Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.11.2020

Rajoitettu vapaakävely - teatteria mielenterveydestä, toipujien itsensä esittämänä

Taiteen Sulattamon vuoden 2020 teatterituotannon valmistelu on täydessä vauhdissa koronarajoituksia kunnioittaen. Teos saa lopullisen muotonsa joulukuussa, kun mielenterveystoipujien tuottamasta materiaalista koostuva Rajoitettu vapaakävely saa ensi iltansa Tunturikadun vierailunäyttämöllä. Lavalle nousee joukko mielenterveystoipujia ammattiohjaajan, muusikon ja muun työryhmän saattelemana.

 

Kuvassa on mustalla pohjalla alhaalla ja ylhäällä vinot harmaat lautapalkit ja keskellä keltaisella teksti Rajoitettu vapaakävely.  Sanojen välissä on jalkoja kävelemässä.

Kuva: Taiteen Sulattamo

 

Teos pohtii miten hulluuden historia peilautuu tähän päivään, onko maailma muuttunut mihinkään, vai toistammeko edelleen samaa opittua toimintaa pukemalla sen uusiin kehyksiin. Samalla esitys leikkii ja vääristelee vallankäyttöä, kuka todellisuudessa piiloutuu naamion taakse ja kenelle se antaa vallan? Turvaväli, miten se määritellään? Kuka määrittelee kohtaamisen turvavälin, kuka voi rajoittaa kohtaamista?

Rajoitettu vapaakävely on psykiatrisessa sairaanhoidossa tunnettu termi, jolla tarkoitetaan potilaan liikkumavapauden rajoittamista.
Rajoitettu vapaakävely ollut mielenterveyspotilaan arkea jo vuosisatoja, nyt se onkin meidän jokaisen arkea.

"Kaikki mikä on vierasta, on pelottavaa. Kaikki mikä on vierasta, pitää eristää meistä pois ja kehyksien sisälle, jotta voisimme kohdata sen pelon turvallisesti. Spektaakkeliksi, joka rakentuu meidän eteen. Tässä he ovat! Katseenne alapuolella ja te sen yläpuolella..."

Esitykset Tunturikadun vierailunäyttämöllä

Ensi-ilta ke 9.12.

to 10.12., pe 11.12., la 12.12.

Käsikirjoitus ja lavalla Sulattamon työryhmä
Ohjaus ja dramaturgia Helena Ryti
Musiikki Anna Brummer
Lavasteet ja visuaalinen ilme Tarja Kinnunen
Valosuunnittelu ja esitystekniikka Otso Vartiainen
Tuotanto Taiteen Sulattamo ry
Tuottaja Aliisa Lehtonen