Sofi Oksasen romaani Kun kyyhkyset katosivat (2012, Like) on hyytävä kuvaus vilpillisyydestä, valehtelusta, pyrkyryydestä ja onnettomista ihmisistä.
Romaani on järjestyksessään kolmas Oksasen Viron lähimenneisyyttä käsittelevässä romaanikvartetissa. Kirja sai paljon huomiota osakseen jo ennen ilmestymistään, sillä romaanilla oli oma blogi ( http://www.kyyhkyset.fi ), josta fanit saattoivat seurata teoksen valmistumista, ja samaan aikaan Oksasen edellisestä romaanista Puhdistuksesta tehtiin elokuvaversiota.
Entä millainen kirja näyttävillä julkkareilla kirjasyksyyn lennähtänyt Kun kyyhkyset katosivat on? Vaikuttava, jännittävä ja faktoiltaan tarkka. Sen henkilöiden kohtalot karmivat, sillä sota ei tunne oikeutta. Poikkeustilanteessa ihmisistä paljastuu heidän viheliäisyytensä. Jos joku vielä kuvittelee historian kirjoituksen olevan objektiivista, Oksasen kirjan luettuaan hän tietää erehtyneensä.
Sofi Oksanen, Kuva: Toni Härkönen.
Edeltäviin romaaneihin verrattuna Kun kyyhkyset katosivat on henkilökuvaukseltaan ja kerrontaratkaisuiltaan moniulotteisempi. Oksanen on löytänyt kirjansa keskushenkilöksi hahmon, joka ei jätä kylmäksi. Mies on häikäilemättömyydessään vertaansa vailla. Nimeään ja poliittista kantaansa muuttava Edgar uhraa surutta kaikki läheisensä ja sukulaisensa luodakseen näyttävän uran, ja kun poliittiset tilanteet muuttuvat ja koneistot kaatuvat, hän vaihtaa passia ja alkaa entisten vihollistensa kätyriksi.
Jälkipuheessa Oksanen paljastaa, että Edgarin hahmolle on olemassa historiallinen vastineensa: maineikkaana lentäjänä esiintynyt mies, joka ei koskaan noussut edes lentokoneeseen. Edgar esitellään lukijalle vaivihkaa romaanin edetessä. Hänen rinnallaan vaikuttaviksi hahmoiksi kasvavat Juudit sekä Roland, jotka molemmat toimivat Edgarin ohella kirjan kertojina.
Näitä kolmea hahmoa ja heidän vaiheitaan seuraten lukijaa kuljetetaan vuosikymmenestä toiseen. 40-luvun alusta 60-luvun lopulle ajoittuvassa tarinassa Viron poliittinen tilanne ja valtasuhteet ehtivät muuttua useaan otteeseen ja tulokset ovat karmivat. Ihmisiä lahdataan ja lopulta kyyhkysetkin katoavat kaupungin kaduilta.
Onneton avioliitto Edgarin kanssa ajaa Juuditin hulluuteen, eikä Rolandille käy paljon paremmin. Edgar väärentää dokumentteja ja muokkailee historiaa kirjoitustyössään niin, että Rolandista piirtyy kuva antikommunistisena pääpiruna, vaikka Edgar itse on maan historian suurimpia demoneita. Hitusen arveluttavalta tuntuu kuitenkin Edgarin häikäilemättömyyden yhdistyminen homoseksuaalisuuteen.
Edgardin pahuutta alleviivataan myös kirjan loppukohtauksessa, kun Rolandin vaimon Rosalien karmiva kohtalo paljastuu. Trillerimäinen imu kuljettaa romaania viihdyttävästi alusta loppuun, tosin kirjan viimeisten sivujen tapahtumia olisi voinut käsitellä laajemmin.
Sofi Oksanen, Kun Kyyhkyset Katosivat -kansi. Like.