Hyppää pääsisältöön
Anja Kuoppa
/ 05.11.2013

Kulttuuria juurevasti – Juurevaa leipää

Martin Johansson (Natur & Kultur, Ruotsi) ja hänen leipäjuurikirjansa on lanseerattu myös Suomeen. Moreenin kustantama Juurevaa leipää sisältää leipojille asiaa leipäjuuresta ja siis hiivattomasta leivästä.

Kirja on hauska tuttavuus, sillä jotenkin ajattelemme, että juureen tehty hapanleipä on suomalaisten etuoikeus. Jos on lukenut tarkemmin vanhan elämän kuvauksia muualta maailmasta, juurileipä on matkustanut jo kauan ihmisten kanssa. (Pieni talo preerialla –sarja sisältää monta mukavaa kertomusta ajan tavoista, myös perheen äidin hapanjuureen tehdystä vehnäleivästä.)

Vehmäleipä leipäjuurella tehtynä.
Vehnäleipä hapanjuurella. Kuva kirjasta Juurevaa leipää. Metsäkustannus Oy

Leipäjuuri on erinomainen kulttuurin kuljettaja. Juurimöykky matkustaa käsilaukussa, hevosrattailla, esiliinan taskussa, tuliaispaketissa. Leipäjuuri maustaa leivän, mistä on monta muistijälkeä eri talojen happamuusasteista. Hassua, että näin voisi olla tänäänkin.

Ruisleipä, hapanleipä.
Ruisleipä, hapanleipä. Kuva kirjasta Juurevaa leipää. Metsäkustannus Oy

Martin, kuten hän itseään kutsuu, opastaa hapanleivän tekoon ihan alusta alkaen. Edellisen reseptin hapanjuuren tekemisestä sain monen puhelinkierroksen jälkeen paikallisesta maatalousnaisten neuvontapisteestä, jonka antama ohje on tarkoin tallessa. No, Martinin leipäkirja paikkaa tämän osaamisaukon aika mukavasti. Juuren tekeminen on itse asiassa helppoa, tosin vähän viitseliäisyyttä eli aikaa vaativaa. Martin opastaa myös juuren säilyttämiseen 2000-luvun kotitaloudessa. Purkki ja pakastin ovat kunniassa. (Ennen vanhaan leipäjuuri säilytettiin taikinatiinussa, mikä olisi tosi epäkäytännöllistä tänään.)

Juurevaa leipää, kuva kannesta.
Juurevaa leipää, Martin Johansson. Kuva kirjan kannesta. Metsäkustannus Oy

Leipien tekemisen reseptit elävöittävät juurileipurin tekemisiä. Kun kyse on ruotsalaisista resepteistä, teko-ohjeet ovat Gotlannin-limpulle ja Drottningholmin limpulle ja tietenkin näkkileivälle. Nykyleipuri löytää reseptin myös hapanjuuriselle patongille, pizzapohjalle, levainille a la Stureby.

Jos haluaa rustata joulua leipomuksilla, voisi kokeilla joululimpun ulottuvuuksia siten, että ottaa Martinilta juuriohjeen, jauhomäärät ja itseltä makumaailman. Esimerkiksi. Vaikka Martin ei mainitsekaan lämpimäisleipää, hapanjuuriprojektista voi varata lämpimäiset, jotta naapurien ei tarvitse tyytyä hyviin tuoksuihin.