Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.12.2022

Malvan keväässä kotimaisen muotoilun tähtinimi sekä kansainvälistä digitaalista taidetta

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvassa avautuu maaliskuussa yleisön rakastaman Klaus Haapaniemen soolonäyttely Vaeltajat. Ensi kertaa Suomessa nähtävä ranskalainen Adrien M & Claire B tuo Malvaan toukokuussa digitaalisista installaatioista rakentuvan Valon huomassa -näyttelynsä. 

 

Kuvassa on mustalla taustalla valkoista verkkoa ja sen keskellä on tyttö katselemassa verkkoja.  Kuva On musta-valkoinen.

Klaus Haapaniemen luonnos veistoksesta. Kuva: Klaus Haapaniemi

 

Klaus Haapaniemi on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista nykymuotoilijoista. Haapaniemen yhdessä Mia Walleniuksen kanssa perustama Klaus & Co -muotoiluyrityksen työt ovat saaneet vaikutteita luonnon mystiikasta, suomalaisista kansantarinoista sekä perinteisestä koristetaiteesta. Haapaniemi tunnetaan erityisesti hänen Iittalalle suunnittelemistaan Taika- ja Tanssi-astiastoista.

Haapaniemen Vaeltajat kuljettaa kävijän keskelle taianomaista ja kiehtovaa maisemaa. Näyttely muodostuu telttoja muistuttavista tekstiiliteoksista, jotka kätkevät sisäänsä lasiveistoksia. Taidokas käsityö ja aineettomat mediataideteokset luovat kokonaisvaltaisen elämyksen. Vaeltajat on esillä Malvassa 3.3.–3.9.2023.

– Vaeltajat on kokonaistaideteos, joka rakentuu äänimaailmasta, liikkuvasta kuvasta ja sisäänsä kutsuvista teltoista. Ajatuksenani on luoda tuokiokuvia, jotka kutsuvat yleisön muodostamaan oman tarinansa teoksen maailmasta. Mielessäni ovat olleet kuvitteelliset kulttuurit ja niiden uskomukset, jotka punoutuvat yhteen ja luovat oman visuaalisen kielensä. Vaeltajat on tulevaisuuden leiri, jossa käsintehdyt ja digitaaliset materiaalit yhdistyvät luoden omanlaisensa uuden mytologian, Haapaniemi kertoo.  

 

 Kuvassa on mustalla taustalla valkoista verkkoa ja sen keskellä on tyttö katselemassa verkkoja.  Kuva On musta-valkoinen.

Kuva: Adrien M & Claire B

 

Ranskalaisen Adrien M & Claire B:n töitä ensimmäistä kertaa Suomessa

Claire Bardainne ja Adrien Mondot aloittivat taiteellisen yhteistyönsä vuonna 2011. He luovat teoksia, jotka yhdistävät visuaalisen taiteen esittävään taiteeseen. Claire Bardainne on kuvataiteilija, jonka taustat ovat graafisessa suunnittelussa ja lavastustaiteessa. Adrien Mondot taas on monialainen taiteilija, tietojenkäsittelytieteen asiantuntija ja jonglööri. Kaksikon töissä yhdistyvät taide, teknologia ja kehollisuus. Esimerkiksi lisättyä todellisuutta hyödyntämällä kaksikko luo vuorovaikutteisia, tilallisia ja digitaalisia installaatioita.

Valon huomassa -näyttely on ensimmäinen kerta, kun Adrien M & Claire B:n maailmaa kiertäneitä teoksia nähdään Suomessa. Näyttely tarjoaa katsojille mahdollisuuden kokea, kuinka kuvitteellinen, todellinen ja virtuaalinen ulottuvuus sulautuvat ainutlaatuisesti toisiinsa. Valon huomassa on nähtävillä 12.5.–1.10.2023.

– Olemme innoissamme mahdollisuudesta tuoda teoksemme Suomeen. Näyttely tarjoaa eräänlaisia suojapaikkoja, joissa voimme hoivata mielikuvitustamme, tehdä kokeiluja ja tutkia suhdettamme toisiin ja joissa voimme hengähtää rauhassa ja tuntea pehmeyden voiman, kertovat Claire Bardainne ja Adrien Mondot.

Taattua Malvaa

Kevään näyttelyt jatkavat viime keväänä ovensa avanneen Malvan korkeatasoista linjaa. Suomen museokentän uusi tulokas on tarjonnut niin kotimaisille kuin ulkomaisillekin museokävijöille unohtumattomia elämyksiä visuaalisten taiteiden parissa.

– Uudet näyttelyt ovat jälleen Malvaa parhaimmillaan. Haluamme tarjota kaikille kävijöillemme elämyksiä ja ikimuistoisia kokemuksia riippumatta iästä tai siitä, miten kokeneita taiteenkuluttajia he ovat. Sekä Vaeltajat että Valon huomassa ovat juuri tätä – kaikkia säväyttävää, elämyksellistä visuaalista taidetta, sanoo museoamanuenssi Paula Korte.