Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.08.2022

Suomalaista lasia ja elämäntapaa – Designmuseon kokoama Iittalan kiertonäyttely avautuu Japanissa

Ensimmäinen Iittalan tuotantoon keskittyvä kiertonäyttely on esillä Japanissa seitsemässä eri museossa. Suomalaisen lasin matkassa myös suomalainen elämäntapa kulkee vahvasti sen rinnalla.  Iittalan muotoilusta löytyy myös yhtymäkohtia perinteiseen japanilaiseen taiteeseen ja kulttuuriin.

 

Kuvassa on  Iittalan Alvar Aalto -kokoelman erivärisiä lasiesineitä kuten maljakoita ja maljoja.

 

Designmuseon kokoama Japanin kiertonäyttely Iittala – The Stars of Finnish Glass on ensimmäinen Iittalan tuotantoon keskittyvä näyttely Japanissa. Näyttely on koottu Designmuseon laajasta, yli 10 000 esineen, Iittala-kokoelmasta, josta näyttelyyn lainataan yli 400 esinettä, luonnosta ja kuvaa. Kiertonäytttely avautuu Bunkamura-museossa Tokiossa, jonka jälkeen se on esillä kuudessa museossa ympäri Japania vuosien 2023–2024 aikana.

Vuonna 1881 perustettu Iittala on suomalainen design-ikoni ja kansainvälinen menestystarina. Iittala on vahvasti läsnä suomalaisten arjessa lasiesineiden ja kodin sisustustuotteiden kautta. Vuosikymmenien ajan Iittala on vienyt suomalaista luovuutta ja elämäntapaa myös kansainvälisille areenoille.

– Olisi vaikea kuvitella suomalaisuutta ilman Iittalaa, sillä se on ollut niin kiinteä osa suomalaista identiteettiä ja elämää. Tämä näyttely juhlistaa Iittalaa, mutta samalla se tarjoaa kurkistuksen suomalaiseen elämäntapaan, jonka ytimessä ovat yksinkertaisuus, toimivuus, kauneus ja kestävyys. Nämä ominaisuudet ovat vahvasti läsnä myös Iittalan työssä, sanoo Designmuseon johtaja Jukka Savolainen.

Japanilaisten kiinnostus Suomea ja suomalaista muotoilua kohtaan on jatkunut jo vuosikymmeniä. Suomalaista muotoilua on esitelty näyttelyiden muodossa Japanissa jo 1950-luvun lopusta lähtien. Kiertonäyttely Iittala – The Stars of Finnish Glass toteutetaan yhteistyössä japanilaisen mediakonserni Asahi Shimbunin kanssa, jonka samanniminen sanomalehti on levikiltään maan kolmanneksi suurin. Designmuseo on aiemmin toteuttanut Asahi Shimbunin kanssa näyttelyn Marimekko-Design, Fabric, Lifestyle, joka kiersi Japanissa vuosina 2015–2017.

– Suomalainen muotoilu resonoi erityisesti japanilaiseen herkkyyteen. Erityisesti Iittalan tuotteet ovat herättäneet ihailua niiden yksinkertaisella, mutta toimivalla muotoilulla ja leikkisyydellä. Iittalan muotoilussa on yhtymäkohtia perinteiseen japanilaiseen kulttuurin ja taiteeseen. Näitä ovat esimerkiksi kunnioitus ajatonta muotoilua ja käsityötä kohtaan sekä luonnon inspiroimat muodot. Uskon, että näyttelyn seurauksena japanilainen yleisö ymmärtää, miksi me japanilaiset tunnemme erityistä sympatiaa suomalaista muotoilua kohtaan, kertoo Asahi Shimbunin tuottaja ja kuraattori Tomoe Takagi.

Iittala – The Stars of Finnish Glass -näyttelyssä käydään läpi Iittalan historiaa ja nykypäivää, yrityksen suunnittelua ja tuotantoa ohjaavia teemoja sekä keskeisiä suunnittelijoita. Näyttelyssä oleva teema-osio pohjautuu kesällä 2021 Designmuseossa olleeseen Iittala – Kaleidoskooppi: Luonnosta kulttuuriin -näyttelyyn, jonka kuratoivat arkkitehti Florencia Colombo ja teollinen muotoilija Ville Kokkonen. Iittalan suhdetta Japaniin tarkastellaan lähemmin suunnittelija Kaj Franckin kautta, joka matkusti useaan otteeseen Japanissa ja sai sieltä työhönsä vaikutteita. Esillä ovat myös Iittalan kanssa yhteistyötä tehnyt japanilainen suunnittelija Akira Minagawa, Minä Perhonen, ja arkkitehti Kengo Kuma sekä vastikään edesmennyt suunnittelija Issey Miyake.

– Iittalan ajaton ja kestävä muotoilu on inspiroinut japanilaisia jo pitkään, onhan Iittalan tuotteita myyty Japanissa jo 1950-luvulta lähtien. Tänä päivänä Japani on yksi Iittalan tärkeimmistä markkina-alueista ja tarjoamme paikallisille asiakkaillemme ikkunan suomalaiseen muotoiluun ja elämäntyyliin muun muassa Tokion Omotesandon lippulaivamyymälässämme. Olemme iloisia, että Iittalan laaja tuotanto eri vuosikymmeniltä pääsee näyttelyn kautta näin laajan yleisön tutustuttavaksi Japanissa, kertoo Iittalan liiketoiminnasta vastaava johtaja Carolina Bade.

Iittala

Iittalan lasitehdas perustettiin vuonna 1881 ja se toimii yhä Iittalan kylässä Hämeenlinnassa. Se on Pohjoismaiden suurin sekä nykyään ainoa Suomessa toiminnassa oleva lasitehdas. Iittala on pitkän historiansa aikana kehittänyt merkittävästi Suomen lasiteollisuutta ja sillä on tärkeä rooli lasinpuhalluksen käsityötaidon ylläpitämisessä myös tänä päivänä.

Iittala on tärkeä osa suomalaista muotoiluhistoriaa ja modernia muotoiluajattelua. Yritys on saavuttanut kansainvälistä mainetta 1950-luvulta lähtien. Iittala on tunnettu designistaan ja yritys tarjoaa suunnittelijoille mahdollisuuden kokeiluun ja uuden luomiseen. Kansainvälisesti arvostettujen suomalaisen muotoilun ikoneilla, kuten Tapio Wirkkalalla, Timo Sarpanevalla, Gunnel Nymanilla, Kaj Franckilla sekä Alvar ja Aino Aallolla on vahva historia Iittalan kanssa. Iittalan tuotevalikoima kattaa tänä päivänä kattamisen lisäksi sisutustuotteet.