Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.11.2023

Kati Närhi voitti Rudolf Koivu 2023 -palkinnon

Lasten- ja nuortenkirjakuvituksen Rudolf Koivu 2023 -palkinnon on voittanut kuvittaja Kati Närhi teoksellaan Kadoksissa. Oivaltavan sanattoman kuvakirjan on kustantanut Capuchina Kustannus. Grafia ry:n joka toinen vuosi jakama palkinto on 10 000 euroa.

Kuvassa on Kati Närhi kesäisessä ympäristössä, jossa on taustalla vihreitä lehtipuita ja katunäkymää. Närhi on vasemmalla seiomassa on musta-valkoraitainen t-paita päällään.

Kuva: Jussi Pullinen

 

Kati Närhin kuvittama Kadoksissa voitti 16.11.2023 visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafian jakaman 10 000 euron Rudolf Koivu -palkinnon parhaasta lasten- ja nuortenkirjakuvituksesta. Kati Närhi (s. 1973) asuu ja työskentelee kuvittajana ja sarjakuvapiirtäjänä Helsingissä. Närhi on valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta 2001. Närhin kuvituksia välittää Napa Agency ja hänen asiakkaisiin kuuluvat mm. Liikenne- ja Viestintäministeriö, Sinebrychoff, OP Media ja Punainen Risti.

Kati Närhin kuvitukset ovat kirkasvärisiä ja leikkisiä, ja hän käyttää usein töissään käsinpiirrettyjä tekstuureita. Hän on tehnyt kolme omaa kuvakirjaa ja neljä eri kielille käännettyä sarjakuvaa sekä kuvittanut monia muita, kuten Paula Norosen kirjoittamaa Yökoulu-sarjaa. Teoksellaan Seitsemäs Vieras (2015), Närhi voitti Sarjakuva-Finlandian. Kati Närhin Rudolf Koivu 2023 -palkinnon voittanut Kadoksissa-teos ilmestyi Capuchina Kustannukselta vuonna 2022. Voittajakuvitus on toteutettu osin digitaalisesti, osin käsin maalattuja tekstuureja hyödyntäen.

Rudolf Koivu 2023 -palkinnon tuomaristoon kuuluivat kuvittaja Maria Sann (Rudolf Koivu 2021 -voittaja), puheenjohtaja Elisabet Aho (Lasten- ja nuortenkirjailijat ry), kuvittaja Eili-Kaija Kuusniemi, graafinen suunnittelija ja kuvittaja Jussi Karjalainen sekä kirjailija Juha Virta.

 

Kuvassa on lastenkirjan kuvitus, jossa pyöreitä hahmoja. Niillä on kahdella keltainen pallopää. Vasemmalla on mustarankainen puu, jossa on sininen pallo. Edessä kävelee keltaisessa sadetakissa lapsi.  Kuvassa sataa. Kuvan värit ovat musta, harmaa, vaalean sininen ja keltainen.

Kati Närhi, Kadoksissa. Kuva: Grafia

 

Tuomariston perustelut:

Kuvituksella on Kati Närhin Kadoksissa-kirjassa keskeinen rooli, kun tarina on kerrottu pelkästään kuvalla. Kuvakerronnan näkökulmasta teos on oivallinen kokonaisuus. Kati Närhi luottaa lukijan kuvanlukutaitoon eikä tee asioista liian helppoja. Tarinasta tulee erityisen monitulkintainen juuri siksi, että sen ”teksti” on kuvan muodossa. Kuvalla voi kertoa kaiken!

Kilpailuun lähetettiin yhteensä 124 teosta, jotka olivat ilmestyneet kahden viime vuoden aikana. Grafian Uudenmaankadulla sijaitsevassa Luonnos-tilassa on esillä 3. joulukuuta saakka palkinnon voittajateoksen lisäksi yhdeksän tuomariston kunniamaininnan saanutta teosta, joista Ilja Karsikkaan teos on erikoiskunniamaininta.

Kunniamaininnat perusteluineen:

Linda Bondestam: God morgon rymden (Förlaget, 2022) ” Kuvittaja leikkii oivaltavalla tavalla kirjan sivujen muotojen ja kanssa.”

Liisa Kallio: Vallattoman laivan laulut (WSOY, 2023) ”Upeaa monipuolisuutta tekniikoissa!”

Ilja Karsikas: Yksisarvinen (Kustantamo S&S, 2022) Erikoiskunniamaininta: ”Raskaasta aiheesta huolimatta kirjan kuvitus hengittää ja tuo lempeällä tavalla lohtua lukijalle. Yksisarvisen hahmo on vaikuttava ja omaleimaisuudessaan mieleenpainuva kuvitus.”

Tuomas Kärkkäinen: Festarimysteeri (Kustantamo S&S, 2023) ”Oivaltava ja humoristinen kuvitus ja kaunis muotokieli.”

Jenny Lucander: Fakta om pappor (Förlaget, 2021) “Kaunis ja hieno piirustus sekä taitavaa värienkäyttöä.“

Sanna Mander: Min lilla häxa (Schildts & Söderströms, 2021) ”Osuvaa kuvitusta nykymaailman eroperheestä. Kirjan äitihahmo on visuaalisen estetiikan näkökulmasta upean nykyaikainen.”

Lille Santanen: Puhelimen pomoksi, ota digimaailma haltuun (Tammi, 2022) ”Kaunis ja harmoninen kokonaisuus. Kuvitus on vahvaa ja oivaltavaa.”

Salla Savolainen: Betonia! (WSOY, 2022) ”Hieno ja monimutkainen kuvaus aiheesta, joka on toteutettu yllättävän pehmeällä tavalla.”

Miila Westin: Loputon talvi (Kustantamo S&S, 2023) ”Kuvituksen mestarillinen taidonnäyte!”

Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia jakaa Rudolf Koivu -palkinnon joka toinen vuosi parhaasta lasten- tai nuortenkirjakuvituksesta. Palkintoa alettiin jakaa Grafian perustajiin kuuluneen kuvittaja Rudolf Koivun elämäntyön kunniaksi jo vuonna 1949. Koivu toimi 90 vuotta sitten perustetun Grafian ensimmäisenä sihteerinä.

https://grafia.fi/