Alkavan vuoden perinteeksi on muodostunut Pertti Jarlan Fingerpori-kokoelman julkaiseminen. Nyt vuorossa olevan, Rieti-kissan syvätuijotuksella lukijaa haastavan, kahdeksannen Fingerporin lisäksi ilmestyy fingerporilaista kulinarismia esittelevä teos, josta tv:stä tuttu keittiömestari Henri Alén on lausunut: ”Fingerporin ruokakirja on kaamea keskisormen osoitus keittotaidolle. En voi suositella kirjaa kuin lukutaidottomille.”
Ruoka- ja tiedotusalan ammattilaisten yhteistyönä toteutettu Fingerporin ruokakirja tuo yllättäviä ja käytännöllisiä ohjeita keittiöön ja ruokapöytään. Ruokakulttuurin näkökulmasta kyseessä on ennen kaikkea tyylikirja, joka haastaa ruokakirjojen tavanomaisen estetiikan. Teos huomioi laajat kansanjoukot, jotka eivät löydä keittokirjoista ja kokkiohjelmista tarttumapintaa omaan elämäänsä.
Arjen keskellä nautitaan usein eineksiä, joskus kokataan siitä mitä kaapista löytyy. Silloin kauniit ja taidokkaat annokset tuntuvat suorastaan ruoalla leikkimiseltä – eikä ruoalla saa leikkiä! Fingerporin ruokakirja ei aseta paineita ruoanlaitossa onnistumiselle, vaan helpottaa kaikkien epävarmojen, mutta sitäkin ennakkoluulottomampien kotikokkien elämää.
Fingerporin ruokatyöryhmä vie ruokaelitismin vastaisen taistelun yhä pitemmälle. Torstaina 29.1. avataan Fingerpori Official -Facebook-sivulle reseptisovellus, jonka kautta kuka tahansa voi lähettää oman reseptinsä. 50:stä fingerporimaisimmasta ohjeesta toteutetaan Fingerporin kansansuosikit -ruokakirja. Alkuvuodesta 2016 ilmestyvässä teoksessa tavalliset suomalaiset muodostavat keittiökeskeisen vertaisryhmän.
Uutukaiseen Fingerpori 8 -kokoelmaan on Pertti Jarla itse sukeltanut vuoden strippisimpukoista hohtavan huumorihelmien nauhan. ”Pertti Jarlan stripeissä törmää jatkuvasti vitseihin, jotka vaativat tiedollisen kuilun ylitystä auetakseen. On tunnistettava klassisia maalauksia, elokuvia tai julkisuuden henkilöitä. Erityisen paljon hyötyä on muiden sarjakuvien ja niiden hahmojen tuntemisesta. Fingerporin lukijalle on suurta etua myös alakulttuurien ymmärryksestä, kuten kevyen musiikin lajitiedosta tai perehtyneisyydestä liimanhaisteluun”, kirjoittaa Finlandia-palkittu kirjailija Johanna Sinisalo teoksen esipuheessa.
Fingermylly jauhaa puolikarkeita tarinoitaan, eikä ole kulunut kahdeksassa vuodessa hampaattomaksi. Jokaista ei voi miellyttää, mikä ei tietenkään ole sarjan tarkoituskaan. Uuteen kokoelmaan sisältyy mm. Natsisika-strippi, joka vedettiin pois levityksestä sen herättämän pahennuksen takia.
Lukijoiden uskollisuutta Fingerporia kohtaan osoittaa lokakuussa 2014 avautunut Facebook-sivu Fingerpori Official. Sivun läpimurto oli 13. tammikuuta ilmestynyt, terroristien ja ylväiden neitsyiden taivaskohtaamista kuvannut ”Je suis Fingerpori”-strippi, joka sai yli 150 000 katsojaa. Viikoittain Fingerpori-sivusto tavoittaa yli 200 000 lukijaa.
Jarkko Lehtopelto ideoi joitakin vuosia sitten kirjaa eineksien käytöstä ruuanlaitossa ja kasasi tätä varten työryhmän, josta Fingerporin ruokakirjassa ovat mukana Ville Valkeapää ja Juuso Westerlund. Sittemmin Pertti Jarla kuuli hyllytetystä eineskirjasuunnitelmasta ja piti sitä hyvänä pohjana hahmottelemalleen Fingerporin ruokakirjalle. Näin työryhmä oli valmis.
Jarkko, ViIle ja Pertti tuntevat toisensa jo 80-luvulta Nastolasta ja Juusoon he tutustuivat myöhemmin Helsingissä. Fingerporin ruokakirjan sisältöä porukka ideoi yhdessä. Toteutuksessa roolit jaettiin siten, että Pertti piirsi, Jarkko kirjoitti, Ville kokkasi ja Juuso kuvasi. Reseptien ideoinnista päävastuun kantoivat Jarkko ja Ville. Ruoat valmistettiin ja kuvattiin neljässä eri sessiossa Helsingissä, Lahdessa ja Sysmässä.
Pertti Jarla – Jarkko Lehtopelto – Ville Valkeapää – Juuso Westerlund, Fingerporin ruokakirja. Arktinen Banaani.