Kiestinki-konsertti sai PMMP:stä tunnetun laulaja Paula Vesalan ja viulisti Pekka Kuusiston yhteistyön alkuun muutama vuosi sitten.
Kiestinki koostuu Vesalan sanoittamista isoäitiensä sodanaikaisiin kokemuksiin perustuvista tarinoista, jotka Kuusisto on säveltänyt. Kappaleita syntyi kaikkiaan konsertin verran ja levy ilmestyi vuonna 2011. Tavoitteena ollut konserttikiertue jäi kuitenkin valitettavasti tekemättä, koska kiireisten musiikintekijöiden allakkaan Kiestingin esityksiä on mahtunut vain kaksi vuodessa. Taustana yhteistyölle on Emma Salokosken ja Maria Ylipään sota-aikaan liittyvä tilaustyö Kuusistolta. Sanoittajan tarve johti puolestaan yhteydenottoon Paula Vesalaan.
Pekka Kuusisto ja Paula Vesala. Kuva: CC-BY-SA Marja Jähi-Salo, Amusa.fi.
Yhteistyö jatkuu - ensi kevääksi lauluyhtye Rajattomalta on tulossa konserttikiertue, jonka nimenä on Myrskyvaroitus. Säveltäjinä siinä ovat Pekka ja Jaakko Kuusisto sekä lauluyhtye Rajattoman omia jäseniä. Sanoituksia tulee jälleen Paula Vesalalta. Muita sanoittajia ovat Juha Itkonen, Paavo Westerberg ja Jarkko Martikainen.
Turun Musiikkijuhlat on puolestaan kysynyt Vesalaa ja Kuusistoa tekemään johonkin ajankohtaiseen aiheeseen liittyvän oopperan. Aiheen valinta tullaan tekemään saman vuoden toukokuussa ja niin, että se olisi vielä ajankohtainen elokuussa. Aikataulut eivät onnistuneet vielä tälle kesälle, mutta idea elää ja saattaa toteutua lähivuosina. Sekä Vesala, että Kuusisto pitivät ajatusta oopperan tekemisestä erittäin kiinnostavana ja innostavana.
Pekka Kuusiston yhteydenotto antoi Paula Vesalalle sysäyksen ja hyvän syyn kysellä isänäidiltään lisää sota-aikaan liittyviä asioita, joista aikaisemmin ei oltu puhuttu. Vesalalla oli valmiiksi jo äidinäidin tarinaan liittyvä teksti; Mummo.
Intensiivinen, tiivis ja herkkä Kiestinki -konsertti saatiin kuulla Linkkumyllyllä Mäntyharjulla 3.7.13. Pekka Kuusiston instrumenttina esityksessä oli harmooni ja viulua soitti Tommi Asplund. Naisen tarina sodassa ja sen jälkeen puhutteli.
Paula Vesala kertoi kestäneen vuosia ennen kuin hän sai mummonsa puhumaan sota-ajasta ja ajoista ennen sitä. Vaikenemisen syytä ei mummo koskaan kertonut. Hänellä oli vain tapana sanoa sota-ajasta kysyttäessä, että "Se nyt ei ketään kiinnosta."
Paula Vesala Mäntyharjun Linkkumyllyllä, heinäkuu 2013. Kuva: CC-BY-SA Marja Jähi-Salo, Amusa.fi.
Pikku hiljaa tarinoita alkoi tulla lisää ja mummo innostui puhumaan yhä enemmän kokemuksistaan. Kun tulppa oli auennut kokemuksista kuultiin vielä sairaala-aikanakin. Valokuviakin mummon laatikoista löytyi ja yksi Paula Vesalaa paljon koskettanut oli kuva pellosta täynnä nopeasti kyhättyjä ristejä. Näkymä osoittautui saksalaisten haudoiksi. Toista ääripäätä edusti kuva iloisesti isäntäväkensä kanssa leikittelevistä venäläisistä sotavangeista.
Paula Vesala oli ilahtunut, kun mummon tarinoihin tuli mukaan myös romanttisen nuoren naisen tuntemuksia. Tätä hän kuvaa mm. laulussa Häävalssi. Sodan jälkeinen elämä oli ollut rankkaa, eivätkä elämän pehmeät puolet päässeet erityisesti korostumaan puheissa.
Kiestinki -konsertti koskettaa yleisöään, sillä lähes kaikki ovat kuulleet aitoja kertomuksia ja kokemuksia vanhemmiltaan tai isovanhemmiltaan. Mukana kuulijoissa voi olla jopa sodan kokeneita henkilöitä.
Esiintyjät kertoivat ihmisten tulevan juttelemaan Kiestinkiin liittyvistä kokemuksistaan konserttien jälkeen. Näin tapahtui Linkkumyllylläkin.
Pekka Kuusisto kertoo, että ajatuksissa on löytää jokin sopiva vastakappale Kiestingin kertomuksille, joka sopivasti täydentäisi konserttia. Sitten voisi olla jo sen kiertueenkin aika...