Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 03.03.2020

Reijo Taipaleen laulut ja elämäntarina muistokonserttikiertueelle

Iskusävelten mestarilaulajana ja tulkitsijana tunnettu Reijo Taipale olisi tänä keväänä täyttänyt juhlavat 80 vuotta. Rakastetun laulajan matka päättyi viime vuoden keväällä, mutta laulut ja tarina jäivät elämään. Keväällä 2020 kiertävän konserttikiertueen musiikki ja tunnelma ovat käsinkosketeltavia, kun solistit muistelevat suomalaisen syvien rivien tulkkina esiintyneen Reijon elämäntaivalta ja esittävät Reijon muistokkaita iskelmiä eri vuosikymmenten varrelta.

 

Muistokonserttia juonnoillaan vie eteenpäin Tangokuningatar ja radiojuontajanakin tuttu Susanna Heikki. Estradin toisena naissolistina on Reijon tyttärentytär Senja Myller. Miessolisteina eri konserteissa hurmaavat tangokuninkaalliset Kyösti Mäkimattila, Marco Lundberg, Leif Lindeman ja Jaska Mäkynen.  

Kapellimestarina nähdään itseoikeutetusti Reijo Taipaleen luottomies ja hänen kanssaan pitkään keikkaillut, Kultaisen Harmonikan mestari Jani Helenius. Musiikista vastaa Heleniuksen 8-miehinen juhlaorkesteri. Esitystä elävöittävät taustaprojisointina esitettävät ajan kuvat, mm. Reijon kotialbumin ennennäkemättömät valokuvat.

Reijo Taipale syntyi 9. maaliskuuta 1940 Miehikkälässä ja kuoli 26. huhtikuuta 2019 Helsingissä.

 

Laulajien muistoja Reijosta

Nuori Senja Myller odottaa jo kiertuetta: – Lähden innostueena kiertueelle. Tuntuu myös hyvältä, kun konsertteihin sisältyy myös kevyempää otetta, juhlan tunnelmaa! Mulle Ruusujen aika on lauluista ehkä merkittävin, sillä se on kaunis, upea, viaton häävalssi, joka oli myös yksi Papin (Reijo Taipaleen) omista suosikeista. On hienoa päästä jakamaan lava näiden artistien kanssa, Marco, Jaska ja Susanna ovat tulleetkin jo tutuksi, heidän kanssa oli ihana tehdä syksyn konsertit! Ja hienoa on myös päästä tutustumaan Leifiin ja Kyöstiin, pohtii Senja. - Kaikki Papin kanssa vietetyt hetket ovat olleet ihania, mutta erityisesti se, kun hän minun ollessa pikkutyttö nosti syliin ja leikitteli lempinimillä.

 

Kuvassa on Reijo Taipaleen tyttären tytär, jolla on pitkät ruskeat hiukset.  Hänestä on kasvokuva.

Senja Myller. Kuva: MagnumLive

 

Kolmessa ensimmäisessä konsertissa mukana oleva Kyösti Mäkimattila muistelee lämmöllä Reijoa: – Kun 2013 voitin tangokuninkuuden kääntyi elämässäni uusi lehti. Valtavasti tapahtumaa ja tekemistä, sellaista alati jatkuvaa kohinaa ja menemistä. Muistan kuitenkin pysähtyneeni ja liikuttuneeni, kun eräänä harvoista kotipäivistä kävin läpi postipinoa ja käsiini osui kirje Reijolta. Se oli korusähke, jossa hän kauniisti onnitteli tangokuninkuuden saavuttamisesta. Tuo kirje on vain yksi osoitus siitä, että ihailuni ei rajoitu ainoastaan hänen lauluunsa vaan se yltää laajempiin sfääreihin. Työhuoneeni seinällä on tasan yksi juliste. Olen laittanut sen kehyksiin. Siinä lukee: Kyöstille, Reijo Taipale

