Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.11.2019

Taavi Oramo johtaa yllättäen PianoEspoon Beethoven - Akademie 1808 -suurkonsertin 10.11.

PianoEspoo-festivaalin Beethoven - Akademie 1808 -suurkonsertin kapellimestari Jan Tomasz Adamus on joutunut peruuttamaan esiintymisensä. Sunnuntaina 10.11. Helsingin Musiikkitalolla järjestettävän konsertin johtaa Taavi Oramo, joka lupautui johtamaan konsertin kahden päivän varoitusajalla.  Orkesterina soittaa Helsingin Barokkiorkesteri ja solisteina esiintyvät mm. Paavali Jumppanen, Helena Juntunen ja Ashley Wass. Suurkonsertti esitetään ensimmäistä kertaa Suomessa.

Kuvassa on Taavi Oramo johtamassa orkesteria ja hänestä näkyy vain ylävartalo. Oramo käsi edessä ja katse alas.

Kuva: Tero Ahonen

 

Esiintyjävaihdoksesta huolimatta konsertin ohjelma pysyy muuttumattomana ja konsertissa esitetään periodisoittimin toteutettava toisinto Beethovenin kuuluisasta sävellyskonsertista vuodelta 1808.

Konserttivuoden huikea suurtuotanto on toisinto yhdestä musiikin historian kuuluisimmista konserteista. Theater an der Wienissä 22.12.1808 järjestetyssä Ludwig van Beethovenin sävellyskonsertissa kantaesitettiin 5. ja 6. sinfonia, 4. pianokonsertto, konserttiaaria Ah! Perfido, Kuorofantasia sekä osia C-duurimessusta. Yli neljä tuntia kestänyt säveltäjäneron voimannäyttö on jäänyt musiikin historiaan hetkenä, jolloin tämän vuosia kasvanut suosio viimeistään saavutti ne legendaariset mittasuhteet, jotka ovat siivittäneet hänen musiikkiaan näihin päiviin saakka.

Festivaaliviikolla käydään jälleen myös lapsille ja nuorille suunnattu Tapiola-pianokilpailu, joka on laajentunut nyt ensimmäistä kertaa kansainväliseksi kilpailuksi. Kilpailu järjestetään 4.-9.11.2019. Osallistujia on tullut Islannista, USAsta, Venäjältä, Virosta ja Suomesta. Kilpailu järjestetään Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa ja Sellosalissa ja sen osallistujat ovat alle 15-vuotiaita pianisteja. Lauantaina 9.11. on kv-sarjan finaali, jossa soittaa 8-9 kilpailijaa tuomariston päätöksen mukaisesti. He soittavat finaalissa soolona sekä jousikvartetin säestyksellä.

Beethoven – Akademie 1808 –konsertti
Sunnuntai 10.11.
Musiikkitalo, konserttisali

Ohjelma
Konserttiaaria Ah! Perfido (Juntunen)
Pastoraalisinfonia
Gloria C-duuri-messusta (Sibelius-Akatemian solistiensemble)
Sanctus C-duuri-Messusta (Sibelius-Akatemian solistiensemble)
Pianokonsertto nro 4 (Jumppanen)
Sinfonia nro 5 – Franz Lisztin versiona soolopianolle (Wass)
Piano-fantasia (improvisoitu) (Peltokoski)
Kuoro-fantasia Op. 80 (Jumppanen & Sibelius-Akatemian solistiensemble)

http://www.pianoespoo.fi
https://www.facebook.com/pianoespoofestival/