Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.04.2022

Huipputaiteilijoiden yhteisteos BIASED on vuorovaikutteinen esitys ajatusvinoumista – katsoja valitsee puolensa ja todistaa harhat todellisuudeksi

BIASED on vuorovaikutteinen esitys, joka kutsuu tutustumaan mielen temppuihin ja kohtaamisiin vaikuttaviin alitajuisiin tekijöihin, jotka ohjaavat toimintaamme. Esitys käsittelee ajatusvinoumia ja niihin liittyviä mekanismeja. Yleisö saa valita puolensa ja samalla mahdollisuuden tarkastella omaa ajatuksenkulkuaan.

 

Kuvassa on kymmenen henkilöä, jotka ovat erillisissä kopeissa ja erillisissä kuvissa kaikki istumassa pöydän ääressä.

Kuva: Juuso Westerlund

 

Monikansallinen huippuryhmä

BIASED on tehty Luova Eurooppa -hankkeen Centriphery-projektissa, jossa Espoon Kaupunginteatteri on mukana kahdeksan muun kulttuuritoimijan kanssa. Hankkeen residenssitoiminta toi yhteen teoksen taiteilijat, jotka ovat työstäneet esityksen tematiikkaa vuodesta 2020 alkaen.

Työryhmään kuuluu Suomen kiinnostavimpiin esittävän taiteen tekijöihin kuuluva dramaturgi-ohjaaja, Teatteri Takomon taiteellinen johtaja Ami Karvonen. Karvonen on palkittu Näyttämötaiteen valtionpalkinnolla vuonna 2018 muun muassa siksi, että Karvonen hakee taiteessaan ennakkoluulottomasti uusia ilmaisumuotoja ja tuo uusia avauksia esittävän taiteen kentälle.

Oman näkökulmansa tuo kansainvälisesti toimiva ja muun muassa AVEK-palkinnolla ja Ars Fennicalla huomioitu taiteilijakaksikko Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen. Kalleinen ja Kochta-Kalleinen ovat tunnettuja etenkin teoksistaan, joille on tyypillistä laajempien ilmiöiden tutkiminen ihmisten subjektiivisten kokemusten kautta. Tunnetuin teoksista on Valituskuoro, jota on toteutettu vuodesta 2005 lähtien.

Hankkeen muista partnerimaista työryhmään osallistuvat kroatilainen näyttelijä, nukettaja Matija Kezele sekä ranskalainen muusikko-runoilija Fred Nevché. Keväällä 2022 työryhmään liittyivät näyttelijät Niina Sillanpää ja Yasmin Ahsanullah.

Esitys ajattelemisesta

BIASED käsittelee kognitiivisia vinoumia, jotka vaikuttavat jokapäiväisiin valintoihimme. Taiteen kautta tieteellistä ilmiötä pystytään purkamaan tavalla, johon tutkimusartikkelit eivät pysty. Esitys tuo yhteen monialaisen taiteilijajoukon kokemuksen ja ajattelun näyttämölle: siinä yhdistyvät ennakkoluuloton asenne esityksen muotoon ja yleisösuhteeseen. Vuorovaikutteisuus yleisön kanssa antaa mahdollisuuden tarkastella omia mielenliikkeitään lempeästi johdateltuna.

Esitys on englanninkielinen ja sitä ei tekstitetä suomeksi.

Kantaesitys 12.5. klo 19 Revontulihallissa, Revontulentie 8. Esitykset 19.5. asti.

Konsepti ja suunnittelu Tellervo Kalleinen, Oliver Kochta-Kalleinen, Ami Karvonen sekä työryhmä, näyttämöllä Yasmin Ahsanullah, Niina Sillanpää, Matija Kezele, valo- ja tilasuunnittelu Milla Martikainen, äänisuunnittelu Grégory Maisse, musiikki Fred Nevché, puvustus Emma Taivainen, tuotantoharjoittelijat Moona Hiltunen ja Maiju Viljanen.

Centriphery-hankkeen muu ohjelma teatterilla

Centriphery-projekti sisältää on taiteellisia residenssejä, työpajoja, keskustelutilaisuuksia, teosten luomista ja esityksiä. Monivuotinen hanke huipentuu toukokuussa. Kaikki tapahtumat ovat Espoon Kaupunginteatterin tiloissa (Revontulentie 8).

Centriphery-näyttely 12.5. – 19.5.