Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.10.2022

Luemme tietääksemme, ettemme ole yksin – Hoitava lukeminen antaa välineitä lukemistyöhön

Kaunokirjallisuus saattaa lukijan pohtimaan syvällisiä kysymyksiä, kuten ”Kuka minä olen?” tai ”Mikä minusta tulee?”. Mutta voiko lukeminen hoitaa?

Kuvassa on osa kirjan kannesta ja siinä on piirroshahmoja, jotka ovat vaalean vihreätä ja vaalean sinistä sekä mustaa henkilöiden päällä.

Osa kirjankannesta. Kuva: Vastapaino

 

”Lukeminen ja etenkin kaunokirjallisuuden lukeminen tekee tutkitustikin hyvää, valitettavasti vain lukeminen ei enää tavoita kaikkia yhteiskunnan jäseniä”, sanoo uutuuskirjan Hoitava lukeminen toinen toimittaja Päivi Kosonen.

”Ohjatussa lukemistyöskentelyssä - luovan toiminnan ryhmissä kirjastoissa, erilaisissa lukupiireissä ja vaikkapa kirjallisuusterapeuttisissa kasvuryhmissä - voidaan kirjallisuuden kanssa tehdä paljon, vahvistaa kuulumisen tunnetta ja lisätä sitä kautta hyvinvointia. Myös noita kuuluisia mielentaitoja voidaan lukupiiirityöskentelyssä vahvistaa.Lukemisen kanssa tehdään nyt jo paljon työtä, mutta enemmänkin voitaisiin tehdä.”

Monitieteinen kirja avaa käytännöllisiä ja kriittisesti pohtivia näköaloja lukemisen terapeuttiseen tai hoitavaan vaikutukseen. Lukemista voidaan hyödyntää monipuolisesti hyvinvoinnin ja itsen kehittämisen tukena - niin itsenäisesti kuin yhteisöllisesti.

”Kirjallisuutta lukemalla – niin yksin kuin ryhmässä – voidaan solmia dialogeja ja avata ymmärrysyhteyksiä ja perspektiivejä itseen, toisiin, kulttuuriin ja koko ihmisen olemassaoloon. Samalla lukeminen voi auttaa meitä arvioimaan ja pohtimaan suhteidemme ja toimintojemme merkityksiä ja mielekkyyttä. Lisäksi lukemisen tuottama esteettinen, emotionaalinen ja intellektuaalinen nautinto on omiaan edistämään yksilön, ryhmien ja yhteisöjen hyvinvointia”, kuvaa lukemisen merkitystä toinen kirjan toimittajista, Juhani Ihanus.

Kirjastoihmisten ja äidinkielen opettajien lisäksi uusia eväitä kirjasta voivat ammentaa kirjallisuudentutkijat, sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaajat, taide- ja psykoterapeutit sekä kaikki lukemisen vaikutuksista kiinnostuneet.

”Hoitava lukeminen on ihmisen lukemisen ohjaamista: auttamista kirjojen ja lukemisen äärelle, lukukokemuksista keskustelun virittämistä, auttamista kirjallisuuden avulla luomaan yhteyttä omiin tunteisiin ja sitä kautta toisiin”, Päivi Kosonen kiteyttää.

Päivi Kosonen & Juhani Ihanus (toim.): Hoitava lukeminen. Teoreettisia ja käytännöllisiä näkökulmia lukemistyöhön