Helsinki Biennaali 2025 esittelee 37 kansainvälistä taiteilijaa tai taiteilijaryhmää Vallisaaressa, Esplanadin puistossa ja HAM Helsingin taidemuseossa. Kolmatta kertaa järjestettävän kuvataiteen suurtapahtuman teema on Suoja: Pinnan alla ja yläilmoissa, joksikin tullen ja jonnekin kuuluen. Helsinki Biennaali järjestetään 8.6.–21.9.2025.
Ernesto Neto, Saarilintu, 2025. Helsinki Biennaali, Vallisaari. Kuva: HAM / Helsinki Biennaali / Maija Toivanen
Helsinki Biennaali 2025 esittelee taitelijoita ympäri maailmaa. Mukana on 37 taiteilijaa ja taiteilijakollektiivia, jotka edustavat 30 eri kulttuuria erityisesti Pohjoismaista, Latinalaisesta Amerikasta, ja Aasiasta. Taiteilijoista ja kollektiiveista 25 nähdään Vallisaaressa, 5 Esplanadin puistossa ja 15 HAM Helsingin taidemuseossa. Teoksia ja teoskokonaisuuksia on kaikkiaan 57 ja niistä noin puolet saa ensiesityksensä Helsingissä.
Helsinki Biennaalin tilausteoksia on kaikkiaan 13. Kokonaisuuteen kuuluu esimerkiksi monimateriaalisia installaatioita, perinteistä käsityötä kunnioittavia teoksia, soivia veistoksia ja suojapaikkoja tarjoavaa keramiikkaa.
Ana Teresa Barboza, Toisiinsa punoutuvat tarinat, 2025, yksityiskohta. Helsinki Biennaali, Vallisaari. Kuva: HAM / Helsinki Biennaali / Sonja Hyytiäinen
Helsingin pormestari Daniel Sazonov:
"Olemme iloisia voidessamme toivottaa kävijät tervetulleiksi kolmatta kertaa järjestettävään Helsinki Biennaaliin. Helsinki on vilkas tapahtumakaupunki ja biennaali on saanut erityisen paikan Helsingin tapahtumakalenterissa ja helsinkiläisten sydämissä. Luovuudella, taiteella, merellisyydellä ja tiiviillä luontoyhteydellä on erityinen merkitys helsinkiläisten hyvälle arjelle. Tänä vuonna kuvataiteen suurtapahtuma saa uuden ulottuvuuden, kun biennaali laajenee Esplanadin puistoon. Helsinki haluaa olla kaupunki, jossa kulttuuri kukoistaa ja taide ajoittain yllättää iloisesti ja auttaa meitä katsomaan tuttujakin paikkoja uusin silmin."
HAM Helsingin taidemuseon ja Helsinki Biennaalin johtaja Arja Miller:
”Helsinki Biennaali rakentuu taiteen, luonnon ja merellisen kaupungin ainutlaatuisesta yhteydestä – se tekee meistä erityisen kansainvälisessä biennaalikentässä. Vallisaaren villi luonto, Esplanadin puiston urbaani syke ja HAMin museotilat muodostavat näyttämöt, joissa nykytaide saa elää, hengittää ja muuntua. Helsinki Biennaali on vuoropuhelu taiteen, kaupungin, sen asukkaiden ja luonnon välillä. Biennaalissa saa levätä, oivaltaa, oppia ja viihtyä. Teoksia saa kokea kaikilla aisteilla ja taiteesta saa ennen kaikkea nauttia.”
Helsinki Biennaali 2025 tarkastelee suojan merkitystä
Tulevan Helsinki Biennaalin kuraattorit Blanca de la Torre ja Kati Kivinen ovat saaneet inspiraationsa suojellusta Vallisaaresta, joka on säilynyt ilman ihmisasutusta vuosikymmeniä. Vuoden 2025 Helsinki Biennaali tarkastelee suojan merkitystä ja kääntää katseen ihmisestä muuhun luontoon. Teoksissa ihmisen hahmo väistyy, ja tilalle nousevat eläimet, vesi, kasvit, hyönteiset, mineraalit ja muut elolliset toimijat sekä niiden rooli planeettamme hyvinvoinnin osatekijöinä.
