Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.01.2020

HKT:n kevätkausi jatkuu Neuvostoliiton näkökulmasta kerrotulla hirtehisellä komedialla

Helsingin Kaupunginteatterin kevätkausi jatkuu tammi-helmikuun ensi-iltojen, Humiseva harju, Tähtisadetta, Le Coq – taistelu ravintolasta ja Faktiska händelser, jälkeen Kari Heiskasen kirjoittamalla ja ohjaamalla hirtehisellä komedialla.

Uutuusnäytelmä Stalinin suloinen ruoska kuvaa valvontakomission aikaa ensimmäistä kertaa Neuvostoliiton näkökulmasta. Muita maaliskuun ensi-iltoja ovat Marcus Rosenlundin koulukiusaamiseen pureutuva näytelmädebyytti Morfars Mauser ja Carl Knifin tanssiteos Kaksivärinen fuuga. Vierailuohjelmistossa nähdään suosittu lääkärihupailu Saikkua, kiitos! OSA 3, Aulikki Oksasen 75-vuotisjuhlakonsertti Helise, taivas!, musikaalikomedia Det perfekta livet sekä stand up -kiertueet Noin viikon stand up ja Iikka Kivi: Spede on kuollut.

Helsingin Kaupunginteatterin pienen näyttämön kevät tarjoaa harvinaista herkkua historian ja hyvän komedian ystäville. Kari Heiskasen kirjoittama ja ohjaama Stalinin suloinen ruoska avaa jatkosodan jälkeistä aikaa, ns. vaaran vuosia 1944-1948, jolloin suomalaiset pelkäsivät miehitystä. Tällä kertaa ajanjaksoa kuvataan kuitenkin Neuvostoliiton näkökulmasta, eikä komediallisilta piirteiltä ole voitu välttyä.

Stalinin suloinen ruoska on Helsingin Kaupunginteatterin kevätkauden 2020 uutuusnäytelmä.
Kuva: Helsingin kaupunginteatteri

”Kun Venäjä myös tänä päivänä eri tavoin hämmentäen, provosoiden tai väkivalloin pyrkii vahvistamaan hegemoniaansa, on syytä kysyä, josko historiasta löytyisi vertauskohtia, miten reagoida uhkaan, josta ei aina tiedä onko se kuviteltu vai todellinen. Valvontakomission toiminta on Suomen narratiivissa huikea poikkeus, vieraan maan sotajoukko laittamassa suitsia suomalaisten suuhun”, Kari Heiskanen sanoo.

Historiallista faktaa ja fiktiota sekoittavan näytelmän tapahtumat sijoittuvat Neuvostoliiton valvontakomission tiloihin Hotelli Torniin. Päähenkilö on Stalinin luotettu mies, komission johtaja kenraalieversti Andrei Zdanov, joka kokee joutuneensa Stalinin epäsuosioon ja ottaa Helsingin komennuksen rangaistuksena. Hän päättää toimia tehokkaasti ja päästä nopeasti takaisin kotiin, mutta jääräpäiset suomalaiset eivät tee hänen työtään helpoksi. Näytelmässä seikkailevat myös mm. Mannerheim ja Urho Kekkonen, joka alkaa latoa ensimmäisiä kiviä presidentinpolulleen.

Zdanovin roolissa nähdään Sixten Lundberg, Mannerheimina Joachim Wigelius ja Kekkosen saappaisiin astuu Petja Lähde. Muissa rooleissa nähdään Pekka Huotari, Risto Kaskilahti, Merja Larivaara, Tuukka Leppänen, Jari Pehkonen, Pihla Pohjolainen ja Aino Seppo.

Lavastuksen on suunnitellut Antti Mattila ja puvut Marjatta Nissinen. Videosuunnittelusta vastaa Toni Haaranen, valosuunnittelusta Kari Leppälä ja äänisuunnittelusta Aleksi Saura. Naamioinnin on suunnitellut Aino Hyttinen. Kantaesityksensä näytelmä saa 5. maaliskuuta pienellä näyttämöllä.

Muita maaliskuun ensi-iltoja ovat jo julkaistut Marcus Rosenlundin koulukiusaamiseen pureutuva näytelmädebyytti Morfars Mauser Lilla Teaternissa ja Carl Knifin tanssiteos Kaksivärinen fuuga, joka saa ensi-iltansa 19. maaliskuuta studio Pasilassa.

HKT:n kevään 2020 vierailuohjelmistossa on Noin viikon stand up.
Kuva: Helsingin kaupunginteatteri

Vierailuohjelmistossa nähdään studio Pasilan suositun lääkärihupailun Saikkua, kiitos! OSA 3  lisäksi Helsingin Kaupunginteatterin taiteilijoiden esittämä Aulikki Oksasen 75-vuotisjuhlakonsertti Helise, taivas! sekä stand up -kiertueet Noin viikon stand up ja Iikka Kivi: Spede on kuollut Arena-näyttämöllä. Lilla Teaternissa vierailee Jukka Nylundin ohjaama, ystävyydestä ja perhe-elämästä kertova musikaalikomedia Det perfekta livet.

HKT:n syksyn 2020 ohjelmistossa studio Pasilassa on kestosuosikki Kiviä taskussa.
Kiviä taskussa. Kuva: Tapio Vanhatalo

Syyskaudelta ohjelmistossa jatkavat suurella näyttämöllä lumoava koko perheen musikaali Pieni merenneito ja Minna Lindgrenin suosikkiromaaniin pohjautuva Vihainen leski. Pienen näyttämön ohjelmistossa jatkaa Heidi Heralan tähdittämä Everstinna ja lämpiössä perheen pienimmät hurmannut Tahvo ja Bella. Arena-näyttämöllä jatkaa Taneli Mäkelän koskettavasti tulkitsema Mies, joka rakasti järjestystä, ja studio Pasilassa jatkavat kestosuosikki Kiviä taskussa, Pertti Jarlan sarjakuvaan perustuva Fingerpori sekä stand-up klubi Club act!one.