Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.12.2022

Jope Ruonansuusta kertova Jope Ite -dokumenttielokuva valkokankaille helmikuussa

Kansantaiteilijana, imitaattorina, muusikkona ja näyttelijänä tunnetun Jorma ’Jope’ Ruonansuun (15.4.1964-18.7.2020) elämästä ja urasta kertova Jope Ite -dokumenttielokuva nähdään valkokankailla kautta maan 10.2.2023. Pitkä elokuva oli Jopen haave hänen eläessään. Dokumenttielokuvaa on ollut käsikirjoittamassa Jopen ystävä Mika Räinä yhdessä leikkaaja Nikke Baggen ja elokuvan ohjanneen Marko Tallin kanssa.

Kuvassa on Jope Ruonansuun karikatyyrimäinen vaalea sivukuva, jossa hänellä on pitkät hiukset takana. Takana hiuksissa on myös kuva kyyristyneestä nuoresta.

Osa julisteesta. Kuva: Yellow Film & TV

 

Kivulias kasvutarina työläiskodista koko kansan viihdyttäjäksi

Jope Ite on kasvutarina Jopen matkasta kemiläisestä työläiskodista koko kansan viihdyttäjäksi. Elokuvaan on haastateteltu Jope Ruonansuun äitiä, sisaruksia ja perhettä. Elokuvassa ääneen pääsevät myös Jopen ystäviä ja kollegoita elämän matkan varrelta mm. Sakari Kuosmanen, Klaus Thomasson, Ilkka Vainio, Risto Asikainen, Vicky Rosti, Mato Valtonen, Timo Koivusalo, Outi Alanen ja paljon muita. Lisäksi mukana on runsaasti arkistomateriaalia, joista osa on ennennäkemätöntä Jopen varhaisvuosilta.

Itsekin koulukiusaamisesta kärsinyt Jope käynnisti viimeisinä vuosinaan kampanjan kiusaamista vastaan yhdessä Suomen Tasavallan Presidentin Sauli Niinistön kanssa. Projektin piti huipentua yhteisvierailuun Jopen kotikonnuilla Kemissä, Syväkankaan koululla. Jope ehti menehtyä ennen sitä, mutta Niinistö piti lupauksensa. Hänen vierailunsa on ikuistettu dokumenttielokuvaan.

”Tämä oli tunteikas produktio, joka oli osittain surutyötä, Jopen poismenon suremista. Matkan varrella löytyi paljon uusia asioita Jopen elämästä, etenkin lapsuudesta ja nuoruudesta. Sieltä löytyi jopa varsinaisia ’aarteita’ dokumentin kerronnan tueksi. Perusmielikuva Jopesta herkkänä ja sydämellisenä ihmisenä vahvistui. Tiesin etukäteen niin sanotut isot linjat, mutta monien yksityiskohtien kautta piirtyi erittäin tarkka kuva Jopen juurista ja syistä, miksi hänestä tuli Jope”, Mika Räinä kommentoi.

Koomikko ja vakavasti otettava viihdetaiteilija

Jope Ruonansuu aloitti viihdeuransa 16-vuotiaana. Koko kansan tietoisuuteen hän nousi esiinnyttyään Klaus Thomassonin suositussa Klaustrofobia-tv-ohjelmassa vuonna 1983, mutta varsinainen läpimurto tapahtui paikallisradioiden kautta. Sittemmin monipuolinen ura huipentui useiden kultalevyjen, viihdeohjelmien ja elokuvien kautta omaan Jopet Show -sketsiviihdesarjaan. Yleisö halusi Jopen koomikkona, mutta hän itse pyrki olemaan myös vakavasti otettava taiteilija mitä Enkeleitä toisillemme -karaokeklassikko on ilmentänyt parhaiten. Elokuva käsitellään tätä ristiriitaa ja tarvetta tulla hyväksytyksi.

Emma-palkintoja ja jalometallilevyjä

Ruonansuu ehti vastaanottaa urallaan useita palkintoja. Hänet valittiin Vuoden Viihdetaiteilijaksi vuosina 1998 ja 2001. Huumori-Emman hän vastaanotti vuonna 1996 ja parhaaksi esiintyjäksi Ruonansuu valittiin Venla Gaalassa keväällä 2010. Samana vuonna hän pokkasi myös vuosikymmenen viihdyttäjän palkinnon.
Uransa aikana Jope Ruonansuu levytti yli 20 albumia, joista ensimmäinen Matkiva kulkuri julkaistiin vuonna 1988 ja viimeisin Biisinmurtajat vuonna 2016. Albumeista 15 on myynyt kultaa ja kahdeksan platinaa.

”Jope kuuluu niiden harvalukuisten joukkoon, jotka tunnetaan vain lempinimellään. Jopen tarinan kautta halusimme selvittää, mitä ihmisen pinnan alla kytee, vaikka luulemme tietävämme hänestä kaiken. Jope jatkoi sotien jälkeisen rillumarein perinnettä ja halusi olla samanlainen hyvä jätkä. Jope oli kirjaimellisesti koomikko kyyneleillä, kun hän haki lahjakkuudellaan balsamia traumoihinsa. Pyrimme tekemään rehellisen elokuvan Jopesta, jonka hän olisi myös halunnut itsestään nähdä - sellaisen, joka naurattaa ja koskettaa”, sanoo elokuvan ohjaaja ja tuottaja Marko Talli.

Koulukiusatusta ylipainoisesta pojasta kasvoi suuren yleisön rakastama koomikko, kansantaiteilija Jope Ruonansuu. Hän oli monipuolisuudessaan laaja-alainen viihdetaiteilija, mutta erityisesti imitaattori, joka pystyi matkimaan yli 150 hahmoa valtaapitävistä henkilöistä. Jopen matka kulki rillumarei-kulttuurin luontevana jatkeena. Hän löi läpi, kun yhtenäiskulttuuri oli elinvoimaisimmillaan ja kasvatti suosiotaan kulttuurin alkaessa murentua.

Laihdutusleikkauksella Jope pyrki terveellisempään elämään, mutta samalla eroon ylimääräisistä kiloista ja lapsuuden traumoista. Leikkauksen jälkeen hän sairastui ruokatorvensyöpään, mutta jatkoi taistelua kehitellen useita eri hankkeita. Poismeno keskeytti myös yhteisen koulukiusaamisprojektin Presidentti Sauli Niinistön kanssa, jonka Presidentti Niinistö saattoi loppuun.

Jope Ite -dokumenttielokuvan tuottaa Yellow Film & TV:lle Marko Talli. Elokuvan levittää ja markkinoi SF Studios.