Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.03.2022

Mythes et Nature – Gallen-Kallelan näyttely Pariisissa 

Pariisin Musée Jacquemart-Andréessa avautui 11.3.2022 Akseli Gallen-Kallelan näyttely Mythes et Nature (Myytit ja luonto). Lähes 70 teoksen kokonaisuus esittelee taiteilijan luontokuvausta ja luontosuhdetta eri vuosikymmeniltä. Naturalistisista kansan- ja maisemien kuvauksista siirrytään 1890-luvun luontoa ja ihmistä henkistäviin tulkintoihin ja 1900-luvun alun valoisiin näkymiin. Vuonna 1895 valmistuneella Kalelan ateljeekodilla oli merkittävä rooli taiteen ja henkilökohtaisen elämän yhteensulattajana.

Kuvassa on järvimaisema ja teoksessa on oikealla taaempana on saarten silhuetti ja aurinko on juuri laskemassa.  Silhuetit heijastuvat veteen.

Kevätyö. Kuva: Jouko Vatanen

 

”Näyttely seuraa Gallen-Kallelan tyylillistä kehityskaarta. Naturalistisen kauden kansankuvauksessa ihmiset sulautuvat luontoon, kunnes tulivat korvatuiksi Kalevalan hahmoilla. Vuoden 1894 paikkeilla esoteeriset hahmot saivat taustakseen kosmiset näyt. Ja kun ihmisfiguuri katoaa maisemasta, säilyy luonnossa silti tunne ihmisen läsnäolosta. Tämä sanomaton läsnäolo luo Gallen-Kallelan maisemille ainutlaatuisen voiman.” luonnehtii näyttelyä kuraattori Laura Gutman.  

Näyttelyä on valmisteltu vuodesta 2019 lähtien, jolloin Gallen-Kallelan Museo sai yhteistyöehdotuksen ranskalaiselta taholta. Edellinen Gallen-Kallelan näyttely, retrospektiivi Musée d’Orsayssa, järjestettiin vuonna 2012.  

 

Kuvassa on Mary Gallen-Kallelan kasvot sivukuvassa. Hänellä on tummat hiukset kammattuna ylös ja harso päässään. Vieressä näkyy ruusuja ja puutarhaa.

Mary ompelee Kallelan kuistilla.  Kuva: Jukka Paavola/Gallen-Kallelan museo

 

Gallen-Kallelan Museo on ollut näyttelyn yhteistyökumppani. Näyttelyn kuraattoreina ovat toimineet Laura Gutman ja Pierre Curie. Teokset on koottu suomalaisista ja muista eurooppalaisista museoista. Esillä on myös harvoin nähtyjä teoksia yksityiskokoelmista. Näyttelyn yhteydessä ilmestyi julkaisu, jossa esitellään Gallen-Kallelan taiteellista uraa ja syvennetään näyttelyn teemoja, kirjoittajina suomalaiset ja ranskalaiset taidehistorioitsijat. Taidelehdet BeauxArts ja Connaissace des arts ovat julkaisseet lisäksi näyttelystä omat erikoisnumeronsa.  

Suomalainen taide näkyy nyt Pariisissa ja media on huomioinut näyttävästi sekä Gallen-Kallelan että Edelfeltin (Petit Palais) samanaikaiset näyttelyt.