Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.10.2023

Kirsi Kunnas 100 v - Lasten runovallankumous kutsuu juhlimaan Kirsi Kunnaksen elämäntyötä

Runoilija ja akateemikko Kirsi Kunnaksen 100-vuotisjuhlaa vietetään vuonna 2024. Valtakunnallisen Kirsi Kunnas 100 -juhlavuoden ja Kulttuurikeskus PiiPoon koordinoiman Lasten runovallankumous -hankkeen sisältöjä on valmisteltu laajassa yhteistyössä kulttuurin, taiteen ja median kärkitoimijoiden kanssa.

Kuvassa on Kirsi Kunnaksen kasvokuva ja hänellä on musta hattu päässään.

Kuva: C G. Hagström/WSOY

 

Lasten runovallankumous on ensi vuoden suurin lastenkulttuurihanke, joka Kunnaksen (1924–2021) elämäntyön innoittamana kutsuu tutustumaan lastenrunouteen ja juhlimaan jokaiselle kuuluvaa lukuiloa Suomen kaikissa kunnissa. Helmikuussa 2024 PiiPoossa aukeaa kiertävä Runo-olohuone-näyttely. Maaliskuussa 2024 julkaistaan ekaluokkalaisille kirjalahjana jaettava lastenrunoantologia (WSOY). Ensi syksynä ensi-iltansa saavat lastenteatteriesitys (Tampereen Työväen Teatteri) ja esityksestä Pikku Kakkosen tuottama runosarja (YLE). Lapsille ja perheille suunnattujen sisältöjen lisäksi keväällä 2024 opettajille ja kasvattajille tarjotaan sanataiteen ja runouden täydennyskoulutusta.

“Haluamme herättää aikuiset ja lapset huomaamaan runojen rikkaan maailman. Runojen lukeminen, tekeminen ja niillä leikkiminen tukee ilmaisua ja ajattelua. Runovallankumous henkii lapsille ja leikille ominaista kilttiä anarkiaa. Näemme hankkeessa lapset toimijoina ja lukuilon asiantuntijoina”, kertoo PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu.

 

Kuvassa on osa lastenkirjan Haitulan Taikahattu kansikuvasta. Kuvassa näkyy turkoosia hattua ja keltaista taustaa sekä kirjan nimi sinisillä koukerokirjaimilla. Alaosassa vasemmalla on mehiläisen kuvaa.

Osa kansikuvasta. Kuva: WSOY

 

Juhlavuotta on suunniteltu yhteistyössä Kirsi Kunnaksen perikunnan kanssa. ”Valmistelu on pohjautunut ajatukseen, että kirja on tehty yhdessä luettavaksi ja runo kutsuu kielelliseen leikkiin”, sanoo Kirsi Kunnaksen kanssa työskennellyt WSOY:n kustantaja Paula Halkola.

Mukana juhlavuoden toteutuksessa ovat WSOY:n, PiiPoon, Tampereen Työväen Teatterin ja YLEn lisäksi muun muassa Suomen lastenkulttuurikeskuksen liitto ja sen jäsenkeskukset, Lastenkirjainstituutti, Oulun lastenkulttuurikeskus ja Suomen sanataideopetuksen seura. Hankkeen päärahoittaja on Alfred Kordelinin säätiö ja osahankkeita rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Opetushallitus.

Kunnaksen perikunta on antanut vuosille 2024–2025 luvan Kunnaksen lastenrunojen esittämiseen alkuperäisessä muodossaan yleishyödyllisissä yhteyksissä: “Toivomme, että lapset pääsevät leikkimään äidin runoilla ja uudet sukupolvet löytävät ne”, sanoo Kunnaksen poika, muusikko Martti Syrjä.

Juhlavuosi näkyy kouluissa, kodeissa ja kulttuuritiloissa

Esi- ja alkuopetuksen opettajille suunnatun Lasten runovallankumous -verkkokoulutuksen tavoitteena on vahvistaa opettajien osaamista lukuilon ja kirjoitustaidon tukemisessa kaikkialla Suomessa. Koulutukset toteutetaan maalis-toukokuussa 2024, ja ilmoittautuminen niihin on auki.

Kunnaksen pitkän kirjallisen tuotannon kustantaja WSOY kunnioittaa juhlavuotta mm. keväällä 2024 julkaistavalla Haitulan taikahattu -lastenrunoantologialla (toim. Pia Krutsin, kuv. Jani Ikonen). Kirjassa on Kunnaksen lastenrunojen lisäksi kahdeksan nykyrunoilijan tuotantoa sekä sanataidetehtäviä lapsille. Teos lahjoitetaan jokaiselle 1. luokan aloittavalle lapselle syksyllä 2024 Alfred Kordelinin säätiön myöntämän rahoituksen turvin.