Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.01.2024

Näyttely Oki Räisäsen pilapiirroksista 1930-luvun vimmaisista vuosista avautuu Merkissä

Median museo ja arkisto Merkin ensimmäinen vaihtuva näyttely Napit vastakkain – 1930-luku pilapiirtäjä Oki Räisäsen silmin avautuu yleisölle torstaina 25. tammikuuta.

 

Kuvassa on piirroksena vasemmalla Kekkonen ja hänen puhekuplansa: Ottakaa halkonne, ja astukaa esiin, jos teissä on miehen vastusta! Vasemmalla on kolme miestä. Kahdella on mustat paidat ja sininen kravatti.  Yhdellä on paita, jossa on sirppi ja vasara.

Kuva: Median museo ja arkisto Merkki

 

Näyttely kertoo vimmaisesta vuosikymmenestä. Poliittiset ääriliikkeet uhkasivat suomalaista kansanvaltaa 1930-luvulla. Poliittisesti jakautunut lehdistö seurasi ja kommentoi sekä Suomen että maailman tapahtumia. Tuuliset ajat olivat otollisia poliittiselle satiirille, pakinoille ja pilapiirroksille.

Näyttelyn ovat käsikirjoittaneet Median museo ja arkisto Merkin tutkija Janne Ridanpää ja kokoelmavastaava Johanna Mieto. ”Näyttely on erityisen ajankohtainen presidentinvaalin aikaan. Vaalit kuumensivat poliittista keskustelua myös 1930-luvulla, ja ääriliikkeet yrittivät rapauttaa demokratiaa vaalihäirinnällä”, toteaa Janne Ridanpää.

Oki Räisänen (1886–1950) tuli Helsingin Sanomien pilapiirtäjäksi vuonna 1932. Räisäsen ja HS:n kritiikin kohteena oli erityisesti oikeistoradikaalin Lapuan liikkeen seuraaja, Isänmaallinen Kansanliike.

 

Kuvassa on pilapiirros, joka on kellertävän ja vaalean sinisen sävyinen. Lattialla on vasemmalla on IKL:n edustaja vetämässä köyttä, joka on paalutettu lattiaan ja toisella puolella makaa lattiassa köyttä vetämässä kokoomuksen edustaja.  Keskellä on kyltti, jossa lukee Hämeen Sanomat.

Kuva: Median museo ja arkisto Merkki

 

Päivittäinen pilakuva vakiintui osaksi sanomalehteä Oki Räisäsen aikana. Hän tuotti Helsingin Sanomille ja Ilta-Sanomille tuhansia piirroksia. Poliittisten kuvien lisäksi Iisalmessa syntyneen Räisäsen bravuuri oli savolainen kansanhuumori.

Napit vastakkain on koottu Merkin arkiston omista kokoelmista. Räisäsen yli 5 500 alkuperäistä piirustusta käsittävä kokoelma digitoitiin vuonna 2022. Aineistoon pääsee tutustumaan Merkin sähköisessä arkistossa https://merkkiin.fi/arkisto/sahkoinen-arkisto/.

”Räisäsen piirustuskokoelma on kulttuurihistoriallisesti arvokas ja hyvin säilynyt poliittisten pilapiirrosten kokonaisuus”, kertoo Johanna Mieto.

Näyttely avautuu yleisölle Tieteiden yönä, jolloin Merkissä järjestetään poliittiseen pilakuvaan pureutuva Politiikkaa ja pilailua -tapahtuma (https://www.tieteidenyo.fi/fi/ohjelma/politiikkaa-ja-pilailua). Merkki on tuottanut lisäksi näyttelyjulkaisun Politiikkaa ja päivän piirtoja, joka on saatavilla museosta maksutta.

Napit vastakkain on nähtävillä Merkissä 24. maaliskuuta 2024 asti.

https://merkkiin.fi/nayttelyt/oki-raisanen/