Petri Hiltunen on vuosien varrella tehnyt kymmeniä sarjakuva-albumeita. Viimeisin on kaksiosainen sovitus Ksenofonin Kyyroksen sotaretkestä. Varsinkin näin Frank Millerin 300'n jatko-osaa odotellessa on aihe ajankohtainen.
Vuonna 400 eaa. Persian kuninkaan nuorempi veli Kyyros kokosi armeijan ja marssi veljeään vastaan päästäkseen valtaistuimelle. Vallankaappausyritys päättyi epäonnistumiseen ja Kyyros kuoli taistelussa. Mukana olleet 12 000 kreikkalaista palkkasotilasta jäivät keskelle vihamielisen valtakunnan sydänmaata, nykyisen Bagdadin eteläpuolelle ilman ruokaa tai reittiä kotiin.
Hiltunen ei kaunistele sotaa.
Sotajoukon mukana oli myös Ksenofon, Sokrateen oppilas, joka sotaonnen käännyttyä ja armeijan päälliköiden kuoltua houkutteli miehet yrittämään takaisin Kreikkaan. Ilman karttaa, kompassia, opasta tai paikantuntemusta sotajoukko marssi halki nykyisen Irakin, Turkin ja Armenian ennen pääsyä Mustanmeren rannalle. Ensimmäinen osa käsittelee pakenemista Persian sotajoukoilta, kun taas toinen osa sijoittuu kreikkalaisten selviytymiseen lumisessa vuoristossa barbaarien väijyttämänä.
Kirjan sovittaminen sarjakuvaksi ei ole koskaan helppoa. Sarjakuva tarjoaa mahdollisuuden tuoda tapahtumat lähemmäksi lukijaa mutta piirtämisen hitauden vuoksi vain oleellisimman kertomiseen on tilaa. Ylimääräisiä kohtauksia täytyy poistaa.
Anabasiksessa Hiltunen aloittaa tiivistämisen heti ensimmäiseltä sivulta. Sarjakuva ohittaa koko matkan Kreikasta aina nyky-Iranin rajalle. Tämä auttaa tapahtumien tiivistämisessä, mutta samalla hahmojen esittely osoittautuu vaikeaksi.
Persian armeijaa vastaan ei käy taisteleminen.
Piirustusjälki on Hiltusta parhaimmillaan. Vaatetukseen, ajan kulttuureihin ja ympäristöön ollaan paneuduttu ja jälki näyttää komealta. Kaukana ollaan historiallista sarjakuvaa usein vaivaavasta romantisoinnista. Kuvituksessa on kuitenkin taakkana yksityiskohtien ja kulumien liiallinen käyttö varsinkin massoja etualalla sisältävissä kohtauksissa. Sarjakuvassa joka kertoo 12 000 ihmisen matkasta, puute jää toistuvaksi.
Kuten sovituksissa usein, myöskään tässä nykymoraali ei aivan vastaa antiikkista. Hiltunen on ilmeisen onnistuneesti säilyttänyt päähahmojensa maailmankuvan projisoimatta omia arvojaan. Ksenofon miehineen tyhjentää kylän toisensa jälkeen kaikesta ruuasta ja uhkailee paikallisia väkivallalla, vaikka pyrkiikin olemaan mukavahko mies. Tämä on kenties suurin syy sille, miksi vuosia kestäneen sovituksen tekeminen oli työnsä arvoinen.
Pitkä matka näkyy vaatteissa ja kasvoissa.
Anabasis 1: Kyyroksen sotaretki. Arktinen Banaani 2011.
Anabasis 2: Tuhanten miesten marssi. Arktinen Banaani 2013.