Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 28.04.2023

Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailu keräsi ennätysmäärän sävellyksiä – 11 palkittua teosta Musiikkitalon ohjelmistoon

Musiikkitalon Konserttisalin uusien, kuluvan vuoden syksyllä valmistuvien Rieger-urkujen kunniaksi järjestetty kansainvälinen Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailu keräsi 98 osallistunutta sävellystä ympäri maailman.

Kuvassa on voittaja Federico Perotti etualalla voittotaulu ja vaaleanpunainen ruusu kädessään.  Taustalla on kaksi naista, jotka ovat taustalla taputtaen käsiään.

Urkukonserttosarjassa palkittiin kaksi teosta, joista toisen on säveltänyt italialainen Federico Perotti (kuvassa). Kuva: Musiikkitalo

 

Säveltäjä Kaija Saariahon johtama tuomaristo jakoi kaikkiaan 11 pääpalkintoa, lisäksi Suomen Säveltäjät ry, Kirkkomusiikin säveltäjät ry ja Lahden kansainvälinen urkuviikko jakoivat erikoispalkinnot valitsemilleen teoksille. Kaikki palkitut teokset kuullaan Musiikkitalossa kesään 2025 mennessä. Teoksia esittävät merkittävät kansainväliset urkurit, kuten saksalaiset Amelie Held ja Franz Danksagmüller sekä suomalaiset Markku Hietaharju ja Ville Urponen.
 
Urkusävellyskilpailun A-sarjan eli konserttosarjan 12 000 euron arvoiset pääpalkinnot voittivat suomalainen Tomi Räisänen ja italialainen Federico Perotti. Heidän teoksensa saavat kantaesityksensä Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin konserteissa vuoden 2024 aikana.

Kamariorkesterisarjassa tuomaristo päätyi jakamaan kaksi palkintoa, voitokkaat teokset sävelsivät suomalainen Artturi Rönkä ja unkarilainen Balint Karosi. Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri ja Turun filharmoninen orkesteri esittävät teokset kevätkausilla 2024 ja 2025. Soolosarjan voittajiksi ylsivät ranskalaiset Luc Antonini ja Yves Balmer, ruotsalainen Zacharias Ehnvall, englantilainen Simon Holt, suomalainen Ere Lievonen, meksikolainen Mauricio Silva Orendain ja kiinalainen Chang Qi.

 

Kuvassa ovat kaikki 11 palkittua säveltäjää.

Kansainvälisen Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailun voittajia palkittiin Musiikkitalolla. Kuvassa vasemmalta: Federico Perotti, Artturi Rönkä, Zacharias Ehnvall, Tomi Räisänen, Simon Holt, Ere Lievonen, Mauricio Silva Orendain ja Yves Balmer. Kuva: Musiikkitalo

 
Tuomaristoon kuuluivat Kaija Saariahon lisäksi ylikapellimestari Nicholas Collon ja ylikapellimestari Susanna Mälkki, urkuri-säveltäjä Francesco Filidei ja urkuri-säveltäjä, MuT. Jan Lehtola sekä urkuri, MuT. Susanne Kujala ja prof., MuT. Olli Porthan. Kilpailun rahoittivat Musiikkitalon säätiö ja Alfred Kordelinin säätiö. Palkinnot on rahoittanut Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Kilpailun järjesti Musiikkitalon Urut Soimaan ry.
 
Helsingin Musiikkitalon uudet, julkisivultaankin vaikuttavat konserttiurut valmistuvat kesän 2023 aikana ja ne otetaan käyttöön uudenvuodenpäivänä 1.1.2024. Suurta kansainvälistä kiinnostusta herättäneisiin urkuihin tulee 124 äänikertaa jaettuna usealle eri pillistölle. Urut ovat Suomen ja Skandinavian suurimmat, yhdet Euroopan suurimmista ja suurimmat konserttisaliin sijoitetut modernit urut maailmassa.
 
Kansainvälinen Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailu
 

Voittajat:

Sarja A, 12 000 €
Federico Perotti (IT)
Tomi Räisänen (FIN)
 
Sarja B, 5 000 €
Balint Karosi (HUN)
Artturi Rönkä (FIN)
 
Sarja C, 5 000 €
Antonini Luc (FR)
Balmer Yves (FR)
Ehnvall Zacharias (SWE)
Holt Simon (UK)
Ere Lievonen (FIN)
Orendain Mauricio Silva (MEX)
Qi Chang (CHI)
 
Suomen Säveltäjät ry, erikoispalkinto, 3 000 €
Kirkkomusiikin säveltäjät ry, erikoispalkinto, 1000 €
Cuesta Gorka (SPA)
 
Lahden kansainvälinen urkuviikko, erikoispalkinto, 2 400 €
Gunnar Idenstam (SWE)