Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.08.2020

"Valokuvaaminen on tappamista." Marisha Rasi-Koskisen uuden romaanin ytimessä on kertojan vastuu

Marisha Rasi-Koskisen aikuisille kirjoitettu REC on kunnianhimoinen romaani, jota kirjailija on työstänyt vuosien ajan. Sen ytimessä on ajatus tarinankertojan vastuusta toisia kohtaan.

 

Kuvassa on oikealla Marisha Rasi-Koskisen puolivartalokuva ja vasemmalla REC-kirjan kansi.

 

Kertomus kuolemasta oli Lucaksen ja Colen ensimmäinen yhteinen dokumenttielokuva. Cole oli alusta alkaen varma, että he saisivat aikaan jotain suurta. Jotain ainutkertaista, aitoa ja rohkeaa, ei sepitettä vaan täyttä totta.

Mitä seuraa siitä, kun emme enää tiedä kenen sanaa uskoa? Mitä seuraa siitä, kun emme tiedä, mitä on rajattu kuvan ulkopuolelle? REC asettuu osaksi someajan keskustelua siitä, kenen totuutta kuuntelemme. Se on myös harvinaisen ajatonta kirjallisuutta, joka kunnioittaa modernismin traditiota.

Lucas on ihan tavallinen poika, jolla on ihan tavallinen elämä, kunnes hän tutustuu Coleen ja hänen veljeensä Nikiin. Ystävykset tavoittelevat koko ajan jotain erityistä, eikä mikään tavallinen ole enää merkityksellistä. Sanoista, kuvista ja videonpätkistä tulee tie, jota pitkin pojat sukeltavat yhä syvemmälle harhaluulojen ja tarinoiden verkostoon.

Rasi-Koskinen punoo lumoavaa tarinaa, joka pelaa taitavasti fiktion mahdollisuuksilla. Lukija joutuu pidättämään henkeään viimeisille sivuille asti.

Marisha Rasi-Koskinen on tamperelainen kirjailija ja psykologi, jonka luomat maailmat pakenevat arkihavaintoa. Hän on aiemmin julkaissut viisi palkittua ja kiitettyä kaunokirjallista teosta. Nuorten romaani Auringon pimeä puoli (WSOY) voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2019.

Marisha Rasi-Koskinen: REC, romaani, 648 sivua.
Ilmestyy 18.8.2020