Tähti ja meripoika on kuvitteellinen kertomus, vaikka se pohjautuukin tositapahtumiin. Osa henkilöistä on todellisia, osa kirjailijan luomia hahmoja.
Mitä meille on jäänyt Olasta, Olavi Virrasta? Ainakin tukku legendaarisia kertomuksia - mutta ennen kaikkea musiikki ja ÄÄNI.
Tähti ja Meripoika, juliste. Kuva: Mikkelin teatteri
Olavi Virta 100 vuotta
Olavi Virran syntymästä tuli tämän vuoden helmikuussa kuluneeksi 100 vuotta. Virta oli suomalainen kevyen musiikin supertähti, aikalaistensa ensin palvoma ja sitten halveksima monilahjakkuus. Virran ensimmäiset äänitteet tehtiin jo vuonna 1938. Hänen uransa oli pitkä ja vuonna 1953 (38-vuotiaana) Virta lauloi levylle 76 savikiekon puolta, seuraavana vuonna ennätykselliset 80 – enemmän kuin kukaan muu. Tuolloin Virta oli myös noussut Suomen suosituimmaksi iskelmälaulajaksi Rytmi-lehden äänestyksessä.
Virralla oli nyt edessään uransa parhaat vuodet; taiteilijan nimi veti väkeä tuhansittain. Tanssilavojen porttien ulkopuolelle jäi pettyneitä. Myös media kiinnostui tästä kansikuvapojasta, jonka luksuskotia, amerikkalaisia autoja, filmirooleja esiteltiin aikakauslehdistössä. Eri levy-yhtiöille koko uransa ajan laulanut taiteilija joutui myös tuottajan tehtäviin 1955 - 1958 Niilo Saarikon Levytukku Oy:n tuotantopäällikkönä. Boheemimaista elämää elävä taiteilija ja tuotantopäällikkö oli huono yhdistelmä.
Olavi Virta. Kuva: Mikkelin teatteri
Uuden nuorisokulttuurin synty vaikutti vähitellen viihdyttäjän osaan väsyvään, keski-ikäiseen Virtaan, joka yksityiselämässään osasi juhlia raskaasti ja kuluttavasti. Median lemmikki joutui ensimmäisenä suomalaisena viihdetaiteilijana lehtien skandaalinkäryiseksi kohteeksi. Perheen hajoaminen ja alkoholiongelman paheneminen olivat 1960-luvun vaihteessa noin 25 vuotta viihdyttäneen maestron osana.
Levyillä tulkinnat olivat menestyksiä, mutta keikoilla nähtiin jo väsyvä ja sairaalloinen tangokuningas. Viimeiset levynsä 1965 - 1966 Virta teki Toivo Kärjen johtamalle Musiikki-Fazerille. Unohtumaton ääni sammui 51-vuotiaana äänilevyllä 6.6.1966 tangoon Nyt soita balalaikka. Keikat jatkuivat kuitenkin vielä vuosia vaihtelevalla menestyksellä.
Virta ehti vielä 1970-luvun alussa saada uransa ainoat kultalevyt tangoista Tulisuudelma, Ennen kuolemaa ja La Cumparsita, samoin ensimmäisen iskelmälaulajalle myönnetyn taiteilijaeläkkeen, jota hän ehti 57-vuotiaana nauttia vain kuukauden ennen kuolemaansa Tampereella 1972. Kuolemansa jälkeen hänestä tuli legenda, lyömätön tangon kuningas, ensimmäinen laatuaan.
Näytelmän on käsikirjoittanut Arto Nieminen ja sen ohjaa Katriina Honkanen. Pääroolissa Olavi Virtana on Juhani Laitala. Näytelmää esitetään 25.5.-1.8.2015.
http://www.mikkelinteatteri.fi