Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.07.2023

Ihastuttava kuvitettu Peer Gynt ja Diandran oma ’muistojen bulevardi’ värittivät Kaakon Kamarimusiikin päivän

Digikuvitettu Peer Gynt –konsertti sai nuoren ja vähän vanhemmankin yleisön eläytymään täysillä Peer Gyntin satumaiseen tarinaan ja Griegin musiikkiin.  Iltakonsertissa Diandra valloitti yleisönsä eri vuosikymmenten kevyen musiikin klassikkokappaleilla Kaakon Kamarimusiikissa torstaina 6.7.

Kuvassa on tummassa salissa vasemmalla flyygeli ja sitä soittamassa Liisa Malmivaara ja Tuomas Turriago. Keskellä värivalojen keskellä on näyttö, jossa on punertavalla pohjalla iso kuningashahmo ja vieressä peikkoja.

Peer Gynt, Vuorenkuninkaan salissa.  Pianossa Liisa Malmivaara ja Tuomas Turriago Virojoen koulun koulun  salissa. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Lapsiyleisö eli täysillä mukana Edvard Griegin Peer Gyntin seikkailuissa.  Anitran tanssi sai päiväkoti-ikäisiä tanssahtelemaan ja kädet heiluivat kuin orkesterinjohtajalla.  Musiikki sai välillä pompahtelemaan ylös istuimelta ja Vuorenkuninkaan salissa lyömään tahtia sekä ihmettelemään peikkoja.  Lähes tunnin mittainen koko perheen konsertti onnistui pitämään kiinnostuksen herpaantumattomana. Lapsiyleisöltä kysyttäessä, oliko hyvä konsertti, vastaus tuli yhdestä suusta, että oli!

 

 Kuvassa on keskellä näyttö, jossa on laiva sinisellä myrskyisellä merellä.  Oikealla on Ulla Laisi, joka ohjaa pöydältä kuvien vaihtoa.

Peer Gynt, Kotiinpaluu. Ulla Laisi ohjaamassa kuvitusta. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Konsertti oli sovitettu pianolle, jota soittivat nelikätisesti Liisa Malmivaara ja Tuomas Turriago. Peer Gynt on säveltäjänsä Edvard Griegin tunnetuimpia teoksia ja kuullaan useimmiten orkesterien esittämänä.  Nelikätinen pianoesitys toimi hyvin ja eri sävyt sekä tunnelmat välittyivät erinomaisesti eri ikäiselle ja erityisesti nuorelle, kriittiselle yleisölle.

Isolta näytöltä esitetyn digikuvituksen oli tehnyt hyvinvointiin liittyvään taiteeseen erikoistunut Ulla Laisi, joka myös toimi konsertissa kertojana.  Kaakon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Siru Ahopelto oli esittänyt toivomuksen kuudesta digimaaluksesta, mutta idea kasvoi laajemmaksi kuvakertomukseksi.  Laisin mukaan kuvat olivatkin helposti muokattavia ja niillä voitiin elävöittää jokaista Peer Gyntin osaa musiikin tarinan mukaan eteneväksi.  Ulla Laisi tuottaa saduista ja tarinoista verkkoon oppimateriaaleja sekä ammattilaisille että perheille.  

 

Kuvassa on näytöllä Solveig ja Peer Gynt ja heidän keskellään punainen sydän.  Taustalla on tummaa seinää.

Peer Gynt, Solveigin laulu, kuva näytöltä. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Kokonaisuus onnistui erinomaisesti ja ihastutti niin lapset kuin varttuneetkin.  Tämä kokemus osoitti, että voisi olla kenties enemmänkin ns. aikuisten kappaleita koettavaksi yhdessä lapsiyleisön kanssa.

 

Kuvassa on Diandra kasvokuvassa laulamassa.

Diandra. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Diandra lupasi konserttinsa aluksi lauluja eri vuosikymmeniltä ja eräänläisen oman ’muistojen bulevardin’.  Sellaiseksi ilta Virolahden kirkossa muodostuikin.  Cats-musikaalin Muistosta siirryttiin Rauli Baddingin 1970-luvun alun Valoihin ja Sonja Lumpeen Euroviisuesitykseen vuodelta 1985.  Euroviisu-faniksi tunnustautuva Diandra tulkitsi vielä Suomen karsinnoista vuonna 1968 suosituksi tulleen Rauno Lehtisen kappaleen On hetki, johon hän oli tehnyt itse viuluosuuden sisältävän sovituksen.

Diandra on ollut esillä television suosituissa Elämäni biisi –tuotannoissa ja nämä kokemukset olivat tuoneet paljon hyvin erilaisia kappaleita esitettäväksi.  Näistä oli poimittu muutamia mukaan konserttiin, mm. Vexi Salmen toivotuin ja Diandran omasta mielestä myös tekijänsä kaunein tekstitys Maailma on kaunis. Diandra on aloittanut musiikin opintonsa jo kuusi vuotiaana viulun soitolla ja siitä saatiin nauttia useiden kappaleiden osana.  Lähes kokonaan instrumentaalisena esityksenä kuultiin Myrskyluodon Maija.

 

Kuvassa on vasemmalla Deidre Flores soittamassa viulua ja oikealla Diandra soittamassa myös viulua Virolahden kirkon etuosassa.

Deirdre Flores (vas), Diandra ja pianon takana Emmi Schwarz esiintymässä triona. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Taitavana esiintyjänä ja erinomaisena tulkitsijana tunnetuksi tullut Diandra lunasti paikkansa ja varmasti kuulijoiden sydämetkin illan konsertissa aina liikutukseen asti.  Tuli toivottu Evakon laulu, jota laulaja kertoi esittäneensä vain Elämäni biisissä ja Kaartin soittokunnan kanssa itsenäisyyspäiväjuhlissa. Kappaleen esittämisen vaikeus liittyi aiheen todenperäisyyteen ja saavan esittäjänsä helposti liikuttuneeksi.

Evakon laulu ja sen tulkinta saivat kyyneleet virtaamaan yleisössä.  Oltiin paikkakunnalla, joka menetti kuudesosan alueestaan sotiemme jälkeen ja josta tehtiin kaksi evakkoreissua. Yleisössä oli reissut kokeneiden lapsia ja lastenlapsia ja mahdollisesti jopa muutama evakkomatkat itse kokeneita.  Tunnelataus oli sen mukainen.

Konsertissa Diandran kanssa esiintyivät sisarensa Deidre Flores (viulu) ja Emmi Schwarz (piano).  Trio oli erittäin toimiva ja tasapainoinen kokonaisuus, jota oli ilo kuunnella.

 

Kuvassa ovat Tuomas Ylinen vasemmalla ja oikealla Ruusu-Talvikki Heikkilä soittamassa selloa.

Sellon mestarikurssin päätöskonsertissa 6.7. Harjun Hovin salissa esiintymässä kurssin opettaja Tuomas Ylinen ja oppilas Ruusu-Talvikki Heikkilä.  Yhteiskappaleena oli F. Giardinin Tamburiini.  Ylinen kiitteli kurssilaisten korkeaa tasoa.  Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Marja Jähi-Salo