Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.01.2020

Nykymuotoilijat ammentavat inspiraatiota käsityön menneisyydestä Hyvissä käsissä -näyttelyssä

Hyvissä käsissä -näyttely tarjoaa erilaisia vastauksia kysymykseen, miltä käsityön menneisyys näyttää nykymuotoilijoiden silmin ja millaista inspiraatiota museokokoelmasta voi ammentaa. Näyttelyyn kutsutut muotoilijat ovat päässeet tutustumaan vuonna 1879 perustetun Suomen Käsityön Ystävien laajaan arkistoon, minkä jälkeen he ovat luoneet teoksensa vuoropuhelussa arkistomateriaalien kanssa. Hyvissä käsissä -näyttely Designmuseon Galleriassa 24.1.–22.3.2020. Näyttelyn avaa presidentti Tarja Halonen.

Designmuseon uudessa gallerianäyttelyssä nähdään teoksia ja installaatioita neljältä nykymuotoilijalta: kuvataiteilija Hanna-Kaisa Korolaiselta (s. 1976), vaatesuunnittelija Henna Lampiselta (s. 1991), kuvanveistäjä Matias Liimataiselta (s. 1989) sekä pelisuunnittelija Henri Tervapurolta (s.1986). Muotoilijat ovat luoneet arkiston pohjalta uusia teoksia, joissa yhdistyvät perinteiset käsityötekniikat, erilaiset materiaalit sekä uusi teknologia.

Kuvataiteilija Hanna-Kaisa Korolaisen keramiikkatyö Ceramics 03.
 Hanna-Kaisa Korolaisen keramiikkatyö. Kuva: Sofia Okkonen

Kaikkien teosten inspiraationa on ollut Designmuseon kokoelmaan kuuluva Suomen Käsityön Ystävien ainutlaatuinen arkisto. Arkisto sisältää yli 6 000 tekstiilisuunnitelmaa 1800-luvun loppupuolelta 1990-luvulle; mukana on taiteilijoiden alkuperäisiä akvarelliluonnoksia, työpiirustuksia sekä näytteitä kudotuista kankaista ja kirjontamalleista.

Designmuseo ja Suomen Käsityön Ystävät järjestivät nykymuotoilijoille mahdollisuuden tutustua historialliseen aineistoon, minkä jälkeen kukin suunnittelija on tulkinnut arkistomateriaalia oman näkemyksensä, alansa ja taustansa kautta. Vaasassa työskentelevän pelisuunnittelijan Henri Tervapuron teoksessa käsityö saa digitaalisen ulottuvuuden. Hän lähestyi arkistoa omien kokemustensa kautta.

Henri Tervapuron kuvakaappaus Breath of the ryijy.
Henri Tervapuro, Breath of the ryijy. Kuva: Suomen Käsityön Ystävät

- Minulla on aina ollut villi mielikuvitus ja jo lapsena löysin tekstiilien kuvioista pelien ja sarjakuvien maailman. Näyttelyssä nähtävän pelillisen teoksen lähtökohtina ovat muistikuvani mummolan matoista, ryijyistä ja kankaista, jotka toimivat lapsuuden leikkien pohjana, Tervapuro kertoo.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat taiteilija-tutkija Riikka Latva-Somppi sekä Tukholmassa sijaitsevan Ruotsin arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDesin johtaja Kieran Long.

Latva-Somppi kokee, että käsityötaidon hiljaisen tiedon siirtyminen osaksi tämän päivän tekemistä, on ollut tärkeässä roolissa näyttelyn syntyprosessissa.

- Käsityötaidon sanotaan usein pohjautuvan hiljaiseen tietoon. Tietoon, joka on kokemuksellista ja kehollista, mutta vaikeasti sanallistettavaa. Suomen Käsityön Ystävien arkisto on paitsi historiallinen, visuaalinen ja materiaalinen aarreaitta, myös hiljaisen tiedon konkreettinen rekisteri. Näyttelyn materiaalisissa ja digitaalisissa teoksissa perinteiset käsityön ominaisuudet: käsityötaito, käytettävyys ja koristeellisuus täydentyvät kerronnallisuudella ja kokeellisuudella, Latva-Somppi toteaa.

Hyvissä käsissä -näyttelyyn liittyviä tapahtumia

Lounastauko-keskustelu Hyvissä käsissä -näyttelyn kuraattorien kanssa  perjantaina 24.1.

Englanninkielisessä tilaisuudessa näyttelyn kuraattorit Riikka Latva-Somppi ja Kieran Long keskustelevat tämän päivän käsityöstä ja siitä, millainen suhde nykykäsityöllä on käsityöperinteisiin ja totuttuihin materiaaleihin. Keskustelua moderoi Suomen Käsityön Ystävien hallituksen jäsen Annika Nyberg-Frankenhaeuser.

Hyvissä käsissä -näyttelyn lounastauko-keskustelua johdattelee Suomen Käsityön Ystävien hallituksen jäsen Annika Nyberg-Frankenhaeuser.
Suomen Käsityön Ystävien hallituksen jäsen Annika Nyberg-Frankenhaeuser. Kuva: Mika Ranta HS

Ilmainen Designilta tiistaina 28.1.
 Vuoden ensimmäisessä ilmaisessa Designillassa tavataan tuoreen Hyvissä käsissä -näyttelyn muotoilijoita. Vaatesuunnittelija Henna Lampinen, kuvanveistäjä Matias Liimatainen ja kuvataiteilija Hanna-Kaisa Korolainen ovat paikalla keskustelemassa teoksistaan museokävijöiden kanssa. Illan aikana myös opastuksia tuoreeseen näyttelyyn.

Kuva vaatesuunnittelija Henna Lampisen Taiteen kandidaatin opinnäytemallistosta.
Esimerkki vaatesuunnittelija Henna Lampisen Taiteen kandidaatin opinnäytemallistosta. Kuva: aalto.fi

Ryijytyöpajat  lauantaisin 29.2., 7.3. ja 14.3.

Hyvissä käsissä -näyttelyn aikana Designmuseo ja Suomen Käsityön Ystävät järjestävät kolme ryijytyöpajaa. Kolmen tunnin mittaisissa työpajoissa osallistujat pääsevät harjoittelemaan ryijyn suunnittelua ja valmistamista ammattilaisen ohjauksessa. Erillinen osallistumismaksu.

 

Elementit, kuva Suomen Käsityön Ystävät
Elementit. Kuva: Suomen Käsityön Ystävät

Talviloman designpajat lapsille ja perheille tiistaista perjantaihin 18.–21.2.2020

Talvilomaviikon designpajoissa uppoudutaan käsin tekemisen maailmaan Hyvissä käsissä -näyttelyn hengessä. Talviloman maksuttomissa työpajoissa työskennellään pehmeillä materiaaleilla ja luodaan heijastimia, tupsuja, kudotaan ryijy ja virkataan.