Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 26.02.2020

Morfars Mauser - ulkopuolisuus teemana tiedetoimittajan näytelmädebyytissä

Tiedetoimittaja Marcus Rosenlundin ensimmäinen fiktiivinen teos Morfars Mauser saa kantaesityksensä Lilla Teaternissa 11. maaliskuuta. Esityksen ohjaa Ruotsissa varttunut, suomalaissukuinen ohjaaja ja käsikirjoittaja Michaela Granit. Morfars Mauserissa hän tarttuu ulkopuolisuuden seurauksiin sekä sukupolvelta toiselle siirtyviin perhetraumoihin.

Kuvassa on Tobias Zilliacuksen rintakuva.  Hänen takaansa näkyy varjokuvia hänestä.  Kuvan sävy on siniharmaa.

Kuva: Lilla Teatern

 

”Morfars Mauser on vahva ja uskomattoman henkilökohtainen tarina. Marcus Rosenlund on kirjoittanut esityksen sen pohjalta, kuinka hän rankasti koulukiusattuna löysi isoisänsä vanhan Mauser-pistoolin ja haaveilee kiusaajiensa hiljentämisestä lopullisesti”, kertoo Granit, joka on sovittanut myös käsikirjoituksen yhdessä Rosenlundin ja Marina Meinanderin kanssa.

Morfars Mauserissa päähenkilö Rolle, meteorologi, jota näyttelee Tobias Zilliacus, joutuu kohtaamaan syrjään siirtämänsä muistot, jotka saavat hänet täysin tolaltaan suorassa TV-lähetyksessä. Esityksessä mennään Rollen fantasiamaailmaan, jossa lapsuudenaikaiset kipeät muistot ottavat vallan.

”Tästä tulee raju, visuaalinen esitys”, paljastaa Granit, joka yhdessä lavastaja-pukusuunnittelija Heidi Wikarin sekä videosuunnittelija Jyri Suomisen kanssa on luonut trillerimäisen tunnelman lavalle. ”Inhottavia kokemuksia uhmataksemme rakennamme esitykseen paljon naurua ja vinksahtanutta huumoria, sillä haluamme säilyttää Marcus Rosenlundille ominaisen tyylin.”

Jokainen meistä on kokenut kiusaamista ja ulkopuolisuutta jostakin näkökulmasta. Marcus Rosenlund kysyy fiktion kautta: mitkä ovat kiusaamisen seuraukset ja mitä haavoja kannamme mukanamme läpi elämän? Ja ennen kaikkea – miten tehdään sovinto vihollisen kanssa?”

Michaela Granit on toiminut ohjaajana Ruotsissa ja maailmanlaajuisesti vuodesta 1984. Hän on ohjannut esityksiä muun muassa Dramateniin, Riksteaternille ja Göteborgin kaupunginteatterille. Hänen viimeisimpiin töihinsä lukeutuu Den stora elden, Misantropen ja Mig äger ingen. Hänen aikaisemmista töistään Suomessa voidaan mainita Svinalängorna (Sikalat) Wasa Teaternissa ja Rose Svenska Teaternissa.

Morfars Mauser ensi-ilta 11.3.Lilla Teaternissa