Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.05.2025

Taiteilijan kipu ja auttava Puoti – Kellokosken sairaalamuseo avataan

Kellokosken sairaalamuseo ja sen galleria Alitajuntaan sijoittuva taidenäyttely ”Olen synnyttänyt elämää ja ajatellut kuolemaa” avautuvat lauantaina 17.5.

 

Kuvassa on valkoisella pohjalla punaisilla ääriviivoilla ja naisella on vasen käsi pään yläpuolella sekä silmät sujettuina. Pään ylä puolella on keltainen tähti takana on siipimäiset siivet, joissa on vaalean punaista. Vartalossa on sinisiä vesipisaroita.

Riikka Gröndahl, Koska elän, olen jo kuollut. Värikynä paperille. Kuva: Kellokosken sairaalamuseo

 

Maljapuheiden ja taiteilijan kukituksen jälkeen on noin tunnin kestävä taidepitoinen kävelykierros sairaalan alueella. Avajaisiin osallistujille esitellään kohtaus nykytanssia, Prinsessan kieltolakilaulu, Venny Soldan-Brofeldt harvinaisuus, taideportaikon psykedeeliset muraalit, Rauni Liukon Prinsessa-monumentin symboliikka. Ympärillä ovat sairaalan hoitavat puistot ja upea arkkitehtuuri.

Taiteilija Riikka Gröndahl sairastui esikoisensa syntymän jälkeen rajuihin pääkipuihin. Kivun läpi todellisuus näyttäytyi suodattamattomana ja sietämättömänä. Gröndahl kanavoi ja käsitteli tilaansa piirtämällä: taiteilijan viiva tihenee ahdistuksen mustiksi hetkiksi ja kevenee ilmaviksi ruumiista irtautumisen kokemuksiksi. Näyttelyn nimi “Olen synnyttänyt elämää ja ajatellut kuolemaa” sisältää Gröndahlin kokeman vastakohtien jännitteen. Kivun vääristäessä mieltä, muistutti juuri piirtäminen elossa olemisesta.

 

Kuvassa on mustalla viivalla piirettyjä ylöspäin kurottuvia hahmoja ja yksi henkilö tekee volttia ylöspäin.

Riikka Gröndahl, Irti. Kuva: Kellokosken sairaalamuseo

 

– Vaikutuin kuvien vahvasta kehollisuudesta. Ne avartavat ymmärrystä elämän kuiluista ja taiteen mahdollisuuksista silloin, kun sanat loppuvat, kertoo Tuusulan museon yleisötyön amanuenssi Harri Nyman.

Museo-Puoti

Viereisen Ohkolan psykiatrisen sairaalan Työkeskuksen Puoti tekee pitkään toivotun paluun sairaalamuseoon. Myynnissä on potilaiden kädentöitä, kuten kudonnaisia, keramiikkaa ja virkkaustöitä. Mallit pohjautuvat pitkään perinteeseen, mutta myös uutta luovaan suunnitteluun. Potilaiden voimavarat huomioiva työtoiminta kodikkaassa Työkeskuksessa on osa sairaalan toiminnallista kuntoutusta. Se ylläpitää toimintakykyä, kannustaa oppimaan uutta ja vahvistaa itseluottamusta. Museo-Puodin tuotot menevät Ohkolan sairaalan potilastoiminnan hyväksi.

 

Ohkolan sairaalan Työkeskuksen käsitöitä Kellokosken sairaalamuseolla. Kuva: Kellokosken sairaalamuseo

Ohkolan sairaalan Työkeskuksen käsitöitä Kellokosken sairaalamuseolla. Kuva: Kellokosken sairaalamuseo

 

– Puoti tuo museoon esimerkin psykiatrisen sairaalan nykypäivästä, toteaa Harri Nyman ja jatkaa, potilaiden työt ovat hämmästyttävän kauniita: niillä täytyy olla todella terapeuttinen vaikutus tekijälleen.
Kävelykierrokset sairaalan ympäristössä

Yleisön suosikiksi noussut museon päivittäinen kello 13 kävelykierros sairaalan puistoihin ja rakennuksiin jatkaa tänäkin kesänä ja aina yhtä kiehtova historiallinen perusnäyttely piirtää esille länsimaisen psykiatrian kehityskaaren ja kertoo sairaalalegendan tarinan.

 

Kuvassa on sininen valkoikkunainen ja räystäslautainen vanha talo. Vasemmalla vihreä lehtipuu ja edessä pensaita.

Kellokosken sairaalamuseo. Kuva: Kari Kohvakka

 

Kellokosken kesässä 2025 on historiallinen kyläkeskus sairaaloineen, ruukkeineen ja kirkkoineen, koskineen ja puistoineen, kahviloineen, museoineen ja putiikkeineen ja valmiina vastaanottamaan kävijöitä.

Museoon on vapaa sisäänpääsy ja museon tapahtumat ovat maksuttomia.

Kellokosken sairaalamuseo
Vanha valtatie 198, Kellokoski

https://tuusula.fi/etusivu/kulttuuri-ja-vapaa-aika/museot/