Susanna Heikki muistelee: – Esiinnyin muutamia kertoja samalla tanssilavalla yhtäaikaa Reijo Taipaleen kanssa, ja se oli aina mieleenjäävä hieno kokemus. Taipale oli meitä toisia esiintyjiä kohtaan poikkeuksetta kannustava ja sydämellinen. Hän jutteli takahuoneessa leppoisasti, eikä millään tavalla nostanut itseään muita ylemmäksi, vaikka meidän toisten artistien kunnioitus ja arvostus häntä kohtaan oli aina helposti aistittavissa. Sattumalta olin samalla keikalla myös Taipaleen viimeisien keikkojen aikaan. Tuolta keikalta mieleeni on jäänyt erityisesti yleisön rakkaus Reijo Taipaletta kohtaan ja hänen upea, ainutlaatuinen äänensä.

Leif Lindeman esitti Satumaata jo Tenavatähtenä: – Reijo on ollut minulle aina tärkein esikuvan, muistan kun Seppo Hovi kysyi minulta tenavatähti aikoina, kuka on mielestäsi paras laulaja, sanoin hänelle kirkkain silmin "Reijo Taipale". Olen edelleen samaa mieltä. Reijo on jättänyt minuun lähtemättömän vaikutuksen. Minulla on ollut suuri kunnia levyttää hänen musiikkiaan todella paljon. Tärkein laulu on kuitenkin Satumaa lauloinhan sen jo liki 30 vuotta sitten Tenavatähti kilpailussa.

Marco Lundbergille tarinat Reijosta olivat tuttuja jo pikkupoikana. – On suuri kunnia olla mukana tällä kiertueella. Olen pienestä pojasta saakka kuunnellut tarinoita Reijosta ja ihaillut hänen uraansa. Hän oli iso esikuva minulle, ja hyvin arvostettu romanien keskuudessa. Reijo oli myös isäni ja setäni hyvä ystävä, ja heidän yhteisiltä keikkareissuiltaan olen saanut kuulla monta mukavaa tarinaa. Näin myös Reijoa useasti keikoilla ja kohtaamiset olivat mieleenpainuvia. Suuri tulkitsija on poissa keskuudestamme, mutta hänen musiikkinsa on ikuisesti läsnä. Kiitos!

Jaska Mäkynen muistelee lämmöllä mestaria: – Reiska sai Seinäjoella Tangofinlandia-palkintonsa, ja minulla ja Kaijalla (Pohjola) oli samoihin aikoihin 20-vuotiskonsertti Tangomarkkinoilla. Sain tietää että Reiska on kuulolla markkinakadun päässä olevassa ravintolassa. Lähdin osuuteni jälkeen tapaamaa ihailemaani maestroa saadakseni onnitella häntä tuosta kunnianosoituksesta. Kun halasin ja onnittelin Reiskaa, niin hän hyvin lämpimin sanoin vertasi minua kuningas Olavi Virtaan. Tuli tippa linssiin. Hän arvosti meitä tangokuninkaita, ja sitä on mahtavaa muistella näin jälkeenpäin! Hieno herrasmies.  

Kapellimestarina nähdään itseoikeutetusti Reijo Taipaleen luottomies ja hänen kanssaan pitkään keikkaillut, Kultaisen Harmonikan mestari Jani Helenius. Musiikista vastaa Heleniuksen 8-miehinen

Kevään konsertit 2020

Ti 14.4. Kouvola, Kuusankoskitalo
Kyösti Mäkimattila, Marco Lundberg, Susanna Heikki, Senja Myller

Ke 15.4. Porvoo, Grand
Kyösti Mäkimattila, Marco Lundberg, Susanna Heikki, Senja Myller

To 16.4. Pori, Promenadikeskus
Kyösti Mäkimattila, Marco Lundberg, Susanna Heikki, Senja Myller

Su 19.4. Hyvinkää, Hyvinkääsali
Leif Lindeman, Jaska Mäkynen, Susanna Heikki, Senja Myller

Ti 28.4. Klaukkala (Nurmijärvi), Monikko
Leif Lindeman, Jaska Mäkynen, Susanna Heikki, Senja Myller