Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.06.2022

Runous houkuttelee etätyöläisiä toimistolle

Taiteen edistämiskeskuksen taidekokeilu törmäyttää runoutta ja yritysmaailmaa. Lopputuloksena on sanataiteellinen teos, jossa näkyy sekä runoilijan että työyhteisön kädenjälki.

Etätyön muuttamassa työkulttuurissa tarvitaan uusia keinoja rakentaa yhteisöllisyyttä ja houkutella työntekijöitä takaisin toimistolle. Voisiko yhteishenkeä toimistoarkeen luoda runouden keinoin? Mitä lisäarvoa työpäivään syntyy, kun toimistolla voi törmätä runoilijaan?

 

Kuvassa on Miia Talvio puolivartalokuvassa. Hänellä on pitkät hiukset ja silmälasit. Hänellä on musta, lyhythihainen t-paita päällään ja taustalla on keväinen lumimaisema metsän reunassa.

Miia Toivio. Kuva: Marianne Toivio

 

Taiteen edistämiskeskuksen koordinoimassa Toimistorunoilija-projektissa vastataan näihin kysymyksiin, kun runoilija työskentelee viiden arkipäivän ajan osana toimiston työyhteisöä. Projektin tavoitteena on yhdistää runoutta ja yritysmaailmaa tavalla, joka antaa oivalluksia molemmille osapuolille.

Hankkeeseen mukaan valittu yritys toimii residenssinä, jonka tiloihin runoilija tulee tekemään omaa taiteellista työtään. Runoilija havainnoi työyhteisöä ja osallistaa työntekijöitä kirjoittamisprosessiinsa.

Residenssiyritykseksi ryhtyy tietoliikennekonserni DNA, jossa runoilijana toimii Miia Toivio. Toivio työskentelee Helsingin Käpylässä sijaitsevassa seitsemänkerroksisessa DNA Talossa parhaimmillaan satojen työntekijöiden kuhinan keskellä.

”Lähdimme mukaan tähän projektiin, koska DNA:n kulttuuriin kuuluu kokeilla rohkeasti erilaisia asioita. Projekti istui myös hyvin osaksi yrityksemme kummien ja työsuojeluvaltuutettujen koordinoimaa hyvinvointihaastetta, jonka kesäkuun teemana on kirjallisuus ja lukemaan innostaminen”, HR-päällikkö Milla Parvikko DNA:lta kertoo.

”Olen kiinnostunut ennenkokemattomista kirjoittamisen tavoista, ja tämä projekti tarjosi mahdollisuuden siihen. Erityisen innostavaa on päästä työskentelemään yhteisössä ja etsimään tapoja olla vuorovaikutuksessa runon kautta. On hienoa olla luomassa uutta kulttuuria, jossa runous löytää keinoja olla läsnä myös työpaikkojen arjessa”, runoilija Miia Toivio kertoo.

Idea Toimistorunoilija-projektiin syntyi kirjallisuuden läänintaiteilija Anna Elina Isoaron kokoamassa valtakunnallisessa työryhmässä, jossa on runouden ammattilaisia useasta runoutta edistävästä yhdistyksestä. Työryhmässä haluttiin löytää runoudelle uusia yleisöjä yritysmaailmasta. Projekti aloitettiin huhtikuussa ohjelmistoyritys Vincitin Tampereen toimistolla, jossa syntyi inspiroivaa vuoropuhelua runoilijan ja koodarin työn yhtäläisyyksistä.

”Tavoitteena on, että Toimistorunoilija-residenssistä voisi kokeilujaksojen myötä kehittää toimintatavan viedä runoutta yrityskentälle ja luoda runoilijoille uusia työmahdollisuuksia”, Isoaro visioi.

Miia Toivion Toimistorunoilija-jakso DNA Talolla Helsingissä toteutetaan 6.-7.6. ja 14.-16.6.