Museokortti-kohteita on jo lähes 330. Uusien kohteiden joukosta löytyy muun muassa Laila Pullisen veistospuisto ja kotimuseo Nissbackan kartanomiljöössä Vantaalla, järvimaailma Saimaarium Lappeenrannassa sekä sodan ja rauhan keskus Muisti Mikkelissä. Koskenkorvalla Museokortilla pääsee kahteen museoon viinatehtaan varjossa.
Museokortti-kohteiden määrä on jälleen kasvanut yli 10 kohteella. Lähes 330 kohteen valikoima kattaa museoita ympäri Suomea. Uudet kohteet sijaitsevat Vantaalla, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Iisalmessa, Koskenkorvalla, Hartolassa, Pinsiössä, Kortesjärvellä, Uusikaarlepyyssä ja Nauvossa.
Laila Pullisen veistospuisto & kotimuseo esittelee kuvanveistäjä, professori Laila Pullisen (1933–2015) Vantaan Nissbackan vanhaan kartanomiljööseen luomaa kokonaistaideteosta sekä Pullisen elämäntyötä.
Laila Pullisen veistospuisto & kotimuseo. Kuva: Perttu Saksa, Laila Pullisen säätiö.
– Museokortti on avaimesi Laila Pullisen Nissbackan kartanon maille luomaan kokonaistaideteokseeen, jossa vanha uusmaalainen kulttuurimaisema, botanistisesti rikas kartanopuisto ja moderni taide kohtaavat eräänlaisessa elävässä museossa, kertoo museokoordinaattori Hanna Pielikko.
Koskenkorva Museossa sukellat suomalaisia kautta aikain eniten kohahduttaneen aiheen pariin: alkoholiin.
Kuva: Koskenkorvamuseo.
– Tervetuloa käymään Koskenkorvan kylässä, jossa pääset tutustumaan viinan historiaan ja nykypäivään Koskenkorva Museossa sekä kuulujen kellomestarien tarinaan uudessa Könnimuseossa, toivottaa seremoniamestari Jaakko Koskenkorva.
Museossa esitellään Suomen värikästä alkoholihistoriaa sekä kylän viinatehtaan vaiheita ja tuotteita. Museossa on myös baari anniskeluoikeuksin. Uudessa kesällä 2021 avautuneessa Könnimuseossa kerrotaan Könnin kellomestareiden tarina. Museot sijaitsevat Koskenkorvan tilalla, jota asuttaa Koskenkorvan perhe useamman sukupolven voimin.
Saimaariumista Lappeenrannasta löydät Suomen monipuolisimman järviluonto- ja ympäristönäyttelyn. Järviemme ekologia, saimaannorpan ja uhanalaisten lohikalojen suojelu ja Saimaan luonnon salaisuudet avautuvat kiehtovina kuvina ja tarinoina. Kohteessa kerrotaan myös, kuinka ympäristöongelmia voidaan ratkaista.
Mikkelin uusi Museokortti-kohde Sodan ja rauhan keskus Muisti kertoo sodan vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan. Viimeisintä teknologiaa käyttävät näyttelyt vievät sinut sodan kokemuksiin. Muistin toiminta perustuu humanistisissa ja yhteiskuntatieteissä tehtyyn kotimaiseen ja kansainväliseen sodan tutkimukseen.
Sodan ja rauhan keskus Muisti Mikkeli. Kuva: Muisti
– Sodan ja rauhan keskus Muisti on uusi tiedekeskus, joka kutsuu kävijänsä osallistumaan, pohtimaan ja ymmärtämään sotaa ilmiönä, kertoo markkinointi- ja viestintävastaava Anna-Maija Hunter.
Kuddnäsin museo Uusikaarlepyyssä on Sakari Topeliuksen (1818–1898) syntymä- ja lapsuudenkoti. Kuddnäs on säilytetty alkuperäisessä kunnossa, ja se toimii nykyään kesäisin auki olevana museona. Talossa voit nähdä, miten Topeliuksen perhe asui, ja kokea aidon pohjanmaalaisen 1800-luvun porvariskodin.
Kuddnäsin museo. Kuva: Kuddnäsin museo
– Tervetuloa nauttimaan Topeliuksen jalanjäljissä historialliseen ympäristöön, toivottaa Kuddnäsin museon museoamanuenssi Laura Holm.
Juhani Ahon museo Iisalmen pikkupappilassa esittelee Suomen ensimmäisen ammattikirjailijan ja kuusitoistakertaisen Nobel-ehdokkaan lapsuutta, nuoruutta ja kirjailijanuran alkuvaiheita. Kesäkaudella avoinna olevassa museossa pääset tutustumaan kirjailijan lapsuudenkotina toimineeseen Iisalmen kappalaispappilaan.
Katso lista uusista Museokortti-kohteista
Laila Pullisen veistospuisto & kotimuseo, Vantaa
Järvimaailma Saimaarium, Lappeenranta
Sodan ja rauhan keskus Muisti, Mikkeli
Koskenkorvan Museo ja Könninmuseo, Koskenkorva
Juhani Ahon museo, Iisalmi
Taidesalonki Talvio, Hartola
Itä-Hämeen museo, Hartola
Kuddnäsin museo, Uusikaarlepyy
Urkin piilopirtti, Pinsiö
Nauvon merenkulkutalo, Nauvo
Suomen jääkärimuseo, Kortesjärvi