Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.05.2024

Taidenäyttely ”Mielikki – kuvia mielessä pulppuilevasta galleriasta” värittää Kellokosken sairaalamuseon kesää ja osana Mental Health Art Weekin ohjelmaa

Kellokosken sairaalamuseon kesän 2024 taiteilijavieras on hyvinkääläinen kuvataiteilija Tia Holm. ”Mielikki – kuvia mielessä pulppuilevasta galleriasta” -näyttelyn keskiössä ovat kasvot ja katsekontakti: nähdyksi ja kohdatuksi tuleminen. Teoksissa kasvojen ympärillä heijastuu mielen aura. Näyttely avautuu kansainvälisen Mental Health Art Weekin lauantaina 25.5. Kellokosken sairaalamuseon kesäkausi alkaa avajaistapahtuman jälkeisenä lauantaina 1.6.

Kuvassa on keskellä on kasvot, joissa on iso punainen nenä ja pyöreä vaalean violetti pää. silmät ovat surulliset.  Taustalla on vihreää ja vihreitä lehti ja mustia lehdyköitä.

Kuva: Kellokosken sairaalamuseo

 

Omakohtaisessa neliosaisessa sarjassa ProjectFrenia Tia Holm havainnollistaa paranoidin skitsofrenian oireita. Maalauksessa Uniongelmat lampaat irvistelevät ilkikurisesti. Toisissa teoksissa ajatus kangertaa ja aistit hälyttävät. Paranoian kiusaama olento punastelee. Taulut eivät ole pelottavia vaan peri-inhimillisiä ja lempeän humoristisia. Ne ovat kuin taikapeilejä tai -selfieitä, joissa näkyy myös lumoava psyyke.

Taiteen tekeminen on terapeuttista kenelle tahansa, mutta Tia Holmille se on myös elämänhallinnan apuväline. Tia on sinut itsensä ja sairautensa kanssa. Hän toivoo, että mielisairauksista puhuttaisiin rohkeasti ja enemmän. Kun Tia kutsuttiin sairaalamuseon taiteilijavieraaksi, hän koki tulleensa nähdyksi.

– Taide pitää pääni kasassa. Taiteeseen voi purkaa itseään, ja kun menen luovuuden kuplaan, unohdan pahan oloni, Tia Holm kertoo.

 

Kuvassa on keskellä vaaleat violetit kasvot ja niissä on keskeltä kasvoja kulmakarvojen yli pilkutettuna. Kasvojen ympäri menee keltaisia, tumman vihreitä ja vaalean sinisiä juovia.

Kuva: Kellokosken sairaalamuseo

 

Ihmettelyä taiteen ja mielen äärellä lauantaina 25.5.

Tia Holmin näyttelyn avajaisia juhlistetaan koko perheen taidetapahtumalla lauantaina 25.5. Ihmettelyä taiteen ja mielen äärellä -tapahtuma on osa kansainvälisen Mental Health Art Weekin ohjelmaa Suomessa.

Avajaistapahtumassa tanssija saattelee Tian taulut yleisön eteen. Lisäksi ohjelmaan kuuluu muusikon ja live-taidemaalarin duetto sekä mahdollisuus silitellä mielen tukikoiria. Taideiltapäivän ohjelmasta vastaavat Tia Holmin lisäksi muusikko Paula Präktig, kuvataiteilija Satu Onnellinen, tanssija Saana Tarkiainen sekä yleisötyön amanuenssi Harri Nyman Tuusulan museolta.

Kellokosken sairaalamuseon kesäkausi alkaa

Kellokosken sairaalamuseon kesäkausi alkaa 1.6. Museo on avoinna heinäkuun puoliväliin asti sekä elokuussa torstaina, lauantaina ja sunnuntaina kello 11–17. Tuu museoon -viikoilla ovet ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11–17.

Sairaalamuseon perusnäyttelyssä piirtyy esiin länsimaisen psykiatrian kehityskaari, sen helmet ja hairahdukset lobotomiasta taideterapiaan. Suositut kävelykierrokset Kellokosken kartanoon, sairaalakappeliin ja ruumiskellariin lähtevät museon pihalta aukiolopäivinä kello 13.

Kellokosken sairaalamuseo
Vanha valtatie 198, Kellokoski
https://www.tuusula.fi/sairaalamuseo

Kellokosken sairaalamuseon kesän 2024 näyttely
Mielikki – kuvia mielessä pulppuilevasta galleriasta
Kuvataiteilija Tia Holm
25.5.–11.8.2024

Ihmettelyä taiteen ja mielen äärellä -tapahtuma
la 25.5. klo 13–16
Tapahtuman ohjelma Tuusulan tapahtumakalenterissa.

Mental Health Art Week
ttps://mieli.fi/tapahtuma/mhaw-2024-mental-health-art-week-20-26-5/