Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.05.2024

Kansainvälinen design-palkinto Tomi Rantasaarelle aurinkopaneelikonseptista

A' Design Award and Competition Italiassa palkitsi Tomi Rantasaaren täysin uudenlaisesta aurinkopaneelikonseptistaan toukokuun alussa. Kyseessä on yksi maailman suurimmista ja arvostetuimmista design-alan kilpailuista. Palkintoja jaetaan 185 eri kategorioissa, jotka edustavat muotoilun eri osa-alueita.

 

Kuvassa on aurinkopaneelikattoa parkkipaikan yläpuolella ja se on tehty lehtipuun muotoon siten, että siinä isompia ja pienempiä lehtiä. Niissä on valkoiset reunukset ja keskellä on eri muotoisia aurinkopaneeleita.

Aurinkopaneelipuut lataavat ja suojaavat autoja havainnekuvassa.  Kuva: Tomi Rantasaari

 

Rantasaaren kilpailussa esittämä voitokas konsepti perustui ajatukselle tehdä aurinkopaneeleista lehtimäisiä puita, joiden alapuolelle muodostuvaan aurinkosuojaan voidaan sijoittaa esimerkiksi sähköautoja ladattavaksi. Konseptin tarkoituksena on korostaa ensisijaisesti paneelien ulkonäköä, jolloin niiden avulla saadaan luotua näyttävää ja esteettisesti tyylikästä urbaania maisemaa. Muotoilun avulla aurinkopaneelit voitaisiin sijoittaa erityisesti kaupungeissa huomaamattomasti, jolloin niistä tulee kiinteä ja hyödyllinen osa kaupunkirakennetta.

Design-palkinnon saaminen saattaa yllättää myös suunnittelijansa taustan puolesta. Tomi Rantasaari on työskennellyt juristina lähes 20 vuotta johtavissa rakentamisen, infran ja energia-alan yrityksissä. Juristin työssä Rantasaari on monesti pohtinut, voisiko infran ja energia-alan teknisiä ratkaisuja toteuttaa paremmin ja huomioida niiden vaikutus rakennettuun ympäristöön. Rantasaari ei ole kuitenkaan täysin tuntemattomilla alueilla tehdessään kilpailutyötään, sillä hän on jo vuosia visualisoinut ja kuvittanut erilaisia juridisia ilmiöitä, jotta niitä olisi helpompi ymmärtää ja hahmottaa.

 

 Kuvassa on aurinkopaneelikattoa parkkipaikan yläpuolella ja se on tehty lehtipuun muotoon siten, että siinä isompia ja pienempiä lehtiä. Niissä on valkoiset reunukset ja keskellä on eri muotoisia aurinkopaneeleita.

Aurinkopaneelikattoa ylhäältä päin havainnekuvassa. Kuva: Tomi Rantasaari

 

Energiasektorilla uusien energiamuotojen merkitys kasvaa jatkuvasti, ja Rantasaaren kiinnostuksen kohteina ovatkin tulevaisuuden ratkaisut, kuten tuuli- ja aurinkosähkö ja vetytalous. Tällä hetkellä hän hyödyntää energia- ja rakennussektoreilta kertynyttä kokemustaan omassa, viime vuoden alussa perustetussa lakiasiaintoimistossaan Skyline Legal Oy:ssä.

Paneelitekniikassa on edetty pitkään vanhoilla ideoilla ja Rantasaari harmitteleekin leikillisyyden puuttumista nykyisissä teknisen suunnittelun prosesseissa. Syy on hänen mielestään paljolti siinä, että organisaatiot on viritetty tiukasti kehittämään ja kasvattamaan ydinliiketoimintaa, jolloin luovuudelle on vain rajallisesti tilaa.

 

Kuvassa on Tomi Rantasaari sinisessä takissa ja harmaassa paidassa. Hänellä on vasemmassa kädessää kunniakirja ja oikeassa kädessään punainen muovisolmuke. Hän on telttakatoksessa.

Tomi Rantasaari ja palkintokunniakirja. Kuva: Tomi Rantasaari

 

Nykyisin vallalla olevat neliömäiset aurinkopaneelit ovat Rantasaaren mukaan ennemmin tai myöhemmin tulossa tiensä päähän, kunhan markkinoilla on esteettisesti tyylikkäämpiä vaihtoehtoja.  Kulmikkaita paneeleita on toki mahdollista valmistaa halvalla, mutta niiden ulkonäkö on silti varsin mielikuvitukseton.

–    Tällä hetkellä alalla tuijotetaan lähinnä aurinkopaneelien halpaa hintaa ja hyötysuhdetta. Tulevaisuudessa niissä aletaan enenevässä määrin painottaa paneelin ulkonäköä ja soveltuvuutta maisemaan, toteaa Tomi Rantasaari.

Kehitystä hidastaa kalliimpi hinta. Esimerkiksi nyt palkitussa kilpailutyössä jo pelkät kantavat rakenteet muodostaisivat huomattavan kustannukset puhumattakaan muotoon valmistetuista paneeleista.

Tomi Rantasaari kertoo ideansa aurinkopaneelikatoksesta vaativan seuraavaksi ennakkoluulotonta tuotekehitystä. Parhaillaan hän on selvittämässä mahdollisuuksia pilottihankkeen käynnistämiseksi. Vaikka kysymys on pelkästä konseptista, sen avulla on mahdollista selvittää, onko alalla heräämässä kiinnostusta panostaa myös esteettisempään suunnitteluun.