Yayoi Kusama, Huomenna kukkivat kukat, 2011. Helsinki Biennaali, HAM Helsingin taidemuseo. Kuva: HAM / Helsinki Biennaali / Sonja Hyytiäinen
Vuoden 2025 Helsinki Biennaalin kuraattorit Blanca de la Torre ja Kati Kivinen:
”On hienoa päästä avaamaan Helsinki Biennaali 2025. Olemme syvästi kiitollisia kaikille käsille, mielille ja sydämille, jotka ovat tehneet siitä totta – tämä on yhteisen ponnistuksen tulos. Taide tarjoaa suojaa ja lohtua monin tavoin, sekä käsitteellisesti että fyysisesti. Suojan käsite muistuttaa meitä keskinäisestä ja ekologisesta riippuvuudestamme – suojasta tulevaisuuden säilyttäjänä. Suoja ei ole vain turvapaikka, vaan myös suhde, jossa elävän ja ei-elävän rajat hämärtyvät kannustaen meitä perehtymään siihen, mitä rinnakkaiselo muunlajisten olentojen kanssa tarkoittaa kaikissa vivahteissaan.”
Helsinki Biennaali on kahden vuoden välein toteutuva kansainvälinen nykytaidetapahtuma, jonka kuratoinnista ja tuotannosta vastaa HAM Helsingin taidemuseo.
Helsinki Biennaali lisää taiteen läsnäoloa Helsingissä myös pysyvästi
Helsinki Biennaalia järjestävä HAM Helsingin taidemuseo haluaa varmistaa, että jokainen biennaali jättää pysyvän jäljen Helsinkiin julkisen taiteen muodossa. Se ei tarkoita vain kestävämpiä työskentelytapoja vaan toteuttaa suoraan HAMin tehtävää: taiteen läsnäolon maksimointia kaupungissa.
Vuoden 2021 Helsinki Biennaalista Helsinkiin pysyvästi jäivät nykyään Jätkäsaaresta löytyvä Laura Könösen Ei taivasta rajana sekä Kalasatamaan sijoitetut Alicja Kwaden teokset Big Be-Hide sekä Pars pro Toto. Kalasatamaan tullaan sijoittamaan myös vuoden 2023 Helsinki Biennaalissa nähty Keiken-kollektiivin Ángel Yōkai Atā. Vuoden 2025 Helsinki Biennaalin teoksista pysyvästi Helsinkiin sijoitetaan ainakin Sara Bjarlandin Rantautuminen ja Gunzi Holmströmin Pimeydestä kauas suureen siniseen.
Myös hyvä yhteistyö julkisen taiteen hankkeen parissa saattaa poikia teoksen Helsinki Biennaaliin. Olafur Eliassonin 5.6. Kruunuvuorenrannassa julkistettavaa julkisen taiteen teosta Pitkän päivän paviljonki on valmisteltu Helsinkiin jo pitkään, ja yhteistyö avasi ovia hänen taiteensa kokemiseen myös Vallisaaressa Helsinki Biennaalissa 2025.
Vuoden 2025 Helsinki Biennaalin taitelijat ja taiteilijakollektivit
Maria Thereza Alves (BR/DE), Band of Weeds (FI), Ana Teresa Barboza (PE), Sissel M Bergh (Sápmi/NO), Sara Bjarland (FI/NL), Saskia Calderón (EC), Edgar Calel (GT), Tania Candiani (MX), Regina de Miguel (ES/DE), Olafur Eliasson (DK/IS), Carola Grahn (Saepmie/SE), Tue Greenfort (DK), Kalle Hamm (FI) & Dzamil Kamanger (IR/FI), Tamara Henderson (CA/AU), Gunzi Holmström (FI), Katie Holten (IE/US), Ingela Ihrman (SE), Geraldine Javier (PH), Aluaiy Kaumakan (TW), Kristiina Koskentola (FI/NL), Yayoi Kusama (JP), Jenni Laiti (FI/SE) & Carl-Johan Utsi (SE), LOCUS / Tanja Thorjussen & Thale Blix Fastvold (NO), nabbteeri (FI), Ernesto Neto (BR), Otobong Nkanga (NG/BE), Giuseppe Penone (IT), Laura Põld (EE/AT), Marjetica Potrč (SI), Kati Roover (EE/FI), Hans Rosenström (FI), Paul Rosero Contreras (EC), Raimo Saarinen (FI), Pia Sirén (FI), Theresa Traore Dahlberg (SE/BF), Nomeda & Gediminas Urbonas (LT/US) ja Juan Zamora (ES).
Kaikki lisätiedot tapahtumasta löytyvät osoitteesta https://helsinkibiennaali.fi/