Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.07.2019

Kuhmo on myös kuvan juhlaa ja vaikuttanut monen tunnetun muusikon kehitykseen

Kuhmon Kamarimusiikki on 50. festivaalin kunniaksi myös monipuolinen kuvataiteen juhla. Kuhmo-talon aulassa on esillä Stefan Bremerin festivaalikuvia. Bremer on yksi Suomen tunnustetuimpia valokuvaajia ja Kuhmon Kamarimusiikkia hän on kuvannut jo vuodesta 1982. Bremerin valttina on kuvaustaitojen lisäksi kyky päästä lähelle ihmisiä ja hänen kuvissaan taiteilijat ovatkin poikkeuksellisen vapautuneita ja avoimia. Kuhmon brändin muotoutumisessa Stefan Bremerin kuvat ovat olleet avainasemassa.

 

Kuva on Kuhmon keskustasta pihalta, jossa on Kaarina Kaikkosen tilataideteos, jossa mustia ja pieniä lippuja liehuu lipputangoissa rivissä sidottuna toisiinsa. Takana näkyy vaalea rakennus ja lipputangot  ovat vihreällä nurmikolla.

Kaarina Kaikkosen tilataideteos Lennokkaasti kiihdyttäen. Kuva: Stefan Bremer

 

Salakamarissa on esillä Pekka Lehtisen julisteita. Tuskin minkään muun merkittävän festivaalin visuaalinen suunnittelu on ollut yhtä pitkään saman tekijän toteuttamaa, sillä Lehtinen on vastannut Kuhmon ilmeestä jo vuodesta 1976. Jokainen vuosi on ollut teemansa mukaan erilainen, mutta selkeä ja tyylikäs visuaalinen linja on jatkunut.

Kamarimusiikin kolmas näyttely esittelee muotoilijana ja kuvanveistäjänä tunnetun Vesa Varrelan lasitaidetta. ”Varrelan taiteen keskeinen materiaali on lasi, mutta se muuntautuu erilaisten esineiden kuviksi ja usein siihen yhdistyy muita materiaaleja, muuta, esineitä ja valokuvia”, kuvaa Markku Valkonen. Varrelan näyttely nimeltä Tois pual jokke on esillä Kamarimusiikkikeskuksen Galleriassa. ¨

Kesän näkyvin taideteos on Kaarina Kaikkosen Lennokkaasti kiihdyttäen. Kaikkonen käyttää teostensa materiaalina käytöstä poistettuja vaatteita, joten Kuhmoon syntyi teos festivaalin vanhoista t-paidoista. Teos toivottaa kamarimusiikkivieraat tervetulleiksi Kuhmo-taloon ja muistojen pariin.

Nostalgiaa on myös Kari Cavénin näyttävässä teoksessa Baabelin torni, joka rakentuu Kontion koulun vanhoista oransseista muovituoleista. Nämä tuolit ovat imeneet itseensä satoja unohtumattomia esityksiä vuosina 1974-2018, nyt ne ovat saaneet uuden elämän kirjaston lähelle tehdyssä suurikokoisessa teoksessa.

Mestarikursseilla merkittävä vaikutus ammattimuusikoiden kehityksessä

50. juhlavuottaan viettävä Kuhmon musiikkikurssit on ollut käänteentekevällä tavalla monen ammattimuusikon kehityksessä. Tänäkin vuonna Kuhmossa nautitaan esimerkiksi Kuhmon viulukoulussa oppia saaneiden Elina Vähälän ja Antti Tikkasen soitosta. Myös pianisti Paavali Jumppanen ja kurssien taiteellisena johtajana toimiva Junio Kimanen osallistuivat aktiivisesti kurssien tarjoamaan koulutukseen Konstantin Boginon opissa. Monet Kuhmossa soittavat suomalaiset taiteilijat ovat osallistuneet Kuhmon kursseille ja suuri osa heistä jatkaa traditiota eteenpäin kouluttamalla Kuhmossa seuraavan sukupolven kamarimuusikkoja.

 

Kuvassa on nuori viulistioppilas Hannah Tam, jolla on mustat pitkät hiukset ja  soittaa viulua. Hänestä on puolivartalokuva ja  päällään valkoinen t-paita, jossa lukee mm. love. Taustalla on järvimaisemä ja ylimpänä tumman harmaa pilvi ja muu taivas oli puolipilvinen.

Kurssilainen, viulisti Hannah Tam Hongkongista. Kuva. Stefan Bremer

 

Uusimpana pedagogisena avauksena Kuhmon Kamarimusiikki on perustanut kvartettiakatemian. Kvartettiakatemiaan valittiin koesoiton perusteella kolme kvartettia - Abel-, Nome- ja Bålder-kvartetit. Kvartetit saavat esiintymiskokemusten lisäksi ohjausta Kuhmon Kamarimusiikin taiteilijoilta. Juhlavuoden kursseilla Abel- ja Bålder-kvartetteja ohjaa Danel-kvartetti. Nome-kvartettia luotsaa Borodinin pianokvinteton parissa Konstantin Bogino.