Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.02.2024

Naruhyppely muuttuu nykytanssiksi Zodiakin HOPPin kantaesityksessä

Zodiakin kevään kausiohjelman käynnistää naruhyppelyesitys. Sara Grotenfeltin ja Selma Reynisdóttirin ensimmäinen yhteisteos HOPP saa ensi-iltansa Zodiak Stagella 28. helmikuuta.

Olipa kerran todella pitkä hyppynaru. Naru oli paljon, paljon pidempi kuin se, jonka luultavasti kuvittelet nyt mielessäsi.
Vielä vähän pidempi
vielä pidempi
pidempi

Sara Grotenfeltin ja Selma Reynisdóttirin HOPP on naruhyppelyesitys. Se on nostalgista oleilua mielikuvituksen leikkikentällä lapsuuden pihaleikin äärellä ja kurotus kohti vanhojen liikkeiden uusia merkityksiä.

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa vuonna 2019 tavanneet tanssija-koreografit päätyivät kumpikin takaisin hyppynarun pariin korona-pandemian aikana.

-  Hypimme aluksi kumpikin itseksemme, mutta kerran kohtasimme sattumalta kuntosalilla. Kävi ilmi, että meitä molempia oli alkanut kiinnostaa paluu tämän toiminnan pariin, josta olimme lapsina pitäneet kiinni tylsistymisen hetkinä, Grotenfelt ja Reynisdóttir kertovat.

Tämän sattuman seurauksena lopulta syntynyt uusi teos HOPP on yksinkertaista toimintaa, josta kumpuaa monimutkaisia mielleyhtymiä. Yleisö kutsutaan osaksi sykkivää maisemaa, jossa innostuminen ja väsyminen on väistämätöntä.

- Olimme molemmat huomanneet, että samalla kun hyppiminen synnyttää iloa, se tuntuu aikuisessa kehossa hyvin erilaiselta kuin lapsena: sydän hakkaa lujempaa ja hengästyminen tapahtuu huomattavasti nopeammin. Samalla aloimme kuitenkin myös nähdä naruhyppelyn koreografisen potentiaalin; yksinkertainen toiminta alkoi synnyttää monimutkaisia assosiaatioita, koreografit jatkavat.

Grotenfeltin ja Reynisdóttirin mukaan loikka naruhyppelystä tanssiin ei ole pitkä. Molemmissa esimerkiksi hyödynnetään toistuvia askeleita, rytmejä ja kuvioita. Hyppynaru on myös elementti, joka yhdistää tilassa olevia ihmisiä toisiinsa.

- Hyppiminen ja narusta lähtevä ääni myös synnyttävät tilaan pulssin. Olemme kutoneet tästä yhdessä äänisuunnittelijamme, muusikko Diego Manatritzion kanssa näyttämölle sykkivän visuaalisen ja äänellisen maiseman. Kutsumme yleisön mukaan olemaan avoimia odottamattomille assosiaatioille, joita tämä monelle lapsuudesta tuttu fyysinen toiminta saattaa synnyttää, Grotenfelt ja Reynisdóttir toteavat.

HOPPin taiteelliseen työryhmään kuuluvat lisäksi lavastaja Oscar Dempsey, valosuunnittelija Alina Pajula, pukusunnittelija Ella Snellman sekä taiteellinen mentori ja tuotannollinen apu Riikka Lakea.

HOPP nähdään Zodiak Stagella yhteensä kahdeksan kertaa ajalla 28.2.–9.3. Lue Sara Grotenfeltin ja Selma Reynisdóttirin koko haastattelu Zodiakin verkkosivujen Päiväkirjasta (englanniksi).

Sara Grotenfelt ja Selma Reynisdóttir ovat myös mukana Oslossa 14.–18.2. järjestettävän ICE HOT Nordic Dance Platformin ohjelmassa. He esittelevät HOPP-teosta kansainvälisille kuraattoreille suunnatun ammattilaistapahtuman More More More -pitcausohjelmassa 16. helmikuuta.

Kantaesitys
Sara Grotenfelt – Selma Reynisdóttir: HOPP

Koreografit ja tanssijat: Sara Grotenfelt, Selma Reynisdóttir
Valosuunnittelija: Alina Pajula
Muusikko ja äänisuunnittelija | Musiker och ljuddesigner: Diego Manatrizio
Pukusuunnittelija: Ella Snellman
Tilasuunnittelija: Oscar Dempsey
Taiteellinen mentori, tuotannollinen tuki: Riikka Lakea
Ennakkokuvat: Helen Korpak
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, To all my fans ry
Tukijat: Taiteen edistämiskeskus, Svenska kulturfonden, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse, Samuel Hubers konststiftelse: Ehkä-tuotanto, Åbne Scene

Ensi-ilta: 28.2.2024 klo 19.00, Zodiak Stage, Kaapelitehdas (Kaapeliaukio 3, B-aula), Helsinki

Muut esitykset: 1.3. klo 19.00, 2.3. klo 15.00, 4.3. klo 19.00, 5.3. klo 19.00, 6.3. klo 19.00, 8.3. klo 19.00, 9.3. klo 15.00

Taiteilijatapaaminen lauantaina 2.3. esityksen jälkeen.

https://www.zodiak.fi/fi