Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.07.2020

Magnus Enckellin näyttely Ateneumiin – 150 vuotta monipuolisen taiteilijan syntymästä

Ateneumin taidemuseon kolmannessa kerroksessa nähdään 23.10.2020–14.2.2021 taidemaalari Magnus Enckellin (1870–1925) suurnäyttely. Näyttely esittelee kultakauden merkittävimpiin kuuluvan taiteilijan tuotannon kattavasti ja tuo hänet esiin kulttuurielämän monipuolisena vaikuttajana.

Ateneum juhlistaa taiteilijan 150-vuotissyntymäpäivää maanantaina 9.11.2020, jolloin museo on poikkeuksellisesti avoinna. Ateneum palaa normaaleihin aukioloaikoihin 4.8.2020 alkaen. Tarkemmat tiedot aukioloajoista löytyvät tiedotteen lopusta. Muutokset näyttelyaikatauluun ja oheistapahtumiin ovat mahdollisia.

Kuvassa Magnus Enckellin teos Seinen rantaa vuodelta 1912.
Magnus Enckell, Seinen rantaa. Kuva: Ateneum

Magnus Enckell kuuluu 1800–1900-lukujen vaihteen Suomen taiteen kultakauden keskeisiin taiteilijoihin, mutta hänen tuotantoaan tunnetaan silti vain osittain. Ateneumin näyttely tarkastelee Enckelliä monipuolisesti ja esittelee hänen koko tuotantoaan viideltä eri vuosikymmeneltä.

Enckell tunnetaan erityisesti suomalaisen symbolismin edustajana ja johtohahmona. Näyttely ja sen yhteydessä julkaistava kirja valottavat taiteilijan monia puolia. Enckell oli toisaalta radikaali taiteen uudistaja, toisaalta hän taas nojasi sivistyksen traditioihin. Hän oli haaveilija, mutta myös kansainvälinen maailmanmies, näyttelyiden komissaari, Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja ja monumentaaliteosten tekijä. Niin musiikki, teatteri kuin kirjallisuus olivat tärkeitä monipuolisesti sivistyneelle taiteilijalle.

Magnus Enckellin 1890-luvun väriaskeettinen ja piirustuksellinen ilmaisu alkoi vuosisadan vaihteen jälkeen muuttua maalauksellisempaan suuntaan, kohti värin- ja valontäyteistä uusimpressionismia. Enckellin tunnetuimpia teoksia ovat Ateneumin kokoelmiin kuuluvat Poika ja pääkallo (1893), Herääminen (1894) ja Lepäävä fauni (1914).

Magnus Enckellin teos Poika ja pääkallo vuodelta 1893.
Magnus Enckell, Poika ja pääkallo vuodelta 1893. Kuva: Ateneum

Näyttely esittelee paljon ennestään tuntemattomia teoksia, Enckellin laajaa piirustustuotantoa ja luonnoskirjoja sekä valokuvia hänen omasta arkistostaan. Näyttelyssä nähdään Enckellin tuotantoa varhaisista piirustuskoulun opiskeluajan teoksista aina 1920-luvun mytologisiin aiheisiin saakka. Taiteilijan laajaan tuotantoon kuuluu muotokuvia, maisemia, fantasioita, uskonnollisia aiheita, asetelmia ja henkilötutkielmia. Hän teki myös lukuisia monumentaalimaalauksia julkisiin tiloihin, kuten Tampereen tuomiokirkkoon ja Keski-Porin kirkkoon.

Magnus Enckellin teos Koivumetsää vuodelta 1919.
Magnus Enckell, Koivumetsää vuodelta 1919. Kuva: Ateneum

Näyttelyn kuraattoreita ovat Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari, Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä ja Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff. Esille saadaan teoksia eri puolilta Suomea muun muassa Amos Rexin Sigurd Frosteruksen kokoelmasta, Tampereen taidemuseosta, Turun taidemuseosta, Serlachius-museoilta sekä yksityiskokoelmista.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu ja asiantuntijoiden artikkeleista koostuva näyttelyluettelo, joka luo kokonaiskuvaa Suomen kultakauden taiteilijasta. Näyttelyluettelo julkaistaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja sen toimittavat Hanne Selkokari ja Lene Wahlsten. Julkaisun kirjoittajat ovat Anna-Maria von Bonsdorff, Jukka Cadogan, Timo Huusko, Harri Kalha, Marja Lahelma, Riitta Ojanperä, Anne-Maria Pennonen, Marja Sakari, Hanna-Reetta Schreck, Hanne Selkokari, Riikka Stewen, Juha-Heikki Tihinen sekä Anu Utriainen.

Poimintoja näyttelyyn liittyvistä tapahtumista syksyllä 2020
Katso kaikki tapahtumat: ateneum.fi/tapahtumakalenteri       

4.11.2020–16.1.2021
Taidepajat: Inspiroidu Magnus Enckellin tekniikoista
Taidepajojen sarjassa inspiroidutaan Enckellin käyttämistä monenlaisista tekniikoista. Yhden pajan hinta 39/29€. Lisätiedot: https://ateneum.fi/paja/taidepajat-aikuisille

Ma 9.11.2020  Ateneum Teema: Magnus Enckell 150 vuotta
Miten Magnus Enckellistä tuli Enckell? Asiantuntijapaneelin moderaattorina yhtenä näyttelyn kuraattoreista toiminut Ateneumin intendentti, FT Anna-Maria von Bonsdorff. Keskustelemassa taidehistorioitsijat Juha-Heikki Tihinen, Marja Lahelma ja Riikka Stewen. Pääsy museolipun hinnalla.

To 26.11.2020  Magnus Enckell -kuraattoriluento: Riitta Ojanperä
Aiheena Ylösnousemus ja muut monumentaalityöt. Luennoitsijana yhtenä näyttelyn kuraattoreista toiminut Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja, FT Riitta Ojanperä. Pääsy museolipun hinnalla.

Ke 2.12.2020  Vierailuluento: Taiteen etiikasta
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Musiikkia ja filosofiaa -sarja vierailee Ateneumissa. Aiheena Taiteen etiikasta. Luennoitsijana FT Hemmo Laiho, Turun yliopisto. Musiikista vastaa MuT Annikka Konttori-Gustafsson, Sibelius-Akatemia (piano). Pääsy museolipun hinnalla.