Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.08.2019

Helsingin kaupunginteatterin komediauutuus Kolmen kimppa on vauhdikasta parisuhdetykitystä

Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilan syyskauden avaa ranskalaisen Clément Michelin Kolmen kimppa (Une semaine pas plus!, 2011) 12. syyskuuta. Uusi tilannekomedia tuo tv:n puolelta tutun lajityypin teatterin lavalle ja lähemmäs yleisöä.

 

Kuvassa ovat vasemmalta oikealle Kolmen kimpan näyttelijät Jarkko Niemi, Elina Hietala ja Olli Rahkonen.  Niemen katse on yleisöön ja hän hymyilee. Hänellä on hieman partaa ja ruskea tukka seka musta poolokaulus.  Keskellä on lyhyempänä Hietala, jolla on pitkät ruskeat hiukset ja hämmästynyt katse.  Rahkonen katsoo Niemeä ja hänellä on lyhyt, tumma tukka ja musta poolopaita. Tausta on vaalea.

Kolmen kimpan näyttelijät Jarkko Niemi, Elina Hietala, Olli Rahkonen  Kuva: Robert Seger

 

Kolmen kimppa kuvaa osuvasti nykyajan nuoria aikuisia ratkomassa ikiaikaisia parisuhteen peruskysymyksiä. Se on tarina kaikille niille, jotka ovat ihastuneet, rakastuneet, eronneet tai ajautuneet auttamaan kaveria parisuhdehädässä. Tiukkarytmisen tilannekomedian ohjaa Liisa Mustonen, ja sen rooleissa taituroi nuori näyttelijäkolmikko Elina Hietala, Jarkko Niemi ja Olli Rahkonen.

Pauli (Jarkko Niemi) haluaisi erota tyttöystävästään Sofiasta (Elina Hietala), mutta ei saa sanottua asiaa suoraan, vaan yrittää mieluummin tulla itse jätetyksi. Hän pyytää ystävänsä Martinin (Olli Rahkonen) asumaan heidän kotiinsa, jotta Sofia kyllästyisi kimppakämppäilyyn ja lähtisi. Sofia on kuitenkin hyvin ymmärtäväinen oudosti käyttäytyviä miehiä kohtaan, ja lopulta käykin niin, se on hän, joka yllättää miehet.

”Pääsemme lähietäisyydeltä seuraamaan tarkasti tikittäviä, ihan pimeitä ja hyvinkin tunnistettavia tilanteita. Tämän teoksen suola on tunnistettavuus, mutta ennen kaikkea näyttelijät ja heidän työskentelynsä. Tilannekomiikka on näyttelijän herkkua. Siihen tarvitaan tekniikkaa, rytmitajua, läsnäoloa, riskinottokykyä, heittäytymistä ja tarkkuutta. Onneksi tässä teoksessa on täyskäsi! Kolmen kimpan näyttelijät tasan tarkkaan täyttävät mittansa ja pistävät tuulemaan”, sanoo ohjaaja Liisa Mustonen.

Näytelmän on suomentanut Reita Lounatvuori. Lavastuksen ja puvut on suunnitellut Tellervo Syrjäkari. Valosuunnittelusta vastaa Teppo Saarinen ja äänisuunnittelusta Maura Korhonen. Naamioinnin ja kampaukset on suunnitellut Aino Hyttinen.

Helsingin Kaupunginteatteri testaa Kolmen kimppa -esitysten yhteydessä teatteriesityksen dynaamista hinnoittelua, jolloin lipun hinta määräytyy näytännön täyttöasteen ja ostoajankohdan mukaan.