaman taiteilijaryhmän elokuva on näynomainen kuvitelma Aleksis Kiven klassikosta Seitsemän veljestä (1870). Elokuva pohtii ihmisen toimintaa luonnon herrana.

 

Kuvassa on tumma violetti sävvy ja siinä on keskellä silmä, johon osuu valojuova. Siinä on karvoitusta ja silmä on eläimen.

C-98: Impivaara – uusi maailma (yksityiskohta). Kuva: Ateneum

 

Lyhytelokuva katsoo Seitsemää veljestä 2020-luvun näkökulmasta

”Mutta katsos kun mies taitaa aatella mitä hän tahtoo,
aatella itsensä koko maailman herraksi tai tönkeileväksi sontiaiseksi.
Kas hän taitaa aatella kuolleiksi Jumalan, perkeleet, enkelit
ja koko ihmissuvun ja elikot maassa, meressä ja ilmassa,
aatella maan, helvetin ja taivaan katoovan – –
ja pimeyden astuvan sijaan – –."
– Aleksis Kivi, Seitsemän veljestä (1870)
 
Elokuvan lähtökohtana ovat Seitsemän veljeksen Impivaaraan sijoittuvat luvut, jotka yhdistyvät kehämäisesti ja liittävät yhteen menneisyyden ja sepitteellisen tulevaisuuden. Lyhytelokuva tarkastelee romaania kulttuurimme energeettisen perustan, lajien välisen yhteiselon ja ympäristökriisistä ponnistavien tulevaisuuksien näkökulmasta. Tapahtumat alkavat 1700-luvun isojaosta ja päättyvät postfossiiliselle 2100-luvulle.
 
Elokuvan silmänkantamattomat maisemat luovat mielleyhtymän Suomen taiteen ikonisiin maisemakuvauksiin, kuten Eero Järnefeltin maalauksiin Kolilta. Ne korostavat, että ihminen on osa luontoa ja sen vuorovaikutusverkostoja, ei kaiken keskipiste.

 

Kuvassa ovat Visa Suonpää ja Patrik Söderlund seisomassa puolivartalokuvassa. Kuva on musta-valkoinen.

IC-98. Kuva: Linda Svarfvar

 

Aleksis Kiven Seitsemää veljestä ovat tulkinneet monien eri alojen taiteilijat, kukin oman aikansa näkökulmasta. Elokuvan lisäksi Fokus-salissa nähdään kolme Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) luonnosta Seitsemän veljeksen kuvitukseksi (1908).

IC-98:n lyhytelokuvan kesto on 26 minuuttia. Sen esitykset alkavat aina puolen tunnin välein klo 10.15 alkaen. Viimeinen esitys alkaa arkisin klo 19.15 ja viikonloppuisin klo 16.15.

Ateneumin osalta näyttelystä on vastannut intendentti Sointu Fritze.

Elokuvan on tuottanut Testifilmi Oy. Sitä ovat tukeneet Suomen elokuvasäätiö, AVEK, Yle ja Taiteen edistämiskeskus. Yhteistyökumppanina toimii Genelec.

Teoksen teemat liittyvät Ajan kysymys -kokoelmanäyttelyyn

IC-98:n lyhytelokuvan teemat ovat samoja Ateneumin toisessa kerroksessa esillä olevan Ajan kysymys -kokoelmanäyttelyn kanssa. Myös Ajan kysymys nostaa esiin kysymyksiä ihmiskeskeisen maailmankuvan oikeutuksesta, aineelliselle kasvulle rakentuvan modernin elämänmuodon ristiriitaisuuksista sekä suomalaisuutta määrittävistä käsityksistä.

Fokus-sali esittelee tiiviitä nostoja Ateneumin kokoelmien taiteilijoista tai teemoista. Fokus-sali sijaitsee museon toisessa kerroksessa kokoelmanäyttelyn yhteydessä.

Ateneumissa on nähty viime vuosina nykytaidetta eri näyttelyissä. Tällä hetkellä Ajan kysymyksessä on 1800- ja 1900-lukujen taiteen lisäksi esillä Sirpa Alalääkkölän, Petri Ala-Maunuksen ja Toni R. Toivosen teoksia Kansallisgallerian kokoelmista.

IC-98:n taide käsittelee luontoon ja sen tulevaisuuteen liittyviä teemoja

IC-98 on taiteilijaryhmä, jonka muodostavat Visa Suonpää (s. 1968) ja Patrik Söderlund (s. 1974). 26 vuotta kestäneen yhteistyönsä aikana he ovat toteuttaneet taidejulkaisuja, paikkasidonnaisia teoksia, julkisia tilaustöitä sekä liikkuvan kuvan installaatioita. Viimeaikaisessa työskentelyssään ryhmä on käsitellyt elollisen ja elottoman luonnon suhdetta sekä ympäristötuhon ja ihmisenjälkeisen maailman tulevaisuuden teemoja. IC-98 edusti Suomea Venetsian biennaalissa vuonna 2015.

https://ateneum.fi/nayttelyt/impivaara-uusi-maailma/