Euroopan sydämessä puhkesi vuonna 1618 konflikti, joka laajeni ajan myötä yleiseurooppalaiseksi 30-vuotiseksi sodaksi. Mistä sota sai alkunsa, ja miksi se laajeni ja pitkittyi?
Olli Bäckströmin uutuusteos Polttolunnaat syventää ymmärrystä 30-vuotisen sodan luonteesta ja liittää nykyajan sotkuiset konfliktit osaksi pitkää historiallista jatkumoa.
Polttolunnaat-kirjassaan Olli Bäckström tarkastelee kolmikymmenvuotisen sodan alkupuoliskoa modernin sotatieteen näkökulmasta. Tuonaikainen sodankäynti vertautuu oman aikamme sotiin Sierra Leonessa, Somaliassa ja Afganistanissa. 1600-luvun alussa sodankäyntiä harjoittivat ensisijaisesti palkkasoturit, sotilasurakoitsijat, sotaherrat, soturiyhteisöt ja merirosvot. Samoin nykyään sotia käyvät useimmiten ei-valtiolliset toimijat: turvallisuusalan yrittäjät, puolisotilaalliset yksityisarmeijat, sissijärjestöt, terroristit ja rikolliset.
Olli Bäckströmin näkökulma 30-vuotiseen sotaan on kansainvälinen. Polttolunnaat kuljettaa lukijan sodan taistelutantereille, Liivinmaan huurteisista havumetsistä aina Brasilian tukahduttaviin viidakoihin asti. Matkan aikana lukija tutustuu Euroopan tunnettuihin ja vähemmän tunnettuihin mahtimiehiin ja kuulee aikalaisten todistavan omin sanoin sodan karusta arjesta.
MA, FM Olli Bäckström on sotahistorian tutkija. Hän on perehtynyt erityisesti uuden ajan sodankäynnin vallankumoukseen ja 30-vuotisen sodan historiaan. Bäckström valmistelee 1600-luvun sodankäyntiä käsittelevää väitöskirjaa Aberdeenin yliopistossa Skotlannissa. Hän kirjoittaa myös
Olli Bäckström: Polttolunnaat
Eurooppa sodassa 1618–1630
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Polttolunnaat, Olli Bäckström. Kansi. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura