Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 17.04.2022

Merkittävä egyptiläisten esineiden kokoelma deponoitiin Riihimäen taidemuseoon

Suomen Egyptologinen Seura puheenjohtaja FT Erja Salmenkiven johdolla deponoi egyptologisten esineiden kokoelmansa Riihimäen taidemuseolle alkuvuodesta 2022. Reilun 200 esineen lukumäärällään deponoitava kokoelma on Suomen kattavimpia egyptologisia kokoelmia. Kokoelma koostuu laajasta aineistosta niin esinetyypeiltään kuin ajallisesti. Tavoitteena on saattaa kokoelma kansainvälisen tutkijayhteisön saataville ja osa kokoelmasta myös pysyvästi esille Riihimäen taidemuseon tiloihin.

Merkittävä egyptiläisten esineiden kokoelma deponoitiin Riihimäen taidemuseoon

Makaava leijona, kalkkikiveä. Kalkkikivinen leijona on todennäköisesti joko Egyptin kreikkalais- tai roomalaisajalta. Etujalat ristissä makaava leijona tunnetaan Egyptistä jo 18. dynastian ajalta (n. 1550–1295 eaa.), ja se saattoi vartioida temppelien tai hautojen sisäänkäyntejä. Patsastyyppi yleistyi nk. myöhäiskaudelta (600-luvulta eaa.) alkaen.  Kuva: Riihimäen taidemuseo

 

Kokoelma perustuu pääasiallisesti Rostislav Holthoerin, Suomen Egyptologisen Seuran perustajan ja suomalaisen egyptologian pioneerin, 1960–1970-luvuilla kokoamiin esineisiin. Kokoelmassa on erityyppisiä esineitä hautaukseen ja uskontoon liittyvistä veistoksista tekstiileihin ja arkipäiväiseen keramiikkaan. Kokoelman ostrakonit, aikansa ”post-it -laput”, kertovat ainutlaatuisella tavalla muinaisten egyptiläisten arkielämästä. Toisaalta erilaiset uskonnolliset esineet, kuten ba-lintu, vastaajapatsas sekä erilaiset amuletit, tuovat esille aikalaistensa maailmankuvaa.

Kokoelman avulla on mahdollista tutustua egyptiläiseen elämään monien erilaisten näkökulmien kautta. Toisaalta kokoelmassa on ”perinteisiä hautaesineitä”, joita on totuttu näkemään puhuttaessa muinaisista egyptiläisistä. Toisaalta kokoelman arkisemmat esineet, kuten pieni öljylamppu tai juoma-astia, kertovat intiimillä tavalla tavallisen muinaisen egyptiläisen elämästä.

Lisäksi kokoelma tuo esille egyptiläisen yhteiskunnan muutosta: kokoelman esihistoriallisesta nuolenpäästä ja mustareunaisesta esidynastisen ajan keramiikasta roomalaisten puhallettuun lasiin ja koptinkielisiin ostrakoneihin edustavat egyptiläistä elämää ennen ja jälkeen faraoiden hallitseman historian. Kokoelman avulla on siis mahdollista tutustua sellaisiin seikkoihin muinaisesta Egyptistä, jotka eivät ole niin tuttuja. Kokoelman kautta on mahdollista päästä lähemmäs tuhansia vuosia sitten eläneitä ihmisiä ja löytää jotain yhdistävää heidän kanssaan.

Riihimäen taidemuseon Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelmaan kuuluu jo entuudestaan viisi egyptiläistä esinettä.