Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.10.2022

Hiljaiset sillat -musikaalin pakahduttava Suomen kantaesitys Turussa

Musikaalitykki Samuel Harjanne yllättää ohjaamalla intiimin, katkeransuloisen rakkaustarinan, jossa show'n sijaan keskiössä ovat tunteet ja isot elämänvalinnat. Hiljaiset sillat -musikaalia tähdittävät Maria Ylipää ja Jonas Saari ja väristykset tuntuvat tekijöiden mukaan takuulla takariviin asti. Musikaalin Suomen kantaesitys nähdään Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä 7.10.2022.

 

Kuvassa on Maria Ylipää istumassa ylärapulla ja nojaten piharakennuksen seinään ja kirjoittamassa.  Taustalla näykyy Jonas Saaren hahmo.  Kuva on sinisävyinen.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

 

On vuosi 1965 Iowan syrjäisellä maaseudulla. Italialainen Francesca Johnson on kotiutunut maatilalle viettämään tasaista perhe-elämää. Miehen ja lasten lähtiessä maatalousmessuille hänen arkeensa aukeaa neljän päivän aukko ilman velvoitteita. Pian helteiselle kuistille eksyy National Geographic -lehden kuvaaja Robert Kincaid, joka on tekemässä juttua Madisonin piirikunnan kuuluisista katetuista silloista. Kun Francesca lupautuu miehelle oppaaksi, on hiljainen silta vain yksi matkan mahdollisista päätepisteistä.   

Hiljaisten siltojen tarina on tuttu Robert James Wallerin romaanista ja vuonna 1995 ilmestyneestä elokuvasta, jota tähdittivät Meryl Streep ja Clint Eastwood. Nyt se nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa musikaaliversiona, jossa vilunväreitä nostattava musiikki alleviivaa rakastavaisten ristiriitaisia tunteita. Francescan vaikeaan valintaan perheen ja yllätysrakkauden ja omien unelmien välillä on helppo samaistua myös tässä ajassa.

"Minusta siinä on kyse myös jokaisen meidän nähdyksi tulemisen tarpeesta. Robert ja Francesca näkevät toisissaan jotain sellaista, mitä elämä ei ole muuten heille tarjonnut. Sillä on iso vaikutus molempiin. Ei tällainen valinta ole yhtään sen helpompi tänä päivänäkään", kertoo roolihahmostaan Ylipää, joka esiintyy ensimmäistä kertaa Turun Kaupunginteatterissa ja pitkästä aikaa näyttämöllä suomeksi.  

 

Kuvassa on Maria Ylipää istumassa ylärapulla ja nojaten piharakennuksen seinään ja kirjoittamassa.  Taustalla näykyy Jonas Saaren hahmo.  Kuva on sinisävyinen.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

 

Huipputekijöiden taidonnäyte

Ohjaaja Samuel Harjanne tunnetaan Suomen isoimmista musikaalituotannoista, kuten esimerkiksi viime vuosina Helsingissä ja Tampereella nähdyistä Pienestä merenneidosta, Kinky Bootsista ja Matildasta. Intiimi ja herkkä Hiljaiset sillat poikkeaa show-musikaalien joukosta.  

"Minuun tämä tuttu tarina upposi kunnolla vasta teatterikatsomossa. Katsoin musikaaliversiota Broadwaylla ja itkin. Se musiikki meni niin luuytimiin ja sai menettämisen tuskan tuntumaan syvällä itsessä. Mehän olemme kaikki ihan romuna, jos menetämme jotain meille tärkeää", kuvailee Harjanne ensikosketustaan ohjaamaansa musikaaliin.

Kapellimestari Eeva Kontu on myös lukuisissa musikaaliliemissä keitetty konkari, jonka meriittilistalta löytyvät muun muassa ajankohtaiset teokset Helsingin Kaupunginteatterin Priscilla - aavikon kuningatar Tampereen Työväen Teatterin musikaali Momentum 1900 (2022). Kuuman Iowan ovat lavalle loihtineen lavastaja Jani Uljas ja valosuunnittelija Kalle Ropponen. 60-lukuhenkisestä puvustuksesta vastaa Tiina Valkama.  

Koska syksyn esityslipuista yli 75 % on jo myyty, teatteri avasi myyntiin myös alkuvuoden näytökset.  

Tekijät

Perustuu Robert James Wallerin romaaniin
Teksti Marsha Norman
Laulujen suomennos Hanna Kaila
Tekstin suomennos Reita Lounatvuori
Sävellys ja sanoitus Jason Robert Brown
Ohjaus Samuel Harjanne
Musiikin johto Eeva Kontu
Koreografia Osku Heiskanen
Lavastus Jani Uljas   
Pukusuunnittelu Tiina Valkama
Äänisuunnittelu Iiro Laakso
Valosuunnittelu Kalle Ropponen
Videoprojisointien suunnittelu Sanna Malkavaara
Naamioinnin suunnittelu Jessica Rosenberg ja Petriina Suomela

Rooleissa Maria Ylipää, Jonas Saari, Akseli Ferrand, Marika Huomolin, Linda Hämäläinen, Anna-Maija Jalkanen, Stefan Karlsson, Julius Martikainen, Peter Nyberg, Lasse Pajunen, Sonja Pajunoja, Kirsi Tarvainen, Reeta Vestman