Hyppää pääsisältöön
Marja Jähi-Salo
/ 10.10.2013

Leijonasydän sykkii rakkautta ja vihaa (katso kuvat ja video)

Dome Karukosken uusin elokuva Leijonasydän kuvaa jyrkän uusnatsistisen miehen asenteiden muutosta, kun elämään tulee rakkaus. Naisen tummaihoinen poika asettaa aiemmin selkeät asenteet seinää vasten ja arjen tilanteet eivät olekaan yhtä yksinkertaisia kuin ennen.

Päähenkilöä Teppoa esittää näyttelijä Peter Franzén. Teppo on ennakkoluuloisen ja vihaa uhkuvan isänmaallista ääriliikettä kannattavan muutaman miehen ja yhden naisen joukon johtaja. Tarjoilija Sari, Laura Birn, tekee vaikutuksen Teppoon. Ehtona yhdessäololle on tulla toimeen Sarin pojan, Rhamadhanin eli Ramun, Yusufa Sidibeh, kanssa.

Peter Franzén ja Yusufa Sidibeh
Peter Franzén ja Yusufa Sidibeh, elokuvan isä ja poika. Kuva: cc-by-sa Marja Jähi-Salo Amusa.fi


Uusi elämä muodostuu hankalaksi. Tepon joukoissa eletään ennakkoluuloista ja niihin hitsautunut viha purkautuu kiusaamisena ja väkivaltana. Loppua ei ole näkyvissä. Koululainen Ramua koulukiusataan ja Teposta sukeutuu leijonaisä. Ristiriita omien asenteiden ja todellisuuden välillä on valmis. Stereotypiat eivät enää toimi uudessa elämäntilanteessa ja musta-valkoisuus alkaa murentua.

Oman lisänsä tarinaan tuo tummaihoinen, Ramun hyvätuloinen menestyjäisä, joka on reservin upseeri ja hyvin kouluttautunut. Jani Toivolan esittämä narsisti-egoisti ei pursua sympatiaa eikä rakkautta.

Dome Karukoski ja Aleksi Bardy
Ohjaaja Dome Karukoski ja tuottaja-käsikirjoittaja Aleksi Bardy tekivät Leijonasydämen. Kuva: cc-by-sa Marja Jähi-Salo Amusa.fi

Elokuvan idea tuli ohjaaja-käsikirjoittaja Aleksi Bardylta, joka oli nähnyt elokuvissa Lappeenrannassa pelottavan oloisen uusnatsi-isän kohtelevan yhtä lempeästi seurassaan olleita pellavapäisiä lapsia kuin itämaisen näköistä poikaa. Oli täytynyt tapahtua muutos.

Rakkaus vahvana sanomana

Ohjaaja Dome Karukosken näkemys elokuvan sanomasta on selkeä: rakkaus voittaa. Sanoma on erityisesti suomalaiselle miehelle. Vihan tunne tuottaa väkivaltaa ja aina vain lisää väkivaltaa. Karukoski suhtautuukin kriittisesti väkivaltaelokuviin ja niiden väkivallan glorifiointiin, joissa pahikset ovat kovia jätkiä.

Leijonasydämen näyttelijöitä
Leijonasydämen näyttelijöitä: Peter Franzén, Laura Birn, Yusufa Sidibeh, Mikko Neuvonen ja Niko Vakkuri. Kuva: cc-by-sa Marja Jähi-Salo Amusa.fi


Yusufa Sidibeh
Yusufa Sidibeh ei ollut näytellyt ennen Leijonasydämessä esiintymistään. Kuva: cc-by-sa Marja Jähi-Salo Amusa.fi

Karukoski on itse kokenut erilaisuuden tuomat ennakkoluulot ja siitä seuranneen koulukiusaamisen. Elokuvan yksi sanoma onkin nostaa esiin koulukiusaaminen ja nähdä sen vaikutuksia. Toivomuksena onkin, että keskustelua asiasta syntyisi kouluissa ja vanhempien keskuudessa.

Muutoksen mahdollisuus ja rakkauden sanoma ovat suurimmat sanomat, jonka ohjaaja haluaa välittää. Yksi vahva missio on ennakkoluulojen karistaminen.
- Me luokittelemme ihmisiä ja meillä kaikilla on ennakkoluuloja, jotka voivat kohdistua mihin tahansa. Niiden karistaminen oli yksi syy tehdä tämä elokuva, kertoo Karukoski Leijonasydämen tekemisen taustoista.

Elokuvan tekotapa ei ole saarnaava vaan komediallinen, samalla sekä viihteellinen että taiteelllinen. Mukana on naurua ja kun rakastetaan, Karukosken mukaan halutaan naurattaa. Aihe on synkkä ja siksi elokuva haluttiin tehdä huumorin keinoin. Tärkeää oli sopivan vireen löytäminen, joka onnistui ja siinä Aleksi Bardyn tuomalla komediallisella muodolla on oleellinen osuus.

Ohjaaja on tyytyväinen Leijonasydämen lopputulokseen ja pitää sitä tärkeimpänä elokuvanaan tähän mennessä.


Katso YouTube -video, jossa Dome Karukoski ja Peter Franzén kommentoivat elokuvan sanomaa.

Väkivalta huolestuttaa

Peter Franzén piti Tepon rooliin menoa samalla tavalla vaativana kuten rooleihin valmistautumisen yleensäkin. Jos roolistaan haluaa hyvän, siihen on mentävä tunteella ja sydänverellään, mikä tekee prosessista kivuliaan.

Tepon rooli oli voimakkaita tunteita herättävä. Franzénin mukaan suurena apuna oli mies, jolla oli uusnatsimenneisyys ja joka tuli kertomaan elokuvan tekijöille elämänsä suuntaa muuttaneistä tekijöistä. Tämä oli ollut tarpeen, että pääsi sisään kuvattavaan maailmaan.

Hyväksyvyyden löytäminen oli vaikea prosessi, koska Teppo oli ollut pitkään kaveriporukassaan ja sen aatemaailmassa kiinni. Hän piti itseään kunnian miehenä, kommentoi Peter Franzén roolihenkilöään.

Rakkauden teema on elokuvan tärkein sanoma. Franzén on huolissaan siitä, että noin 300 000 lasta elää Suomessa väkivaltaisissa kodeissa. Lasten etu ja hyvät puitteet elämälle ovat olleellisia asioita ja elämää pitäsi katsoa lasten maailman kautta.

Toden tuntua ja dokumentaarisuutta

Timo Lavikainen näytteli Ollia Tepon uusnatsiporukassa ja tulee esiin viiltävän kovana, vihaa uhkuvana miehenä.

Näyttelijä Timo Lavikainen ja uottaja-käsikirjoittaja Aleksi Bardy
Timo Lavikainen ja Aleksi Bardy. Kuva: cc-by-sa Marja Jähi-Salo Amusa.fi

Tuntui pahalta, miten ihmiset voivat tehdä toisilleen niin pahoja asioita kuin elokuvassa, kommentoi Lavikainen roolihahmoaan ja elokuvaa. Toden tuntu ja dokumentaarisuus nousevat hänen mielessään Leijonasydämen erityisiksi ansioiksi.

Lavikainen kehuu elokuvaa tehneen porukan hyvää yhteishenkeä. Suurin osa elokuvan esiintyjistä oli toisilleen ennestään tuntemattomia ja mukana oli runsaasti kotkalaisia.

Leijonasydämen ensi-ilta on 18.10.2013