Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.03.2023

Pako Pompejista -näyttely kertoo asukkaiden arjesta ja kohtaloista tuhon hetkellä

Suomen merimuseossa 31. maaliskuuta avautuva Pako Pompejista -näyttely kertoo antiikin Rooman kaupunkien Pompejin ja Herculaneumin loistosta, asukkaiden arjesta ja kohtaloista luonnonkatastrofin hetkellä. Samalla se tuo esiin harvoin kuullun tarinan Rooman laivaston uhkarohkeasta yrityksestä pelastaa kaupunkien asukkaat Vesuviuksen tulivuoren purkaukselta vuonna 79 jaa. Näyttely on avoinna Merikeskus Vellamossa Kotkassa 31.3.–1.10.2023.

Kuvassa on purkautuva tulivuori, josta purkautuu ylöspäin tummaa savua.  Sivulla ja alhaalla on sinisiä värejä. Edessä näkyy vedessä purjelaivoja.

Kuva: Merikeskus Wellamo

 

Pompejin ja Herculaneumin kaupungit tuhoutuivat Vesuviuksen tulivuoren purkautuessa vuonna 79 jaa. Kaupungit ja niiden asukkaat alleen haudannut tuhka takasi sen, että Pompeji on yksi parhaiten säilyneistä arkeologiasta kohteista maailmassa.

Arkeologisten kaivausten alkamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 275 vuotta. Alueelta tehdään yhä uusia löytöjä, jotka kertovat kaupunkien vauraudesta, asukkaiden elämäntyylistä ja laajasta sivistyksestä.

Kaupunkien edistyksellinen kulttuuri ja viimeiset hetket näkyvät näyttelyn esineistön kautta. Esillä on 160 alkuperäistä esinettä Napolin museoista ja Suomen kansallismuseon omista kokoelmista: meriarkeologisia löytöjä, koruja, seinämaalauksia, mosaiikkeja, veistoksia sekä kipsivaloksia tuhkan alle hautautuneista uhreista.

Näyttelyn ovat tuottaneet italialaiset Expona ja Contemporanea Progetti yhdessä Suomen kansallismuseon kanssa, ja se on toteutettu Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon yhteistyönä. Näyttely perustuu Australian kansalliseen merimuseoon suunniteltuun näyttelykonseptiin.

Pako Pompejista -näyttely on avoinna 31.3.–1.10.2023 Merikeskus Vellamossa, Tornatorintie 99, Kotka.