Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 05.02.2020

Save and Quit? -elokuva kertoo nuorista hedonistisessa aikavyöhykkeessä

Esa Illi on ohjannut dokumenttielokuvan Save and Quit? joka kertoo nuorista, joille digipelaaminen on erityisen merkittävä osa elämää. Heidän kertomustensa ääripäissä ovat kokemukset siitä, että digipelit ovat saattaneet pelastaa heidän elämänsä tai sitten tuhota sen.

Kuvassa on nuoria näyttöjen edessä ja näitä kuvia on useita kolmessa rivissä. Kuvan pohja on musta ja oikealla keskellä on elokuvan nimi Save and Quit?

 

”Save and Quit ?” rakentuu seitsemän erilaisen pelaajatarinan ympärille. Kohtaamme nuoria, joiden elämässä digipelaaminen on ollut erityisen merkittävässä roolissa. Yhteistä heille on se, että digipelaaminen ja elämisen haasteet ovat kietoutuneet toinen toistaan ruokkivaksi ongelmavyyhdeksi, joka muutamien kohdalla on kuljettanut elämän lähes täydelliseen umpikujaan.

Digipelaaminen on osa teknologisoituvaa maailmaamme, jossa suuri osa todellisuutta on jo virtuaalista. Kaksivuotiaasta lähtien lapsi kehittyy osaksi tässä rinnakkaistodellisuudessa. Siitä tulee toinen kokemusmaailma, joka on koko ajan kehittymässä kiehtovammaksi, nopeammaksi ja intensiivisemmäksi. On yhä vaikeampi löytää tasapainoa näiden kahden todellisuuden välillä ja on kasvava joukko nuoria, jotka jäävät jumiin näiden kahden maailman väliin – Philip Zimbardon sanoin – hedonistiseen aikavyöhykkeeseen. He ovat Peter Paneja, jotka eivät halua kasvaa aikuisiksi.

Elokuvan ensiesitys on YLEn Dokumenttiprojektissa 20.2. ja sen voi katsoa Yle Areenassa 17.2. lähtien.

Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Esa Illi ja tuottanut Klaus Heydemann /Inland Film Company. Elokuvan ovat rahoittaneet Yleisradion Dokumenttiprojekti, Suomen elokuvasäätiö, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK ja Kirkon mediasäätiö.