Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.05.2022

Karita Mattila valloittaa Koko Karita -illassa Kansallisoopperassa

Maailmantähtemme merkittävää uraa kunnioittava Koko Karita -esitys saa ensi-iltansa 18.5.2022. ”Ei mikään minua niin innosta kuin itseni haastaminen ja likoon pistäminen! Siis: ihanaa ja kutkuttavaa!”, Mattila hehkuttaa tuoreessa haastattelussa.

Kuvassa on Karita Mattila puolivartalokuvassa vonosti vasemmalle nojaten.  tauta on tumman harmaa ja Mattilan puku on musta.  Siinä on syvään uurrettu kaula-aukko.

Kuva: Kansallisooppera

 

Koko Karita -illan avaa Francis Poulencin säveltämä väkevä, noin 45-minuuttinen Ihmisen ääni, jossa yleisö saa myötäelää hylätyn naisen sydäntä särkevän kohtalon. Jean Cocteaun monologinäytelmään perustuva ooppera sai kantaesityksensä Pariisissa 6.2.1959, ja se lukeutuu modernin oopperan timantteihin. Illan toisella puoliskolla on luvassa show, jossa kuullaan mm. rakastettuja musikaaliklassikoita ja ikivihreitä hittejä.

”Paluu Suomeen töihin on nykyään minulle todella mieluisaa, ja varsinkin tämä Kansallisoopperan projekti inspiroi hurjasti! Mutta myös jännittää, onhan se mammuttijuttu vetää koko illan ohjelma. Vaativa kuin mikä. Tämä itsensäpiiskaaja on jo etukäteen ihan selkä punaisena. Toisaalta. Ei mikään minua niin innosta kuin itseni haastaminen ja likoon pistäminen! Siis: ihanaa ja kutkuttavaa!”, Karita Mattila kommentoi Raila Kinnusen haastattelussa.

Koko haastattelun voi lukea täältä: https://oopperabaletti.fi/kulisseissa/la-karita-kokonaan/

Illan aikana kuullaan niin ikään Kansallisoopperan orkesteria ja kuoroa, joita johtaa Dalia Stasevska. Kokonaisuuden ohjaa Jussi Nikkilä, lavastuksen on suunnitellut takis, puvut Erika Turunen sekä valaistuksen ja projisoinnit Mikko Linnavuori. Esitykseen koreografian on luonut Antton Laine, joka on saavuttanut koreografina jo kymmenen maailmanmestaruutta joukkuevoimistelussa. Niistä viimeisin on vuoden 2021 Tampereen Sisun Minetit Kalevala-ohjelman kanssa.

Karita Mattilan äänen lyyrinen kauneus ja karismaattiset tulkinnat ovat tehneet hänestä yhden tämän päivän oopperamaailman kysytyimmistä sopraanoista. Mittavan uransa aikana Mattila on voittanut lukuisia palkintoja, ja hänelle myönnettiin Suomen Leijonan Ritarikunnan 1. luokan komentajamerkki vuonna 2020. Mattilan merkittävimpiä tunnustuksia ovat olleet Musical America -lehden valinta Vuoden muusikoksi ja Chevalier des Arts et des Lettres -arvonimi sekä vuonna 2016 Royal Philharmonic Society -palkinto "ainutkertaisista Kostelnička ja Emilia Marty -roolisuorituksista".

Esityksen voi katsoa maksutta suoratoistona 18.5. ja tulee myöhemmin myös katsottavaksi tallenteena Stage24:lle.